Почетна Актуелности Претходни догађаји Представљена књига „Хашка подморница“ Винка Пандуревића
Ел. пошта Штампа ПДФ
24.04.2019.год.
Представљена књига „Хашка подморница“ Винка Пандуревића

У Београду је у сриједу, 24. априла, представљена књига „Хашка подморница“ Винка Пандуревића, пензионисаног генерала Војске Републике Српске и доктора социолошких наука, која представља његове дневничке записе као хашког притвореника.

У својој најновијој књизи, која се може сматрати наставком његове књиге „Живот се брани истином“, Пандуревић осликава орвеловски карактер Хашког трибунала, приказује мноштво плеоназама и политичко-правне мимикрије, речено је на промоцији одржаној у Прес центру Удружења новинара Србије.

Moдератор, књижевник Мирослав Tохољ, новинар Миодраг Попов, потпредсједник Владе СРЈ и хашки осуђеник Никола Шаиновић, новинар Миломир Марић и аутор генерал Винко Пандуревић

О дјелу су говорили некадашњи предсједник Владе Србије, потпредсједник Владе СРЈ и хашки осуђеник Никола Шаиновић, књижевник Мирослав Tохољ, као и новинари Миодраг Попов и Миломир Марић.

Шаиновић је истакао да је ова књига, прије свега, споменик, а не ауторско дјело или мемоарски записи.

Према његовим ријечима, књига има и одличан наслов, јер Хаг и јесте подморница са више мора која се преплићу.

„Једно је море геополитичко са светским односима, друго је море рат на нашем простору, борба за сопствени народ, добро и зло, злочини. Треће море је унутар зидова Хашког трибунала”, навео је Шаиновић.

Тохољ је рекао да се Пандуревићева књига заснива на документима и чињеницама које повремено интерпретира, али објективно.

Он је навео да је Пандуревић у уском кругу најобразованијих официра на простору бивше Југославије.

Миодраг Попов је рекао да Пандуревићева књига представља фантастичну грађу о једном времену и да се из ње може много сазнати о судбини нашег народа.

„Мислим да смо добили једно изванредно штиво које  ће мотивисти и друге људе који су тамо били да напишу своје истине, а нама, који тамо нисмо били, омогућити да кроз различите судбине сазнамо о једној генералној судбини“, навео је Попов.

Милормир Марић је рекао да је Пандуревићева књига једнa необична књига у којој има много истине и да могу да је читају и Срби и припадници других народа.

„Нема ниједне реченице мржње у овој књизи, и када говори о људима који су имали среће да буду ослобођени и када говори о својим сапатницима који су за читав живот добили епитет ратног злочинца“,  рекао је Марић.

Аутор је рекао да је ова књига биографија притворске јединице, коју назива хашком подморницом, јер она и јесте седам метара испод нивоа мора.

Он је навео да то дјело обухвата његова притворска размишљања али само по мјесту настанка.

„По свој суштини, то су моја животна размишљања, мој поглед на живот и слободу и са слободе и са неслободе”, додао је Пандуревић.

Пандуревић је захвалио свима који су га подржавали, друговима и саборцима са којима је био на истом задатку.

„Бранили смо свој народ и слободу, државне институције српског народа и стварали нове по мери и потреби, али не на штету других народа и грађана”, рекао је Пандуревић.

Шеф Представништва Р. Српске у Србији Млађен Цицовић присуствовао је промоцији Пандуревићеве књиге са великим бројем гостију

Промоцији Пандуревићеве књиге присуствовао је и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Организацију промоције помогло је Представништво Републике Српске у Србији.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2990
Број прегледа чланка : 4939988
Имамо 66 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

28.07.2020.год.
Отварање Међународне умјетничке колоније „Крчедин 2020"

Опширније...
 
29.06.2020.год.
Сутра традиционална признања Њ.К.В. Престолонасљедника Александра
Опширније...

Претходни догађаји

03.08.2020.год.
Први дио међународне умјетничке колоније у Крчедину
Опширније...
 
30.06.2020.год.
Традиционално признање најбољиим матурантима средњих школа Србије и Републике Српске ни пандемија вируса конора није прекинула
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму