Почетна Актуелности Претходни догађаји Уручене награде на традиционалном Књижевном конкурсу Друштва “Свети Сава“
Ел. пошта Штампа ПДФ
28.01.2012.год.
Уручене награде на традиционалном Књижевном конкурсу Дрштва "Свети Сава"

У суботу,  28. јануара, у Руском дому у Београду Друштво “Свети Сава“, као најстарије и данас активно друштво у српском народу, прославило је своју крсну славу и ученицима основних и средњих школа Србије, Српске, Црне Горе и расејања свечано уручило награде традиционалног књижевног конкурса. Сарадња Представништва Републике Српске у Србији и Друштва “Свети Сава“ почела је још 2003. године и од тада, од помоћи и подстрека, нарасла је до заједничког пројекта, до сталне програмске активности, која из године у годину напредује и развија се на обострано задовољство доприносећи, прије свега, ширењу и интезивирању културно-просвјетне сарадње Србије и Републике Српске као један од истакнутијих примјера. У том знаку је било и ове године, кад су, уз богат културно-умјетнички програм новобеоградског Малог хора (ученици основних школа) и Хора студената славистике Филолошког факултета Унивезитета у Београду, награђени ученици и њихови наставници, па комшије, пријатељи и, наравно, чланови Друштва “Свети Сава“, имали заиста лијеп доживљај, који ће се дуго памтити и с радошћу препричавати.

Свечаности у Руском дому присуствовали су: др Драган Недељковић, помоћник министра вера и дијаспоре у влади Републике Србије, г. Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији, академик САНУ Драгољуб Живојиновић, академик АНУРС Никола Б. Поповић, протојереј ставрофор Радивој Панић,  старешина храма Светог Саве на Врачару, професори Београдског универзитета, професори београдских средњих и основних школа, родитељи, комшије и пријатељи награђених ученика из Србије и Српске, као и многи који су за ову свечаност сазнали из медија. Велика сала Руског дома била је испуњена до посљедњег места.

Домаћин славе био је проф. др Вељко Брборић, а одлуку жирија саопштила је предсједница Јелена Ђорђевић, професорица српског језика и књижевности у београдској гимназији “Свети Сава“. Награде добитницима трећих, других и првих награда уручили су др Драган Недељковић и Душан Зупан, предсjедник Друштва “Свети Сава“, а Марији Козић, ученици Медицинске школе у Бањој Луци, чији је рад награђен Великом наградом, награде су уручили: домаћин славе проф. др Вељко Брборић, Млађен Цицовић у име Представништва Републике Српске у Србији и проф. др Љиљана Бајић, продекан Филолошког факултета Универзитета у Београду.

Уручујући награду Марији Козић г. Цицовић је рекао да Представништво дуго и лијепо сарађује са Друштвом “Свети Сава“ и да све нас радује чињеница да се на овај конкурс увијек пријави велики број ученика и из Србије, и из Републике Српске, те да је пријатно сазнање да ученици из Републике Српске на скоро сваком конкурсу освоје по неколико награда, а често и ову главну, Велику.

Представништво Републике Српске у Србији је сарађивало са Друштвом “Свети Сава“ и у оснивању Пододбора за Републику Српску са сједиштем у Бањој Луци, који већ трећу годину организује ликовни конкурс за ученике основних школа такође из Србије, Српске, Црне Горе и расејања - подсјетио је г. Цицовић и рекао да је на Савиндан ове године у Дјечијем позоришту у Бањој Луци гдје су ученицима уручене награде за успјешне ликовне радове о Светом Сави, такође било овако лијепо и свечано, а потом додао: - Ја вјерујем да Марија Козић добро познаје Републику Српску, али претпостављам да је није видјела из ваздуха, па јој у име Представништва Републике Српске у Србији доносим на дар фотомонографију Слободана Крстића “Небом изнад Републике Српске“, књигу у којој су све фотографије снимљене из хеликоптера.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3443
Број прегледа чланка : 13235871
Имамо 217 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

02.12.2022.год.
Промоција књига, филма и изложба о страдању деце у Републици Српској
Опширније...
 
24.11.2022.год.
Фестивал студенских позоришта „Кестенбург 2023“
Опширније...

Претходни догађаји

03.12.2022.год.
У Београду промовисане двије монографије о страдању дјеце у Српској током рата
Опширније...
 
25.11.2022.год.
Отварање фестивала „Кестенбург“ 19. фебруара у Београду
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму