Почетна Актуелности Претходни догађаји Свечано отворена манифестација „Дани Српске у Србији“
Ел. пошта Штампа ПДФ
05.09.2019.год.
Свечано отворена манифестација „Дани Српске у Србији“

У Народном позоришту у Београду свечано отварeна седмa манифестацијa „Дани Републике Српске у Србији“

У Народном позоришту у Београду  у сриједу, 5. септембра, уз интонирање химни Републике Српске и Србије, у присуству званичника Српске и Србије, свечано је отворена манифестација „Дани Српске у Србији“.

Снимак свечаног отварања можете погледати овдје.

Српски члан Предсједништва БиХ господин Милорад  Додик свечано је oтворио манифестацију „Дани Републике Српске у Србији“

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, замолио је, отварајући манифестацију „Дани Српске у Србији“ за подршку његовој иницијативи да се ова манифестације убудуће умјесто „Дани Српске у Србији“ зове „Дани Српске и Србије“, јер то јединство мора да се његује.

„Дио смо једног народа, једне културе, вјере, блискости по којој изгледа да се многи познајемо, али никада није довољно да се додатно упознамо и сазнамо више о нама и то је смисао ових дана и нашег доласка из Српске у Србију“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Срби су једно и биће увијек једно.

„Ништа нас не може зауставити – ни тешки политички окршаји које водимо у Српској у готово непријатељском окружењу већ готово двадесетак година, борећи се за свој политички статус, аутономију коју смо освојили“, додао је он.

Он је навео да је народ који се жртвовао у вријеме грађанског рата у БиХ имао довољно свијести да очува политичку аутономију у Републици Српској и мало је народа не само на овим просторима, него било гдје, који су могли да издрже тортуру и притиске међународног фактора.

Додик је рекао да је тај међународни фактор ишао за тим да укине оно што је било политичко постигнуће Дејтона, скрнавећи основне вриједности тог уговора, покушавајући да направе унитарну БиХ, у којој није било и нема мјеста за Србе.

„Срби су научили да само борба за слободу подразумијева борбу за државу и тамо гдје нисмо имали државу, никада нисмо имали ни слободу“, рекао је Додик.

Он је навео да о томе најбоље говори статус српског народа у земљама бивше Југославије од Словеније, Хрватске, Федерације БиХ, нажалост и у Црној Гори, а да се не говори о Косову и Метохији, али у Сјеверној Македонији.

„Свуда гдје Срби нису успјели да се конституишу своје историјске напоре и очувају се, угрожена је њихова слобода“, рекао је Додик. Он је навео да је Република Српска данас слободна заједница српског народа и других који хоће да у њој живе несметано.

„Ми то показујемо и данас смо једина одржива заједница у БиХ, једини бисмо могли сами да наставимо јер све што тамо постоји (у БиХ), не може да егзистира, ни БиХ, ни ФБиХ, ни кантони. А Република Српска има све“, рекао је Додик.

Он је додао да Република Српска има територију, народ који ту државу хоће, има власт коју тај народ бира и све критеријуме који су потребни да се међународно верификује статус државе, осим воље великих.

„Али, та воља може бити промјењива и ми морамо да се наоружавамо стрпљењем, жељом за реализацију оног циља који је несумњиво у душама свих наших људи, а то је јединство у сваком смислу са Србијом“, истакао је Додик.

Он је навео да су у Српској загледани у Србију, којој очигледно добро иде и која иде добрим путем под руководством њеног предсједника Александра Вучића, којем је захвалио за пажњу коју пружа Српској и помоћ коју несебично упућује ових дана, као и за бригу да се очувају основне ствари у Републици Српској.

Напомињући да Србија има много отворених потреба широм Србије, Додик је навео да је Вучић хтио и успио заједно са Српском, да се у свакој општини у Републици Српској реализује један од пројеката који ће бити финансиран из буџета Србије.

„У све једној од 63 општине у Српској и четири српске општине ФБиХ присуствујемо изградњи одређених пројеката који треба да буду брзо завршени и ја се морам захвалити за то“, рекао је Додик.

Он је додао да Српска вјерује да јој само јака Србија може снажно помоћи, Србија која се гради, и гдје се види динамика на сваком кораку.

„То ме радује јер знам да само стабилна и снажна Србија јесте гарант слободе свих Срба гдје год били. Ова манифестација се показала као мјесто окупљања, емоција, на којем се сусретнемо да бисмо поново закључили да смо и прошле године и претходних седам били овдје“, рекао је Додик.

Када бих ишао до краја, нагласио је, могао бих да говорим да Република Српска и Србија јесу једно и да ће бити једно и да их ништа не може зауставити.

„Када бих ишао до краја могао бих да говорим да јесмо једно и да ћемо бити једно и да нас ништа не може зауставити, ни тешки политички окршаји које водимо у Републици Српској у готово непријатељском окружењу већ двадесетак година борећи се за свој политички статус, аутономију коју смо освојили“, истакао је Додик.

Поздравна ријеч организатора манифестације, Млађена Цицовића шефа Представништва Р. Српске у Србији

У поздравном говору, организатор манифестације шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић поручио је да Република Српска манифестацијом 'Дани Српске у Србији' слави своју слободу јер „показујући Српску Србији - показујемо Републику Српску и свијету и високо дижемо њен глас“.

Он је рекао да српски народ ове године обиљежава осам вијекова самосталности Српске православне цркве (СПЦ) и неодвојиве самосталности српске државе, те додао да се и вечерас треба сјетити те 1219. године.

„Тада је Сава Немањић хиротонисан за првог српског архиепископа, па је потом васељенским царским вијенцем овјенчао великог српског жупана Стефана за краља, Хиротонисањем архиепископа и овјенчањем краља стекла се над Србима свјетска симфонија сагласности духовне и свјетовне власти“, навео је Цицовић.

Он је нагласио да су Срби тиме заувијек уведени у ред историјских народа.

„И прије тога смо били Срби, а од тада знамо да смо Срби, свијет зна да јесмо и да смо светосавски народ“, рекао је Цицовић.

Он је нагласио да је народ велики када даје велике људе, а да је стога шесторици великих умова српског народа посвећен програм „Похвала српској земљи, српском народу и српском језику“ на вечерашњем свечаном отварању манифестације „Дани Српске у Србији”.

„Један од њих, Вук Стефановић Караџић, рекао је Нека свако уради што је кадар и неће народ пропасти. Нека то буде завјет овогодишње манифестације 'Дани Српске у Србији'. Живјела Република Српска! Живјела Србија!“, поручио је Цицовић.

Његово преосвештенство викарни епископ ремезијански господин Стефан

У име патријарха Иринеја, кога је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик посјетио на лијечењу на ВМА, на свечаности се обратио викарни епископ ремезијански господин Стефан и пренио поруку и благослов Његове светости.

„Са правом можемо бити поносни на наше духовнике, учитеље, државнике, који су поставили темељ српске духовности, културе и државотворности. Наша је обавеза да сачувамо и учврстимо тековине њиховог рада. Снажна матица, слободна Република Српска и сложна дијаспора, управо јесу знаци да смо на добром путу“, пренио је епископ Стефан.

Патријарх је поручио да је овај скуп, у години када Српска православна црква обиљежава осам вијекова аутокефалности, добра прилика да се сјетимо наших историјских избора и преиспитамо наша дјела.

Свечаном отварању присуствао је велики број високих званица из Србије и Републике Српске

Манифестацији, чији је организатор Представништво Републике Српске у Србији, присуствовали су предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, министар просвјете и културе Наталија Тривић, министар за привреду и предузетништво Вјекослав Петричевић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић и директор Полиције Српске Дарко Ћулум.

Отварању „Дана Српске у Србији” присуствовали су и министар одбране Србије Александар Вулин и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Свечаном отварању присуствали су и представници Српске православне цркве, чланови дипломатског кора, чланови Српске академије наука и уметности и Академије наука и умјетности Републике Српске, генерали војске и полиције, истакнути умјетници, научници, спортисти.

Свечаном отварању манифестације „Дани Републике Српске у Србији“ присуствао је министар одбране Србије Александар Вулин

Министар одбране Србије Александар Вулин, који је присуствовао отварању манифестације „Дани Српске у Србији“, изјавио је да за Србију нема већег спољнополитичког приоритета од Републике Српске и њених грађана.

Он је нагласио да је Република Српска важан дио српског народа и да Срби треба да знају да су заштићени без обзира гдје живе.

Вулин је рекао да односи између Српске и Србије никада нису били бољи, зато што то није декларативно пријатељство и зато што Србија коју води предсједник Александар Вучић помаже Српској и финансијски и политички и на сваки други начин.

„Док Вучић води Србију Република Српска ће бити мирна, сигурна, стабилна и онаква какву заслужују сви грађани Српске“, навео је Вулин.

Наступ ансамбла народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ из Грачанице

У умјетничком дијелу програма на свечаном отварању изведен је музичко-драмски програм „Похвала српској земљи, српском народу и српском језику“, по сценарију Милована Витезовића и у режији Драгана Елчића, уз учешће глумаца, музичара и играча из Републике Српске и Србије.

Богат драмски програм „Кочић и М. Ј. Стојимировић“, играју: Жељко Еркић и Златан Видовић

Током наредних седам дана у више градова Србије биће представљене научне, културне и умјетничке институције из свих дијелова Српске, а наступиће и самостални умјетници, глумци и књижевници.

Ова манифестација, која грађанима Србије сваке године путем занимљивих програма представи културу, умјетност, науку, просвјету и привреду Републике Српске, ове године ће имати 24 програма у више од 30 извођења у 21 граду и општини у Србији – од Суботице до Врања, од Ужица до Вршца.

 

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3404
Број прегледа чланка : 12732645
Имамо 223 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

28.09.2022.год.
Трибина „Глобалнo престројавање и избори у Српској и БиХ“
Опширније...
 
13.09.2022.год.
Сутра свечано затварање манифестације Дани Српске у Србији 2022.
Опширније...

Претходни догађаји

30.09.2022.год.
Одржана трибина „Глобално престројавање и избори у Српској и БиХ“
Опширније...
 
15.09.2022.год.
Свечано затвoрена манифестација Дани Српске у Србији
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму