Почетна Актуелности Претходни догађаји Вишковић: Приоритет Владе конкретизација раније постигнутих договора Србије и Српске
Ел. пошта Штампа ПДФ
07.06.2019.год.
Вишковић: Приоритет Владе конкретизација раније постигнутих договора Србије и Српске

Предсједник Владе Р. Српске Радован Вишковић са сарадницима у посјети Аутономној покрајини Војводини

Предсједници влада Републике Српске и Аутономне покрајине Војводине, Радован Вишковић и Игор Мировић, потписали су у четвртак, 6. јуна, у Новом Саду Анекс протокола о сарадњи између Републике Српске и АП Војводине.

Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић и предсједник Владе Р. Српске Радован Вишковић потписују Анекс протокола о сарадњи између Аутономне покрајине Војводине и Р. Српске

У Привредној комори Војводине присуствовали су пословном форуму АП Војводина – Република Српска, а потом су посјетили „Сајам завичаја – завичај кроз привреду, туризам и културу“, на којем су наступили привредници из Српске и Војводине.

Предсједник Владе Р. Српске Радован Вишковић и предсједник Покрајинске владе Игор Мировић

Kонкретизација раније постигнутих договора пројеката Србије и Српске приоритет је Владе Републике Српске. Наш приоритет је још боље повезивање народа са обје стране Дрине, и то ћемо у будућем периоду и радити, рекао је премијер Радован Вишковић. Истакао је велику помоћ коју Србија сваке године издваја за Српску.

„Само у посљедњих пар година, односно од 2014. године захваљујући предсједнику Србије Александру Вучићу донаторских средстава било је негдје око 30 милиона евра. Само у овој години добили смо девет милиона и 300 хиљада евра за конкретне пројекте у 50 локалних заједница у Републици Српској“, рекао је Вишковић.

Он је поручио грађанима Србије да се новац пореских обвезника Србије троши на транспаретан начин у Српској, да се ради на обнови вртића, болница, домова здравља, школа, водовода.

Сарадња са Републиком Српском није само приоритет за све у Војводини, то је и обавеза и питање националне свијести, жеље за обједињењем на свим пољима. То је задатак данас и у будућности, истакао је покрајински премијер Игор Мировић.

„Успјели смо да ово питање наметнемо као важно и да са конкретним резултатима из месеца у месец излазимо пред вас. Разговарали смо заиста и о животним питањима, о сарадњи у области здравства, сарадњи клиничког центра Војводине и Бањалуке, сарадњи универзитета“, истакао је Игор Мировић, предсједник Владе АП Војводина.

Пословни форум АП Војводина – Република Српска у Привредној комори Војводине

Након завршетка састанка премијери Вишковић и Мировић присуствовали су Пословном форуму АП Војводина – Република Српска у Привредној комори Војводине који је одржан у оквиру „Сајма завичаја“. Пословном форуму присуствовао је и изасланик предсједнице Републике Српске Млађен Цицовић.

Након обраћања предсједника привредних комора Војводине и Републике Српске, Бошка Вучуревића и Борка Ђурића, форуму су се обратили и премијери Вишковић и Мировић.

Вишковић је рекао да је интензивирана сарадња Српске и Србије у свим областима и изразио захвалност руководству Србије за подршку Српској у реализацији различитих инфраструктурних пројеката.

Он је нагласио да је форум прилика да се привредни субјекти Српске и Србије повежу, заједно раде и наступају на европским тржиштима.

„Да бисмо сачували Српску и јачали српски народ на свим просторима гдје живи, потребна нам је јача економска повезаност и економска сигурност“, рекао је Вишковић.

Он је поручио да је на институцијама и привредницима из Српске и Србије да учине све да креирају повољан амбијент за живот и нова радна мјеста, да би мотивисали младе људе да остану и да живе и раде на овим просторима.

Премијер Републике Српске замолио је привреднике који послују у БиХ, а имају сједишта у Федерацији, да премјесте своје централе у Републику Српску, јер се производи из Србије у проценту већем од 80 одсто продају у градовима Српске.

Мировић је истакао да је интензивирање међусобне привредне сарадње, истовремено основ за све друге видове сарадње Србије и АП Војводине и Српске.

„Наша привредна сарадња већ има наглашену тенденцију раста. Важно је да она буде активнија и конкретнија у свим сегментима“, казао је Мировић и нагласио да је економско, друштвено и свако друго повезивање Србије и Српске логично, те да је привреда ту у најзначајнијој улози.

Као примјери добре праксе, на форуму су говорили привредници из Српске и Србије, Мирослав Благојевић и Мирољуб Алексић, који су напоменули да је битно олакшати робну размјену како би сарадња била још боља.

Премијери у обиласку „Сајама завичаја – завичај кроз привреду, туризам и културу“, на којем су наступили привредници из Српске и Војводине

Премијери су након форума обишли „Сајам завичаја – завичај кроз привреду, туризам и културу“, на којем су наступили привредници из Српске и Војводине.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Р. Српске у Србији и изасланик предсједнице Р. Српске на Пословном форуму

„Посебно је важно да смо сви данас дошли до закључка да ово треба да буде једна традиционална манифестација гдје ће се сусретати и култура и традиција а гдје ће се сусретати и привредници а све у функцији и Српске и Србије“, рекао је по обиласку сајма Млађен Цицовић, изасланик предсједнице Републике Српске.

Министрица трговине и туризма Р. Српске Драгица Kовач са потпредсједником Владе Аутономне покрајине  Војводине Ђорђем Милићевићем

Првом „Сајму завичаја“ присуствовала је и министрица трговине и туризма Републике Српске Драгица Kовач, која је заједно са потпредсједником Владе Аутономне покрајине  Војводине Ђорђем Милићевићем отворила сајмску манифестацију.

Она  је истакла да је ријеч о значајном догађају чији је циљ да кроз привреду, туризам и културу учврсти везе народа Републике Српске и Србије.

„Свјесни смо да је велики проценат становништва на подручју Војводине и цјелокупне Србије заправо поријеклом из Републике Српске и сајам је организован да бисмо се окупили, подсјетили на завичај, учврстили на тај начин везе и унаприједили сарадњу“, рекла је Kовачева Срни у Kонгресном центру „Мастер“ Новосадског сајма.

Она је истакла да то окупљање има за циљ јачање и културних и привредних веза између Српске и Србије, заједничко дјеловање на развоју привреде и туризма, те учвршћивању идентитета српског народа.

Потпредсједник Владе Аутономне покрајине  Војводине Ђорђе Милићевић

Милићевић је истакао да је интенција ове манифестације да буде интегришућа и кохезиона снага за припаднике народа и у Србији и у региону, али и стимуланс за напредак региона у цјелини.

„Покрајинска влада апсолутно подржава подстицање наших институција, привредника, туристичких радника и културних и других посленика за продубљивање и развој постојећих и проналажење нових облика међусобне сарадње“, нагласио је Милићевић.

Он је рекао да је „Сајам завичаја“ окупио све оне који су већ сада носиоци те сарадње и који, у будућности, тој сарадњи могу дати нове облике, и нову садржину.

Сајам су организовали Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и војвођански Фонд за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима.

Туристичка понуда Р. Српске на „Сајму завичаја“

Туристичку понуду Републике Српске на „Сајму завичаја“ представила је Туристичка организација Републике Српске у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији, на позив Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

„Сајам завичаја“ окупио је око 50 завичајних удружења, која својим деловањем чине мост између Србије и држава из којих су се доселили

Поред представниика привредних комора Републике Српске, Бањалуке, Војводине, туристичких организација Републике Српске и Војводине, Заједничког вијећа општина Вуковара, привредника из Србије, Републике Српске и региона, „Сајам завичаја“ је окупио и око 50 завичајних удружења, која својим деловањем чине мост између Србије и држава из којих су се доселили.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3655
Број прегледа чланка : 16246579
Имамо 130 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљање монографије „Тајне Лицидерског срца“
Опширније...

Претходни догађаји

30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљена монографија о фестивалу Лицидерско срце, уручене плакете
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму