Почетна Актуелности Претходни догађаји Одржана трибина „Српска и Србија у промијењеним геополитичим приликама – стање и перспективе“
Ел. пошта Штампа ПДФ
21.06.2019.год.
Одржана трибина „Српска и Србија у промијењеним геополитичим приликама – стање и перспективе“

У четвртак, 20. јуна, у организацији Српског просвјетног и културног друшва „Просвјета“ и Представништва Републике Српске у Србији одржана је трибина „Српска и Србија у промењеним геополитичким околностима - стање и перспективе".

Mодератор, шеф Представништва Р. Српске у Србији Млађен Цицовић, проф. др Милимир Мучибабић, проф. др Душан Пророковић, др. Александар Раковић и доц. др Слободан Рељић

На трибини у Прес центру Удружења новинара Србије говорили су Милимир Мучибабић, Душан Пророковић, Александар Раковић и Слободан Рељић.

Шеф представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић у уводној ријечи је указао на значај теме. Ријеч је о односима Српске и Србије, као и њиховим посебним и заједничким односима са међународним организацијама и другим државама.

„Прво, морамо чешће сагледавати реално стање у Српској и Србији, и друго, сталним анализирањем морамо пратити могућности Српске и Србије у настојању да сачувају, свака свој, постигнути ниво суверености и, паралелно с тим, могуће заједничке наступе према трећим земљама и међународним институцијама. И све то у функцији одбране суверености држава, националног идентитета, вјера, писма и језика“, рекао је Цицовић.

Цицовић је истакао да су односи Српске и Србије сада бољи него икада, и то у свим областима: политике и привреде, културе и умјетности, просвјете и науке. Питање је колико свака од њих, засебно и на свој начин, може сама, а колико и на који начин могу заједно да се одупру погубној и нарастајућој сили глобализма. Сваки одговор ваљало би чути и озбиљно размотрити, како онај који ћемо чути данас овдје, тако и оне изречене било кад и било гдје у свијету.

„Тешко је рећи који би одговор, како и зашто, могао бити онај прави“, рекао је Цицовић.

У Удружења новинара Србије одржана  трибина на тему „Српска и Србија у промијењеним геополитичким приликама – стање и перспективе“

Предсједник Српског културног и просвјетног друштва „Просвјета“ Београд Милимир Мучибабић говорио је о борби Српске и Србије за одбрану српског националног идентитета.

„Наше основно питање гласи: Како повратити достојанство националној држави, а тиме и култури и свим интегративним елементима српског народа и тако избјећи замке самопоништења? Заправо, треба сагледати стање нације у цјелини, њене невоље и недаће, без обзира из ког дијела српских земаља долазиле, те напокон саопштити себи и другима, шта ми заправо хоћемо, шта је наш национални циљ“, истакао је Мучибабић.

Душан Пророковић из београдског Института за међународну политику и привреду нагласио је да ће борба за одбрану српске традиције, историје и културе насупрот атлантском геополитичом концепту одредити геополитички положај Србије у будућности.

„Данас је српска геополитика, чини ми се много више оријентисана ка анализи изградње саобраћајних и енергетских коридора на Балкану, што јесте изузетно значајно, али питање је, ако губимо идентитет, ако се српски етно простор круни, чему ће и коме ти енергетски и саобраћајни коридори служити”, рекао је Пророковић и напоменуо да ће српска геополитика зависити од очувања идентитета.

“Ако смо у то и сумњали до предлога закона о вероисповести у Црној Гори, онда сада нема никаве дилеме”, рекао је Пророковић.

Пророковић је оцијенио да ће борба за културу, за идентите, за историјску слику која је стварна, а не лажна одредити геополитички положај Србије у будућности.

Александар Раковић из Института за новију историју Србије говорио је о перспективама за уједињење Србије и Српске у ближој и даљој будућности, у складу са садашњим и будућим геополитичким околностима.

Он је истакао да ни Црну Гору не треба истргнути из контекста свесрпског уједињења, да би то уједињење било засновано на федеративној основи, а да треба пратити и како ће се ствари одвијати у Македонији, гдје је, према његовим ријечима, у току обнова пројугословенског сентимента.

„Наш једини пут треба да буде уједињење Републике Србије и Републике Српске у јединствену државу и уједињење наше две изричите српске државе са класичном српском државом Црном Гором и нама сестринском Републиком Македонијом, са којом делимо културолошки веома сличан или скоро истоветан идентитет“, закључио је Раковић.

Новинар и социолог Слободан Рељић истако је на трибини је да је наш народ четврт вијека преусмјераван на геополтичке правце у којима је доминантан био „амерички национални интерес“ и да је читав регион претворен у ресурс за небрањено експлоатисање, а као награда је било обећање за улазак у ЕУ.

„Сад кад је ЕУ ушла у фазу свог унутрашњег распадања и сасвим забављена својим проблемима – нестаје и та шарена лажа. То води изнуђеном престројавању локалних елита. Следе два процеса: први, досад недопустива логика – Балкан Балкнацима и други, тражење решења не у чекању него у убрзаним активностима – на све четири стране света, а пре свега на Истоку“, истакао је Рељић.

Трибина „Српска и Србија у промијењеним геополитичим приликама – стање и перспективе“ трећа је у циклусу скупова на тему „Српска и Србија у промијењеним геополитичим приликама“  у организацији Представништва Републике Српске у Србији и београдске „Просвјете“. У плану је објављивање публикације која би обухватила излагања учесника са сва три скупа.

Комплетан снимак трибине можете погледати... ОВДЈЕ

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2963
Број прегледа чланка : 4676260
Имамо 70 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

07.05.2020.год.
Руска медицинска помоћ за Републику Српску
Опширније...
 
11.03.2020.год.
Свечано отварање изложбе „Стигла корпусна“ у Дому Војске Србије
Опширније...

Претходни догађаји

09.05.2020.год.
Донација Руске хуманитарне мисије стигла у Републику Српску
Опширније...
 
06.04.2020.год.
Србија и Српска јединствене и у овим тешким тренуцима
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму