Почетна Актуелности Претходни догађаји Потписан меморандум о интензивирању сарадње
Ел. пошта Штампа ПДФ
19.04.2019.год.
Потписан меморандум о интензивирању сарадње

У петак, 19. априла, министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић и државни секретар Министарства привреде Србије Драгослав Стевановић су потписали Меморандум о сарадњи којим је предвиђен заједнички рад на унапређењу привредних активности.

Министар привреде и предузетништва Р. Српске Вјекослав Петричевић и државни секретар Министарства привреде Србије Драгослав Стевановић потписали су Меморандум о сарадњи

Петричевић је рекао новинарима након потписивања да је на састанку договорено и формирање радне групе која ће радити на стварању бољих привредних услова.

Он је напоменуо да је реализација пројекта „Подриње“ веома важна јер се тамо, како је навео, додирују двије републике, те да ће два министарства сигурно радити на повећању интензитета сарадње и на том простору.

„Дотакли смо се и те теме /Подриња/ и то је оно што је остало нереализовано из неких претходних састанака. Данас смо у том правцу разговарали како би тај незавршени посао привели крају“, рекао је Петричевић.

Изразивши задовољство потписаним Меморандумом, Стевановић је истакао да тај документ представља „још један добар стимуланс да у наредном периоду односи две братске републике буду интензивирани, пре свега у области економије“.

„Наши односи се заснивају на Споразуму о специјалним паралелним везама, али свакако да увек постоји простор и могућност да се шире и да буду јачи и интензивнији“, рекао је Стевановић.

Он је навео да ће радна група бити састављена од представника два министарства и да ће се конкретно бавити темом подстицаја у Републици Српској јер је показана жеља да добра искуства Србије која је лидер у привлачењу инвестиција буду пресликана у Српској.

„Дотакли смо се и теме коју ћемо са Представништвом Републике Српске у Србији да подигнимо на виши ниво, а то је пројекат `Подриње`. Чини ми се да нисмо довољно урадили по том питању“, рекао је Стевановић.

Састанку је присуствовао и шеф Представништво Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Пројекат „Подриње“ подразумијева јачање и унапређење сарадње општина у Републици Српској и Србији које се налазе у ширем подручју слива Дрине.

Његов основни циљ је предузимање заједничких активности за унапређење привредног и друштвеног живота у Подрињу, прије свега у области пољопривреде, природних ресурса, производно-прерађивачке дјелатности и туризма, кроз успостављање и развијање сарадње и партнерства на локалном, регионалном и међувладином нивоу.

Протоколом о сарадњи на пројекту „Подриње“ који је потписан на заједничкој сједници Владе Републике Српске и Владе Републике Србије октобра 2012. године утврђено је да улогу координатора оперативних активности обавља Представништво Републике Српске у Србији.

У новембру 2017. године одржана је заједничка сједница влада Републике Српске и Србије на којој је усвојен Акциони план Програма развоја Подриња 2018-2022. Нови акциони план има огроман значај, и изузетно је важан за реализацију неколико стратешких пројеката.

Извор: Срна

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2990
Број прегледа чланка : 4940066
Имамо 78 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

28.07.2020.год.
Отварање Међународне умјетничке колоније „Крчедин 2020"

Опширније...
 
29.06.2020.год.
Сутра традиционална признања Њ.К.В. Престолонасљедника Александра
Опширније...

Претходни догађаји

03.08.2020.год.
Први дио међународне умјетничке колоније у Крчедину
Опширније...
 
30.06.2020.год.
Традиционално признање најбољиим матурантима средњих школа Србије и Републике Српске ни пандемија вируса конора није прекинула
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму