Почетна Актуелности Претходни догађаји На Сајму наоружања у Београду представљена намјенска индустрија Републике Српске и ново оклопно возило „Деспот“
Ел. пошта Штампа ПДФ
25.06.2019.год.
На Сајму наоружања у Београду представљена намјенска индустрија Републике Српске и ново оклопно возило „Деспот“

У Београду je данас свечано oтворен Сајам наоружања и војне опреме „Партнер“ на којем је 128 излагача а међу њима, 13 компанија из Републике Српске. Приказани су најновији домети српске одбрамбене индустрије, а и представљена је унапријеђена верзија оклопног возила „Деспот“ произведеног у Републици Српској.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић на отварању сајма наоружања

Највише пажње од садржаја са 13 штандова из Српске јесте оклопно возило „Деспот“ Техничког ремонта Братунац, које коначно креће у серијску производњу.

Генерални директор Техничког ремонта предузећа из Братунца Славенко Ристић

Генерални директор предузећа Техничког ремонта Братунац Славенко Ристић је рекао, након представљања „Деспота“ на Сајму, да су стручњаци оцијенили да ово возило улази у сам врх мултифункционалних борбених возила.

Он је додао да ово возило прати све свјетске трендове, а посебно искуства у ратовима у Авганистану и Либији.

Министар унутрашњих послова Р. Српске, Драган Лукач

Прве моделе наручило је и Министарство унутрашњих послова Српске. Управо са стручњацима МУП-а „Деспот“ је и стваран. Прототип је први пут представљен на 27. рођендан Српске, 9. јануара ове године, и од тада до данас претрпио је 52 измјене. Данас је то модерно возило иновативног дизајна који иде у корак са свјетским трендовима, каже ресорни министар Драган Лукач.
- Ово је велики успјех, не само за Технички ремонт Братунац, већ и за Републику Српску, а наручито за МУП чији ће припадници користити ово возило. Убрзо, у наредних 15-20 дана треба да нам буду испоручена два оваква возила - рекао је Лукач.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић са генералним директором Техничко ремонтног предузећа из Братунца Славенком Ристићем на представљању возила „Деспот“

Отварању сајма и представљању возила „Деспот“ присуствовао је и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић.

„Веома је важно да Република Српска своју намјенску индустрију организује у кооперацији и координацији са капацитетима Србије, као и у сарадњи са другим земљама. Оно што могу да видим јесте да се Технички ремонт Братунац свакао експонирао не само у региону, него и шире, те у том погледу треба пружити подршку таквим настојањима наших компанија“, рекао је Додик.

Сусрет представника привредних друштава Р. Српске и Р. Србије у области производње наоружања и војне опреме

У оквиру пратећег прогама, у 16 сати у Свечаној сали управне зграде Београдског сајма одржан је сусрет представника привредних друштава Републике Српске и Републике Србије у области производње наоружања и војне опреме.

Министар одбране Александар Вулин отвара скуп представника привредних друштава

„Република Српска је стратешки и спољнополитички приоритет Србије. Ниједну кључну одлуку руководство наше државе никад не донесе, а да не мисли како ће се одразити на Републику Српску и људе који тамо живе. Исто важи када је у питању Министарство одбране и када је у питању овај важан сегмент Министарства одбране - наменска индустрија“, рекао је министар одбране Александар Вулин отварајући скуп.

„У последњих неколико година значајно смо подигли ниво и обим наше међусобне сарадње и тако ћемо наставити да радимо. Све што Србија може да купи, а да долази из Републике Српске, чак и ако постоји на неком другом месту, увек ће узети од Републике Српске“, поручио је министар одбране.

Министар Вулин је предочио да је за Србију од изузетног стратешког значаја да се производни капацитети Републике Српске очувају и унаприједе и да се на нивоу министарстава привреде и финансија Републике Србије и Републике Српске већ разговара о томе да одбрамбена индустрија Србије уђе у власничку структуру одређених предузећа наменске индустрије Републике Српске.

Министар привреде и предузетништва Р. Српске Вјекослав Петричевић

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић истакао је да је министарство које представља први пут отворило свој штанд на сајму „Партнер“, показавши на тај начин колики значај придаје наменској индустрији, као и да ће се на овогодишњем сајму представити 13  компанија из Републике Српске.

„Република Српска жели да буде партнер Србији у новој ери развоја српске наменске индустрије. У планирању сигурности и безбедности желимо блиско партнерство између наших компанија и произвођача наоружања и безбедоносних система. Желимо да у партнерству са Владом Србије и компанијама из Србије изађемо на међународно војно тржиште, заједно са свим капацитетима које имају наше компаније, као што су „Орао“ из Бијељине, „Космос“ из Бањалуке и остале“,  рекао је Петричевић.

„Поједине компаније имају и одређене иновативне производе за које сматрамо да имају велики тржишни потенцијал, као што је оклопно возило `Деспот` и деветомилиметарски пиштољ који производи `Технички ремонт Братунац`", рекао је Петричевић.

Помоћница министра за индустрију у оквиру Министарства привреде и предузетништва Р. Српске Соња Товиловић

Присутнима се обратила и помоћница министра за индустрију у оквиру Министарства привреде и предузетништва Републике Српске Соња Товиловић, након чега су привредна друштава из Републике Српске и Србије презентовала су своје производне могућности са фокусом на успостављању и интензивирању међусобне сарадње у свим сегментима.  У другом дијелу сусрета одржани су директни разговори представника привредних друштава Републике Србије и Републике Српске у циљу изналажења модела и изношења конкретних приједлога међусобне сарадње, а све у складу са закљуцима 9. и 10. заједничке сједнице влада Републике Српске и Републике Србије о интензивирању и конкретизацији сарадње у области намјенске индустрије.

Представништво Р. Српске пружило је техничку подршку Министарству привреде и предузетништва Р. Српске на сајму наоружања

Представништво Републике Српске пружило је техничку подршку Министарству привреде и предузетништва Републике Српске и учествовало у припреми наступа Републике Српске на 9. Међународном сајму наоружања и војне опреме.

РТРС/Срна

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2835
Број прегледа чланка : 4209882
Имамо 61 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

07.01.2020.год.
Дан Републике Српске Крајишници у Новом Саду славе дан раније: 8. јануара
Опширније...
 
25.12.2019.год.
Горан Врачар добитник награде „Растко Петровић“ за поезију
Опширније...

Претходни догађаји

09.01.2020.год.
Дан Републике Српске прослављен данас и у Суботици
Опширније...
 
09.01.2020.год.
У Новом Саду свечаност поводом Дана Републике Српске
Опширније...
Преузмите Билтен