Почетна Актуелности Претходни догађаји Дуг и гласан аплауз за глумце Народног позоришта Републике Српске
Ел. пошта Штампа ПДФ
07.09.2019.год.
Дуг и гласан аплауз за глумце Народног позоришта Републике Српске
У великој сали Крушевачког позоришта, испуњеној до посљедњег мjеста, глумци Народног позоришта Републике Српске синоћ су играли „Кокошку“ Николаја Велимировича Кољаде и добили толико аплауза да их има довољно и за њих, и за манифестацију „Дани Српске у Србији“ у оквиру које су наступили, а највише за Републику Српску, јер све ово и радимо да нашу Републику представимо на што бољи начин.

На сцени Крушевачког позоришта Народно позориште Р. Српске извело је представу „Кокошка“

Публици су се прије представе обратили Весна Лазаревић, замјеник градоначелника Крушевца, и Душко М. Петровић, књижевник, као сарадник Представништва у области културе и умјетности.

Госпођа Лазаревић је рекла да је ово трећа година како у манифестацији „Дани Српске у Србији“ Крушевац добија врло квалитетне, одличне програме и да су те позоришне представе и све што се око њих догађа у Крушевцу прави, стварни допринос бољим и љепшим односима Србије и Републике Српске, Крушевца и Бање Луке.

„Верујем у ту сарадњу и верујем да ће тако бити и убудуће“, рекла је Весна Лазаревић.

Велика сала Крушевачког позоришта била је испуњена до посљедњег мјеста на представи „Кокошка“ Н.В. Кољаде у режији Предрага Штрпца

Петровић је публици манифестацију „Дани Српске у Србији“ представио као израз жеље Представништва да сваке године, а ово је седма, Републику Српску представи грађанима Србије кроз привреду, науку, културу и умјетност, те како програми манифестације долазе из свих крајева Републике Српске, тако и у Србији „покривамо“ ове године чак 21 град  - од сјевера до југа, од запада до истока.

Представа Народног позоришта биће вечерас у Нишу, гдје ће се публици обратити предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, а прије књижевне вечери, која ће у Нишу бити у холу Градске Куће, обратиће се Млађен Цицовић, шеф Преставништва Републике Српске у Србији.

У Краљевачком позоришту првак Београдског драмског позоришта, глумац Слободан Ћустић изводи монодраму „О глуматању“

Пред готово пуном салом Краљевачког позоришта, првак Београдског драмског позоришта Слободан Ћустић извео је своју монодраму „О глуматању“.

„Неопходно је да када се обележавају 'Дани Републике Српске у Србији' да ја као човек који је рођен тамо у Републици Српској будем део тих манифестација, прослава, обележавања и тако даље, рекао је Ћустић, који је представу у Краљеву завршио узвиком: „Живјела Република Српска!“

Краљевачко позориште је већ другу годину заредом домаћин „Дана Републике Српске у Србији“. Прошле године у оквиру ове манифеставије гостовало је Дјечије позориште из Бањалуке са представом „Фолклорна магија“, која је наишла на одличан пријем најмлађе краљевачке публике.

Домаћини су изразили наду и очекивања да ће сарадња између Републике Српске и Републике Србије бити све интензивнија и да ће овакве културне размјене бити што чешће и на што вишем нивоу.

У Шапцу у Културном центру одржано музичко вече групе „Оне три“

Kонцертни наступ групе „Оне три“ је фасцинирао шабачку публику, што су Шапчани потврдили својим устајањем и дуготрајним аплаузом. Наступ је поред разноврсног репертоара садржао и дијелове животног дијалога самих извођача, као и пошалице на сопствене рачуне – што ову групу чини врло уникатном и занимљивом. Генерално сваки наступ ове групе има тему, као и поруку. Порука и сам крај овог наступа била је да је живот један и да га треба живјети у сваком тренутку, а да при томе не заборавимо на себе.

Директорка Културног центра Шабац Соња Петровић-Јагић и извођачи изразили су задовољство својим учешћем на манифестацији „Дани Српске у Србији“ и наду да ће и у будућности бити дио овог великог догађаја.

„Посебно нам је драго сто смо се ове године укључили у ову манифестацију, јер она спаја Србе с једне и друге стране Дрине, културолошки је сјајно осмишљена и надамо се да ћемо се и сљедеће године пронаћи у одабиру градова за ову манифестацију”, рекла је Соња Петровић-Јагић.

Директорка Библиотеке „Радоје Домановић“ у Тополи, Слађана Митровић са Ранком Рисојевићем на представљању његовог књижевног портрета

У Библиотеци „Радоје Домановић“ у Тополи представљен је књижевни портрет Ранка Рисојевића.

„Публика у Тополи је заинтересована за упознавање са писцима из Републике Српске и њиховим стваралаштвом. Сваке године је добар одзив и надам се да ћемо сарадњу у оквиру манифестације 'Дани Српске у Србији' наставити, рекла је директорка Библиотеке „Радоје Домановић“ Слађана Митровић.

Говорећи о проширењу културне сарадње Републике Српске са општином Топола, Митровићева је предложила да се умјетници из Републике Српске укључе у манифестацију „Опленачка берба“ која се у Тополи одржава у првој половини октобра.

Књижевној вечери присуствовао је предсједник општине Топола Драган Јовановић.

У Лозници у Центру за културу „Вук Караџић“ Завичајни клуб „Освит“ из Билеће извео је представу „Професионалац“

Дан Републике Српске обиљежен је и у Лозници. Пред пуном салом лозничког Вуковог дома глумци аматери из Завичајног клуба „Освит“ извели су представу „Професионалац“, по тексту академика Душана Ковачевића, а у адаптацији и режији Миодрага Хрњеза Љуме, који је и предсједник овог клуба билећких умјетника.

У Вршцу у Народном позоришту „Стерија“ одржане су двије изведбе представе „ЛАЈФ“ Бањалучког студентског позоришта

Позоришна публика у Вршцу имала је прилику да погледа представу „Лајф", бањалучког Студентског позоришта.

Ова тинејџерска драма, најприје је, у термину од 12 сати, одиграна за ученике средњих школа, и то пред пет стотина средњошколаца. На крају представе средњошколци су овацијама поздравили глумце: Жељка Kасапа, Раденку Шево, Јелену Стојаковић, Рајка Марчету и Драгану Илић.

У вечерњем, званичном термину, иста представа је одиграна пред скоро пуном салом позоришне публике, а представи су присуствовали чланови Градског вијећа Вршца Вељко Стојановић, Мирослав Ступар и Наташа Маљковић-Чонић.
 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3403
Број прегледа чланка : 12680886
Имамо 126 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

28.09.2022.год.
Трибина „Глобалнo престројавање и избори у Српској и БиХ“
Опширније...
 
13.09.2022.год.
Сутра свечано затварање манифестације Дани Српске у Србији 2022.
Опширније...

Претходни догађаји

15.09.2022.год.
Свечано затвoрена манифестација Дани Српске у Србији
Опширније...
 
15.09.2022.год.
Промовисан Рјечник српскога језика за ијекавски изговор
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму