Почетна Актуелности Претходни догађаји У оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“ одржан састанак привредника Републике Српске и Војводине
Ел. пошта Штампа ПДФ
06.09.2019.год.
У оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“ одржан састанак привредника Републике Српске и Војводине

Другог дана манифестације „Дани Републике Српске у Србији“, у четвртак, 5. септембра у Привредној комори Војводине одржани су сусрети привредника Републике Српске и Војводине.

У просторијама Привредне коморе Војводине одржани сусрети привредника Републике Српске и Војводине

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић предводио је делегацију Републике Српске на састанку са делегацијом Аутономне покрајине Војводине, коју је предводио потпредсједник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић.

Делегацију Републике Српске чинили су и привредници, шеф представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић и предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука Горан Рачић.

Делегацију Аутономне Покрајине Војводине чинили су и привредници, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу у Покрајинској влади Огњен Бијелић и предсједник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић.

Премијер Вишковић изразио је захвалност представницима Покрајинске владе и Привредне коморе Војводине на сарадњи и подсјетио на раније састанке са представницима Привредне коморе и са премијером Мировићем.

„У међувремену смо са Владом Војводине потписали веома значајан споразум за Републику Српску. На свим будућим сајмовима, како у регији тако и у иностранству, било гдје гдје наступа Привредна комора Војводине, да наступа заједно са Привредном комором Републике Српске и привредницима из Републике Српске, односно да имамо заједничке наступе на сајамским манифестацијама“, објаснио је премијер.

Предсједник Владе Републике Српске рекао је да ће се ускоро одржати манифестација Дани Војводине у Требињу, на којој ће се грађанима Републике Српске и шире представити потенцијали Војводине.

„То ће бити прилика да се потенцијали Војводине представе не само Републици Српској и грађанима Херцеговине, него ће ту прилику имати и гости који се тих пар дана нађу у Требињу“, нагласио је предсједник Владе.

Премијер Вишковић рекао је и да ће се од 20. септембра одржати пољопривредни сајам у Бијељини, гдје се очекује долазак значајног број привредника из Војводине.

„Већ смо договорили одређене активности у вези са сајмом, наши привредници ће имати прилику да размијене информације о евентуалном олакшавању њиховог рада и процедура“, истакао је премијер.

Предсједник Владе Радован Вишковић додао је да је на данашњем састанку било ријечи у сљедећим корацима.

„Да позовемо привредне субјекте са простора Србије, са простора Војводине, који имају своја представништва у БиХ, а не налазе се на простору Републике Српске, да у директним разговорима са њима видимо шта их ограничава и спречава да своја представништва лоцирају у Републици Српској, а не у ФБиХ“, нагласио је предсједник Владе.

Премијер је рекао да је ово битно јер поврат ПДВ-а иде тако гдје је сједиште компаније.

„Ако имате неку компанију која значајан број својих производа продаје у Републици Српској, а сједиште је у Тузли, Сарајеву или Мостару, комплетан ПДВ за све те производе који су продати у Републици Српској иде у Тузлу, Сарајево или Мостар. Из тог разлога, ми из Републике Српске смо то питање покренули свјесни чињенице да не можемо никаквим административним радњама привредницима наредити, него желимо у разговору с њима да им предочимо и да видимо шта треба да уради и једна и друга страна, па да их приволимо да то ураде у Републици Српској“, објаснио је предсједник Владе.

Предсједник Владе истакао је да има доста простора за сарадњу у областима образовања, здравства, туризма, пољопривреде и прехрамбене индустрије.

„Влада Републике Српске је већ направила списак својих привредних субјеката, прије свега из области пољопривреде и прехрамбене индустрије, који имају одређене проблеме у свом функционисању. Циљ је да нађемо потенцијалне привредне субјекте из Војводине који би ушли у власничку структуру тих привредних субјеката у Републици Српској и тиме њихову производњу подигли на знатно већи ниво. Тиме би се заједнички помогло развоју привредног амбијента у Републици Српској“, нагласио је премијер.

Премијер Вишковић је изразио захвалност Владе Републике Српске Србији и предсједнику Вучићу за помоћ коју несебично пружају Републици Српској.

„Скоро да немамо локалну заједницу у Републици Српској, а да бар један пројекат није финансиран од средстава Србије“, рекао је предсједник Владе.​

Премијер Вишковић подсјетио је на заједнички циљ Владе Србије и Владе Војводине, али и предсједника Србије Александра Вучића, јачање Републике Српске, а не да грађани из предјела који гравитирају или граниче са Србијом, трагајући за бољом егзистенцијом, напусте те просторе и оду у Београд или Нови Сад.

„Договорили смо и да у наредном периоду овдје у Привредној комори окупимо један већи број привредника и да их упознамо са законским рјешењима које је Република Српска донијела 1. јула ове године, а ради се о Закону о подстицајима“, рекао је предсједник Владе и додао да поред клаузуле по којој се привредни субјекти за повећање плате ослобађају дијела процента пореза и доприноса, постоји и сегмент који се односи на могућност да привредни субјекти из Србије, који желе да инвестирају у Републику Српску, имају све бенефите као страни инвеститори, а које ће добрим дијелом финансирати Република Србија као помоћ.

Премијер Вишковић изразио је увјерење да је то добар пут и добар подстрек за компаније из Србије, да се што више опредијеле за инвестирање у Републици Српској.

Потрпедсједник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић рекао је да је један од највише постављених приоритета Републике Србије сарадња са Републиком Српском.

„Последњих неколико година помоћ развоју Републике Српске посебно је изражена и веома добро се реализује на иницијативу председника Србије Александра Вучића и Владе Републике Србије.“, рекао је потпредсједник Покрајинске владе.

Он је нагласио да ће фокус заједничке сарадње двије владе бити настављен и у правцу развоја и интензивирања привредних односа.

„Радимо корак по корак, предузимамо читав низ низ мера, пре свега кренули смо од једне анализе ситуације, шта је то што представља баријере за сарадњу компанија из Србије и Српске, Војводине и Српске. Шта то можемо као Влада Републике Српске, Влада Аутономне Покрајине Војдводине и Влада Републике Србије да учинимо да те баријере буду мање и да олакшамо нашим привредницима“, истакао је Милићевић.

Он је нагласио да већ постоје конкретни резултати у односу на досадашње састанке и да су спремни да у потпуности наступају заједно са Републиком Српском на међународним манифестацијама, у складу са потписаним споразумом.

„Наше привреде су компатибилне и већ сарађују и на тај начин можемо наступати на трећим тржиштима, за шта ја верујем да има простора“, рекао је Милићевић.

Након привредних сусрета, делегација Републике Српске на челу са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем присуствовала је великој смотри српских културно-умјетничких друштава из Србије и Републике Српске, под насловом „У загрљају завичаја“, која је одржана на новосадском Тргу слободе.

На Тргу слободе у Новом Саду присутнима су се обратили председник Владе Р. Српске Радован Вишковић, потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милиђевић, директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АПВ Душко Ћутило и члан Градског већа за културу Далибор Рожић

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је јединство српског народа трајна категорија којој сви Срби морају бити дубоко посвећени.

„Велика је част и посебан осјећај бити на овој, традиционалној манифестацији која је још једна у низу потврда братских и пријатељских веза српског народа, ма гдје он био настањен“, рекао је Вишковић.

Премијер Српске је навео да је поносан што се манифестација одржава по седми пут, ове године у 21 граду Србије, од Врања до Суботице.

„Српски народ не смије да заборави своје коријене, мора да чува свој идентитет, језик и писмо, своју вјеру, светиње“,  нагласио је он.

Премијер Српске је рекао да су путеви српског народа кроз историју били тешки и трновити.

„Али, вечерас је прилика да се сјетимо колико српска историја обилује примјерима великих побједа и славних тренутака народа који се увијек храбро борио вјерујући у своје слободарске идеје“, додао је он.

И данас, навео је Вишковић, у савременом и цивилизованом окружењу, у вријеме демократских вриједности, српски народ трпи разне притиске, али и даље чврсто вјерује у слободу чувајући своја вјековна огњишта.

„Морамо бити свјесни – ми смо један народ који повезује ријека Дрина, многи мостови, путеви, инфраструктурни и други пројекти и њихова реализација природан је и најбољи пут ка остваривању заједничких интереса и бољитка“, нагласио је он.

Сарадња Републике Српске и Србије, каже Вишковић, из године у годину је успјешнија и конструктивнија, а томе свједоче бројни заједнички пројекти у различитим областима, потписани протоколи, споразуми, као и хуманитари пројекти чији је циљ један - додатно оснажити везе српског народа.

„Обавеза свих нас, и морална и људска, на којој год функцији се налазили, је да младе генерације и генерације које долазе упознамо и пренесемо им нашу богату традицију и обичаје“, рекао је Вишковић.

Он је додао да младим генерацијама треба оставити у насљедство да наставе да његују нераскидиве културолошке, вјерске и духовне везе српског народа.

„Пријатељи, будимо окренути будућности али не заборавимо прошлост. Драга браћо и сестре, наш циљ је заједнички - наставити да чувамо и бранимо све наше вриједности, да сарађујемо у разним областима, да се помажемо, али прије свега волимо и уважавамо. Живјела Србија и Република Српска“,  истакао је Вишковић.

Он је изразио наду да ће већ од вечерас да заживи идеја српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са синоћњег отварања манифестације у Београду, да се манифестације убудуће умјесто „Дани Српске у Србији“ зове „Дани Српске и Србије“, јер то јединство мора да се његује.

„Ми смо један народ, имамо исту културу, исте обичаје, језик, пишемо исто писмо. Ћирилица је нешто што су нам оставили преци и што треба да сачувамо за наше генерације“, поручио је Вишковић и додао да Срби само траже да се поштују њихова права, и никоме у БиХ не мисле зло и не желе да умање њихова права.

Он је додао да су ови простори и српски народ бастион и образовања и културе, а српски преци су уводили писменост у многе европске цивилизације. „Kо се то у свијету може похвалити једним Николом Теслом, Михајло Пупином, Ивом Андрићем, Милутином Миланковићем и на десетине великана српског народа који су прије више од 100 година по читавој Европи ширили цивилизацију и демократију“, закључио је премијер Српске и захвалио Србији за сву помоћ Републици Српској.

Потпредсједник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, обраћајући се уочи концерта „У загрљају завичаја“, поручио је да и ова радосна манифестација, као и окупљања на обиљежавању најтужнијих догађаја из наше новије историје – потврђују нераскидиво духовно и национално јединство. ...

„Јер, и када стицајем историјских околности живимо у различитим државама, баштинимо исте корене и вредности. И као људи и као народ не можемо ни да постојимо ни да трајемо, ако наше јединство не чувамо. И зато се подршка Покрајинске владе Републици Српској и завичајним удружењима која окупљају људе из прекодринских крајева односи на све области, од привреде, преко здравства, до културе и информисања“, изјавио је Милићевић.

Милићевић је нагласио да ће подршка убудуће бити све већа.

„Не зато што неко од нас то тражи, већ зато што нам тако налажу наша осећања и срца. И зато што је Србија, а тиме и Војводина, све јача и стабилнија и може све више да помаже свом народу, ма где он живео“, нагласио је Милићевић.

Велики број високих званица на концерту „У загрљају завичаја“ на Тргу слободе у Новом Саду

Свечаности су присуствовали члан Градског вијећа Новог Сада задужен за културу Далибор Рожић и директор Фонда за пружање помоћи избјеглим прогнаним и расељеним у Војводини Душко Ћутило, као и шеф Представништва Српске у Србији Млађен Цицовић.

Културно умјетнички програм на Тргу слободе у Новом Саду у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“

Наступили су КУД „Соња Маринковић“ из Новог Сада, КУД „Веселин Маслеша“ из Бањалуке, ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ из Грачанице и етно група „Ива“.

У Градској библиотеци у Новим Саду и у Српском културном центру у Суботици, академик Рајко Кузмановић и академик Васкрсија Јањић представили су  други том Енциклопедије Р. Српске

У оквиру „Дана Српске у Србији“, у Градској библиотеци у Новим Саду и у Српском културном центру у Суботици, академик Рајко Кузмановић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске, и академик Васкрсија Јањић, потпредсједник АНУРС, представили су други том Енциклопедије Републике Српске.

„Познато је да је Француска водила дискусије скоро цио вијек док није објавила своју верзију, Британика је рађена око 80 година, док смо ми у Републици Српској започели ово издање прије десет година“, рекао је академик Рајко Kузмановић на промоцији у новосадској Градској библиотеци.

Понесена жељом, вољом и аргументима, група од 324 аутора Академије наука и умјетности Републике Српске, окупљена у 16 стручних редакција, упистила се у риједак и озбиљан подухват од јавног значаја.

То је општа енциклопедија националног карактера, која има задатак да покаже како Република Српска има и научни и технички капацитет, али и историју развоја овог подручја. Око стотину локалитета из прошлости доказује да она није тера инкогнита, него да је ту одувијек бујао живот, рекао је предсједник АНУРС.

Досад је, како каже, за Енциклопедију, која обрађује и нешто што друге немају, прикупљено 11.000 одредница.

„Свих 2.670 насељених мјеста добиће свој простор са пописом становништва, обичајима, школама, здравственим установама... Ишло се чак дотле да су забиљежена најчешћа презимена и славе које се обиљежавају“, објаснио је Kузмановић.

Директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Kојић осврнуо тим поводом и на самосталност Срба као нације.

„Надам се да су за нама времена у којима су Срби више водили рачуна о другима, допустивши им тако да воде рачуна о нама. Отуда је ова промоција повод да се искажу најтоплије и најискреније честитке што се благовремено, готово у историјској вертикали непосредно по оснивању Републике Српске, приступило овако важном подухвату“, закључио је Kојић.

У Београду у Удружењу књижевника Србије одржано Књижевно вече писаца из Р. Српске, госте су поздравили писци Миљурко Вукадиновић и Душко М. Петровић

У Удружењу књижевника Србије у Београду добро посјећено књижевно вече почело је уводном бесједом књижевника Душка М. Петровића, који је прво рекао да манифестација „Дани Српске у Србији“, коју већ седму годину организује Представништво Републике Српске у Србији има ове године 24 програма у 32 извођења у 21 граду у Србији, и све то у само седам дана, а потом да су управо у току три књижевна програма: у Аранђеловцу, гдје су Горан Врачар и Жељко Пржуљ из Источног Сарајева; у Врбасу, гдје су Миланка Благојевић и Берислав Благојевић из Бање Луке, и у Београду, гдје су Тања Симеуновић из Добоја и Здравка Бабић из Билеће.

„Програм у Удружењу књижевника у оквиру манифестације Дани Српске у Србији плод је трајне сарадње Удружења и Представништва на основу Протокола о сарадњи ове двије институције, а тај је протокол, у ствари, само правни оквиру за искрену комшијску сарадњу, као што је и Споразум о специјалним везама Србије и Српске само правни оквир за искрену сарадњу Срба с једне са Србима с друге стране Дрине“, рекао је Петровић.

Представљањем пјесникиња из Републике Српске у Удружењу књижевника руководио је уредник Трибине у Француској 7 пјесник Миљурко Вукадиновић, а Тања Симеуновић и Здравка Бабић су својом поезијом биле заиста добро примљене код публике.

Уз казивање поезије било је и занимљивог разговора о условима стварања, пјесничким фестивалима и гостовањима, а Здравка Бабић је представила и свој Завичајни клуб „Освит“.

У Дому омладине у Крагујевцу одржана представа „Кафана блуз“ Студентског позоришта Пале

На сцени „Славица Слаја Урошевић“ у Дому омладине Kрагујевац пред одабраном публиком, изведено је кабаретско остварење „Kафана Блуз“, којим се уз врло аутентичну сценографију и костиме представило Студентско позориште Пале.

Радња представе смјештена је у кафани која осликава свакодневицу и судбине различитих слојева друштва, те се у представи могу издвојити три чина која представљају рат, боемију и љубав. Широк спектар карактера које чине гости ове кафане, уз пажљиво одабран аранжман музике и пјесама у извођењу бенда „Мајсторси“ допринијели су аутентичној атмосфери комада.

Слободан Ћустић изводи своју монодраму „О глуматању“ у Народном позоришту „Тоша Јовановић“ у Зрењанину

У Народном позоришту „Тоша Јовановић“ у Зрењанину драмски умјетник Слободан Ћустић извео је своју монодраму „О глуматању".

Ћустић је кроз нетипичну форму монодраме, у којој се директно обраћао публици, испричао причу огромног броја људи којима родитељи упропасте један дио живота из добрих намјера и наведу их да заврше школу, која не припада њима, па послије тога неко успије да се избави, а неко нажалост пропадне.

Публика је била пријатно изненађена глумчевом комуникацијом са њом у току представе. Бројним аплаузима награђивала је Ћустића, јер је била одушевљена стилом којим ју је водио кроз представу од самог почетка, али и садржином која ју је насмејала.

У Сремској Митровици у Библиотеци  „Глигорије Возаревић“  СПКД „Просвјета“ из Бијељине промовисало је часопис „Српска вила“, као и своја остала издања

Дани Републике Српске обиљежени су и у Сремској Митровици промоцијом часописа „Српска вила“ и других издања СПKД „Просвјета“ из Бијељине. О издањима и сарадњи говорили су проф. др Јелина Ђурковић, проф. др Цвијетин Ристановић, мр Љиљана Лукић, Душанка Новаковић, проф. др Слађана Миленковић и Недељко Терзић.

У Културном центру у Смедеревској Паланци  представом „ЛАЈФ“, по тексту Тине Коси, у режији и сценографији Александра Пејаковића, представило се Бањалучко студентско позориште

Позоришну публику у Смедеревској Паланци без даха је оставила представа „Лајф", бањалучког Студентског позоришта.

Ова беспријекорно режирана тинејџерска драма, најпре је, у термину од 13 сати, одиграна за ученике три средње школе, и то пред три стотине средњошколаца, а након њеног завршетка, средњошколци су овацијама поздравили глумце: Жељка Kасапа, Раденку Шево, Јелену Стојаковић, Рајка Марчету и Драгану Илић.

У вечерњем, званичном термину, иста представа је одиграна пред скоро пуном салом позоришне публике, а представи су присуствовали представници локалне самоуправе Смедеревске Паланке. Присутнима се обратила глумица Раденка Шево, поздравила присутне, захвалила публици на аплаузима и подршци, и захвалила организатору Манифестације, апострофирајући њен значај, и значај упорности да се у њеном даљем организовању истраје.

У Арађеловцу у Библиотеци „Свети Сава“ одржано књижевно вече писаца из Р. Српске, романописца Жељка Пржуља и пјесника Горана Врачара

У Народној библиотеци „Свети Сава“ у Аранђеловцу организовано је књижевно вече писаца из Републике Српске, односно из Источног Сарајева – Жељка Пржуља и Горана Врачара.

Поред аутора, публици се обратио и Предраг Вјештица, предсједник Удружења „Наша будућност“ које се у ову манифестацију укључило још 2014. године. Овом приликом, изразио је задовољство што је град под Букуљом и ове године још једном учесник ове манифестације. Посебно се осврнуо на идеју Милорада Додика да назив манифестације од  сљедеће године прерасте у „Дани Српске и Србије“.

Биљана Радашиновић, директор Народне библиотеке „Свети Сава“ изразила је велико задовољство што је аранђеловачка публика имала прилику да се упозна са стваралаштвом писаца из Источног Сарајева.

У Народној библиотеци „Данило Киш“ одржано књижевно вече писаца из Р. Српске, Миланке Благојевић и Берислава Благојевића

Један од програма овогодишњих „Дана Српске у Србији“ одржан је у Врбасу, у Народној библиотеци „Данило Kиш“, захваљујући успостављеној сарадњи општине Врбас са Представништвом Републике Српске у Београду. Ријеч је о књижевној вечери током које су своје литерарно стваралаштво представили Миланка Благојевић и Берислав Благојевић, књижевници из Бањалуке.

Ово је седми пут у нашој земљи, а трећи пут у нашој Библиотеци да се одржава ова манифестација која поручује да наш заједнички дух, језик, књижевност, култура и обичаји превазилазе границу на Дрини. Српска култура незамислива је, само у књижевности, без Дучића, Шантића, Kочића, Селимовића, Андрића, Ћопића и других који нам долазе с оне стране Дрине, и она са њима и другим уметницима са тих простора чини једну нераздојиву целину", рекао је Дарко Kрчмар, у име домаћина Народне библиотеке, упознајући публику са гостима.

Писци из Републике Српске су закључили да без овакве манифестације вјероватно не би имали прилику да опште са љубитељима књижевности у Врбасу и да посјете овај град, али су их читаоци позвали у Врбас првом приликом када буду имали да представе нешто ново.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3404
Број прегледа чланка : 12732573
Имамо 222 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

28.09.2022.год.
Трибина „Глобалнo престројавање и избори у Српској и БиХ“
Опширније...
 
13.09.2022.год.
Сутра свечано затварање манифестације Дани Српске у Србији 2022.
Опширније...

Претходни догађаји

30.09.2022.год.
Одржана трибина „Глобално престројавање и избори у Српској и БиХ“
Опширније...
 
15.09.2022.год.
Свечано затвoрена манифестација Дани Српске у Србији
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму