Почетна Актуелности Претходни догађаји „Дани Српске у Србији“ од 4. до 10. септембра
Ел. пошта Штампа ПДФ
02.09.2019.год.
„Дани Српске у Србији“ од 4. до 10. септембра

Седма манифестација на којој ће бити представљена Република Српска и њени потенцијали, „Дани Српске у Србији“, биће одржана од 4. до 10.септембра. Кроз различите програмске активности на овај начин, подстиче се размјена привредних, културних, спортских и туристичких садржаја и учвршћује веза Републике Српске и Србије.

Манифестацију ће свечано отворити 4. септембра српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик у Народном позоришту у Београду и том приликом биће одржан музичко-драмски програм „Похвала српској земљи, српском народу и српском језику” према сценарију Милована Витезовића и у режији Драгана Елчића. Овај програм директно ће преносити Радио-телевизија Републике Српске .

Конференција за новинаре поводом манифестације Дани Српске у Србији: модератор, Млађен Цицовић, шеф Представништва Р. Српске у Србији, Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске, Милован Витезовић, писац сценарија драмско-музичког програма за свечано отварање и Драган Елчић, редитељ драмско-музичког програма

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић навео је да ће се Српска током шест дана, колико манифестација „Дани Српске у Србији” траје, представити јавности Србије од Врања до Суботице.

„Циљ је да представимо наше привредне потенцијале, туристичку понуду Српске и све оно у чему Српска биљежи напредак”, рекао је Клокић.

Он је прецизирао да ће се Српска представити у 21 граду и општини Србије са 24 програма и 30 извођења.

Писац сценарија и драмско-музичког програма за свечано отварање Милован Витезовић истакао је да је намјера била да се кроз програм који прати ликове Кочића, Андрића, Ћопића, Караџића, Његоша покаже духовно јединство српске културе.

„Намјера је била да покажемо ту светосавску нит, јер тамо докле је Свети Сава дотле је српска земља. То би било оно најосновније, посебно ове године када се обиљежава осам вијекова архиепископије и Светосавља“,  рекао је Витезовић.

Поред Београда и Новог Сада, програми манифестације биће одржани у градовима и општинама од Суботице до Врања. Организатор манифестације је Представништво Републике Српске у Београду.

Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији које је и организатор манифестације, истакао је да „Дани Српске у Србији“ доприносе јачим и чвршћим везама Србије и Српске, те да ће са самог отварања кроз музичко-драмски програм „Похвала српској земљи, српском народу и српском језику“ бити послата снажна порука српског јединства.

„Сама чињеница да смо почели у Београду, да смо ове године у рекордних 21 град Србије довољно говори како је манифестација 'Дани Српске у Србији' прихваћена овдје у Србији и сваке године имамо повећан број захтјева и жеље средине и градова да дођемо са својим програмом, да прославимо Српску, да се дружимо и дамо пуни допринос односима Српске и Србије“, истакао је Цицовић.

„Дане Српске у Србији“ свечано ће затворити 10. септембра предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић у Народном позоришту у Београду, а тада ће програм извести Бањалучка филхармонија.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2907
Број прегледа чланка : 4469404
Имамо 89 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

11.03.2020.год.
Свечано отварање изложбе „Стигла корпусна“ у Дому Војске Србије
Опширније...
 
10.03.2020.год.
Конференција за медије поводом изложбе „Стигла корпусна“
Опширније...

Претходни догађаји

13.03.2020.год.
Отворена изложба „Стигла корпусна“ у Дому Војске Србије
Опширније...
 
12.03.2020.год.
Одржана конференција за медије поводом изложбе „Стигла корпусна“
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму