Почетна Актуелности Претходни догађаји Књиге из Републике Српске стигле у Панчево и Банатско Ново Село
Ел. пошта Штампа ПДФ
20.01.2012.год.
Књиге из Републике Српске стигле у Панчево и Банатско Ново Село

Захваљујући позиву Удружења Крајишника Панчева, успоставили смо један диван контакт на пољу културе и умјетности с искреном надом да се оваква дружења наставе и прошире, јер имамо много тога вриједног да понудимо једни другима, да размијенимо искуства и програме - рекао је директор Представништва Републике Српске  г. Млађен Цицовић у Градској библиотеци Панчева уручујући домаћинима књиге из Републике Српске.

Директор панчевачке библиотеке г. Дејан Боснић захвалио се и на књигама и на жељи да се сарадња библиотека, књижевника и издавача с двије стране Дрине настави:
-     Књиге су најдивнији мостови, јер на најљепши начин спајају људе с једне и с друге стране границе – рекао је на крају г. Боснић.

Сусрет у Градској библиотеци Панчева завршен је, како и доликује оваквим дружењима, казивањем лирске поезије:  Душко М. Петровић је казао своју пјесму “Граница“.

Градска библиотека у Панчеву: г. Цицовић уручује књиге

У пратњи домаћина из Удружења Крајишника у Панчеву, гости су у Основну школу “Жарко Зрењанин“ у Банатском Новом Селу стигли у радост и грају која би се могла упоредити једино с великим одмором, али се убрзо све, као чаробним штапићем, претворило у заиста лијеп, садржајан програм са доста емоција, јер је добар дио становништва у овом мјесту досељен из српских крајева и крајина Босне и Херцеговине и Хрватске. Иначе, Банатско Ново Село је основну школу добило још 1772. године, а и данас се настава у њој, као и на почетку, одвија на два језика: на српском и румунском.

Послије поздравних ријечи директорице школе госпође Сузане Стојковић и г. Божидара Бароша, замјеника градоначелника Панчева, ученик ове школе Ратко Топић, који је – иако тек у десетој години – већ озбиљан сарадник листова “Панчевац“ и “Наше новине“, као и часописа “Витез“, а објавио је и књигу “Песме и песме деци“, надахнуто је казао двије: “Икона“ и “Моја учитељица“. Ђачки оркестар одсвирао је једну румунску и једну српску мелодију.

Наступ ученика Основне школе

Директор Представништва Републике Српске у Србији г. Цицовић је рекао да је Република Српска управо прославила двадесети рођендан и да у њој, као и овде у овој школи, заједно живе људи различитих националности и да сви имају једнака права и једнаке могућности.

У сарадњи Републике Српске и Србије, а она се одвија на привредном, просвјетном, научном, спортском и културном пољу, најинтензивнија је ова културно-умјетничка, при чему је оваква размјена књига и програма још и пуна емоција – нагласио је г. Цицовић.

Панчевачки глумац, који је, иначе, познат по можда најбољој  улози Хашековог доброг Војника Швејка, Мирослав Жужић, казао је по једну пјесму Мирослава Антића и Алексе Шантића, а бард српског глумишта Тихомир Станић одломак из Андрићеве “На Дрини ћуприје“.

Растанак је био спор и зачињен договором о скором поновном виђењу.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3443
Број прегледа чланка : 13236176
Имамо 133 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

02.12.2022.год.
Промоција књига, филма и изложба о страдању деце у Републици Српској
Опширније...
 
24.11.2022.год.
Фестивал студенских позоришта „Кестенбург 2023“
Опширније...

Претходни догађаји

03.12.2022.год.
У Београду промовисане двије монографије о страдању дјеце у Српској током рата
Опширније...
 
25.11.2022.год.
Отварање фестивала „Кестенбург“ 19. фебруара у Београду
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму