Почетна Актуелности Претходни догађаји Фрушка гора домаћин 7. Тесла глобал форума – у славу великог научника
Ел. пошта Штампа ПДФ
03.07.2019.год.
Фрушка гора домаћин 7. Тесла глобал форума – у славу великог научника

Почео седми по реду „Тесла глобал форум“, традиционална манифестација посвећена популаризацији и промоцији науке, културе и образовања у част Николе Тесле

На Андревљу на Фрушкој гори у уторак (02.07.2019. г) свечано је отворен седми Тесла глобал форум, који ће трајати до 14. јула. Осим на Андревљу, део манифестације ће се одвијати и у Новом Саду и у манастиру Шишатовац.

Говорећи пред 120. студената, учесника Тесла кампа на Андревљу, проф. др Александар Петровић са Филолошког факултета у Београду, рекао је да наш школски програм не познаје Николу Теслу и да се у времену бескомпромисног сукоба аналогне и дигиталне културе Теслином мишљу морамо вратити у стварност која је супротна од виртуелног свијета који нам се намеће.

Драгослав Бокан из Института за националну стратегију истакао је да је „Николај Тесла по завету свога оца био скривени монах који је за живота испуњавао монашке завете девствености, сиромаштва и жртвовања за друге“.

Духовним мачем бранио је слободу човјечанства и своје отаџбине – рекао је Бокан додајући да је сазрело вријеме да мошти Николаја Тесле и Михајла Пупина буду заједно у храму Светог Саве у Београду, упркос лажима о њиховој наводној завађености“.

Проф. Драган Шешлија из ФТН-а у Новом Саду је истакао да је велика ствар што се на једном мјесту сабрало пуно младих учених глава који насљеђују пут Николе Тесле.

Шешлија је нагласио да се Тесла превасходно бавио коришћењем и преносом обновљиве и бесплатне енергије у циљу рјешавања економских и еколошких проблема модерног свијета.

Група студената из Србије, Црне Горе, Републике Српске и са неколико престижних свјетских универзитета, која кроз креативне радионице и округле столове, заједно са еминентним научницима, умјетницима и јавним личностима, размјењују идеје и промишљају изазове модерног свијета надахнути свевтраним стваралаштвом генијалног Николе Тесле.

Међу добитницима „Беле голубице“ највишег признања Тесла глобал форума, ове године су и: други човек Париског Фигароа Жан Криштоф Буисон, затим председник Савеза новинара Русије Владимир Соловјов, књижевник Матија Бећковић и други.

Тесла глобал форум биће завршен изложбом и вожњом аутомобила на електрични погон.

Фрушкогорски манастир Шишатовац, по речима Горана Марића, директора Тесла глобал форума, постао је значајан за Теслу у тренутку када је боловао од тешке болести за коју се мислило да је колера. Био је у веома тешком стању а његов отац Милутин, православни свештеник, је посредством рођака који су били настањени у близини манастира, долазио из Лике, молио се за сина и односио му љековиту воду са манастирског извора.

Представништво Републике Српске од самих почетака подржава овај фестивал, учешће и сарадњу студената из Републике Српске са студентима из Србије, Црне Горе и са  студентима са престижних свјетских универзитета који учествују на овом фестивалу.

Извор: Сремске вести

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2963
Број прегледа чланка : 4676371
Имамо 66 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

07.05.2020.год.
Руска медицинска помоћ за Републику Српску
Опширније...
 
11.03.2020.год.
Свечано отварање изложбе „Стигла корпусна“ у Дому Војске Србије
Опширније...

Претходни догађаји

09.05.2020.год.
Донација Руске хуманитарне мисије стигла у Републику Српску
Опширније...
 
06.04.2020.год.
Србија и Српска јединствене и у овим тешким тренуцима
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму