Почетна Актуелности Претходни догађаји Предсједник Народне Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић посјетио Ниш у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“
Ел. пошта Штампа ПДФ
08.09.2019.год.
Предсједник Народне Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић посјетио Ниш у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“

Делегација Републике Српске коју је предводио предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић била је у суботу, 7. септембра, у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“, гост града Ниша. У делегацији Републике Српске био је и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Р. Српске у Народном позоришту у Нишу

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић је, обраћајући се публици и представницима Града Ниша пред представу Народног позоришта Републике Српске у Народном позоришту у Нишу у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“, истакао да су Срби у Српској и Србији један народ који живи у двије државе и да је природно да се повежу и умреже, те да Споразумом о специјалним паралелним везама никог не угрожавају, не дестабилизују прилике на простору бивше Југославије, већ само учвршћују везе.

- Шта је природније и нормалније него да се српски народ повеже, умрежи, да се то институционализује и да спровођење споразума не зависи од тога која је политичка опција на власти, него да траје док је нас и наших држава - рекао је Чубриловић, напомињући да је Република Српска државотворни ентитет у оквиру дејтонске БиХ и додао: - Вечерас смо у Нишу да вас поздравимо у име Републике Српске, да вам представимо само један мали дио нашег културног и умјетничког стваралаштва, кроз представу коју ће овдје извести Народно позориште Републике Српске", навео је Чубриловић уочи одржавања представе.

Чубриловић је рекао да су „Дани Српске у Србији“, прије свега, културна манифестација, али и прилика за свако друго дружење и повезивање, од привреде до науке, спорта, туризма. Предсједник Чубриловић је подсјетио на сарадњу Бањалуке и Ниша, гиганата машинске и електронске индустрије из Ниша и бањалучког „Чајавца“, а посебно на чињеницу да је један Нишлија у модерној историји Бањалуке остао упамћен као први велики градитељ и први бан Врбаске бановине: Светислав Тиса Милосављевић.

- Готово све јавне зграде у центру Бањалуке, у којима су данас смјештене неке републичке и градске институције, као и установе културе изграђене су за вријеме мандата бана Милосављевића, високог официра српске војске, министра у владама Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и личног пријатеља краља Александра Карађорђевића. Бан Милосављевић је у Бањалуци подигао зграду банске управе, Бански двор, зграду банке, позоришта и започео изградњу Храма Христа Спаситеља, а посебно је занимљиво да је бан Милосављевић прво подигао зграду Народног позоришта, па тек онда бански резиденцијални двор. То довољно говори о његовом односу према обавезама које је преузео као бан, о разумијевању значаја културе, посебно позоришне умјетности, за идентитет једног народа и за тадашњу неразвијену Босанску Крајину.

Чубриловић је навео да су се грађани Бањалуке одужили свом великом бану и градитељу подижући му величанствени споменик у центру града и штампајући неколико његових књига, као и књига о њему.

- Због свега што је ваш суграђанин, бан Милосављевић, урадио за наш град, сада главни град Републике Српске, коју вечерас овдје представљамо, дозволите да му још једном одам дужно поштовање: Слава великом Тиси, а вам хвала што су показали интересовање за Републику Српску – рекао је Чубриловић и изразио наду да је воле исто онолико колико и српски народ из Републике Српске воли Србију.

У име града Ниша пред позоришну представу публици се обратила Марина Костић, помоћник градоначелника Ниша

Публици се у име града Ниша пред позоришну представу прво обратила Марина Костић, помоћник градоначелника Ниша, која је подсјетила да је ово четврта година сарадње са Представништвом Републике Српске у Србији које припрема и организује манифестацију „Дани Српске у Србији“ и да су увијек имали квалитетан програм, а посебно се захваљује Предсједнику Народне скупштине Републике Српске господину Чубриловићу што је посјетом Нишу отворио могућности нове сарадње Ниша и Бање Луке.

Делегација Р. Српске на челу са Недељком Чубриловићем, предсједником Народне скупштине Р. Српске и Млађеном Цицовићем, шефом Представништва Р. Српске у Србији, посјетила је Војни музеј и Спомен собу у Команди КОВ-а у Нишу

Домаћини су се потрудили да и прије књижевног и позоришног програма манифестације „Дани Српске у Србији“ гостима из Републике Српске припреме заиста садржајан боравак у свом граду.

У Команди КОВ-а у Нишу делегацију је примио генерал-потпуковник Милисав Симовић, командант Копнене војске Србије

Гости су прво посјетили Војни музеј и Спомен собу у Команди КОВ-а гдје им је домаћин био генерал-потпуковник Милисав Симовић, командант Копнене војске Србије. У Спомен соби има 11.000 фотографија, 1.350 текстова, 250 застава, грбова, амблема и ознака, 290 војних карата и 362 комада вјног наоружања, али и имена и презимена 16.186 погинулих војника, полицајаца и грађана Ниша од балканских ратова до оружаних сукоба у бившој СФРЈ, НАТО агресији и Kопненој зони безбедности. Такође у Спомен-соби се налазе и имена страдалника у Топличком устанку, погинулих у згради РТС-а, имена отетих и убијених на Kосову и Метохији после доласка KФОР-а. Посебно место у Спомен соби имају фотографије погинулих војника са Kошара и Паштрика.

У Градској кући у Нишу  делегацију Р. Српске примио је предсједник Скупштине Града Ниша Раде Рајковић, члан Градског већа за културу Јелена Митровски и помоћница градоначелника Ниша Марина Костић

У Градској кући Ниша јуче је делегацију Републике Српске примио предсједник Скупштине Града Ниша Раде Рајковић, уз присуство члана Градског већа за културу Јелене Митровски и помоћнице градоначелника Ниша Марине Костић. Пријему делегације Републике Српске на челу са Предсједником Народне Скупштине Недељком Чубриловићем присуствовао је и глумац Александар Стојковић као представник Народног позоришта Републике Српски и глумачке екипе из представе „Кокошка“.

- На жалост или на срећу, ја дуго памтим – рекао је Недељко Чубриловић. – Машинска и електронска индсутрија из Ниша имала је заједничко руководство са Чајевецем из Бањалуке. Та сарадња је тада високо вреднована.

Чубриловић је навео да се нада да ће се из ове културне сарадње развити и привредна.

Предсједник Скупшптине града Ниша је у обраћању којим је представио историју, али и привреду и културу града, посебно истакао да су, захваљујући Додику и Вучићу, слога, мир и заједништво једини начин да сачувамо наш народ, ма гдје се он налазио.

Предсједник Скупштине Града Ниша Раде Рајковић и Предсједник Народне Скупштине Недељко Чубриловић, размјенили су пригодне поклоне

Чубриловић и Рајковић размјенили су и пригодне поклоне и изразили наду у нове сусрете и добру сарадњу, како на културно-умјетничком као данас, тако и у привредном.

Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Р. Српске и Млађен Цицовић, шеф Представништва Р. Српске у Србији у Градској кући у Нишу

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао да је привредна сарадња сада у прилици да јој се прекомпонују услови и начин дјеловања, те као примјер навео да предузећа из Србије која највише својих производа продају у Републици Српској имају представништва у Федерацији БиХ, а сада се стварају услови да предзућа из Србије своја представништва и погоне производње отварају у Републици Српске те да за то имају услове које добијају страни улагачи у Србији.

Предсједник Народне скупштине Р. Српске, Недељко Чубриловић, положио је венац на споменик војводи Стевану Синђелићу

Делегација на челу са предсједником Народне скупштине Недељком Чубриловићем обишла је са домаћинима и неке од најзначајнијих споменика историје у Нишу: археолошко налазиште Медијана, Ћеле кулу и споменик Стевану Синђелићу на који је Чубриловић положио вијенце свјежег цвијећа.

У холу градске куће у Нишу одржано је књижевно вече писаца из Р. Српске Стевана Р. Стевића и Јове Николића, програм је водио књижевник Душко М. Петровић

У холу градске куће у Нишу одржано је књижевно вече писаца из Републике Српске Стевана Р. Стевића и Јове Николића.

У холу градске куће у Нишу на књижевној вечери писаца из Р. Српске обратио се шеф Представништва Р. Српске у Србији Млађен Цицовић

Присутнима се прво обратио шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, који се захвалио на одличном дочеку, и делегације Републике Српске, и умјетника који су дошли да учешћем у манифестацији „Дани Српске у Србији“ представе умјетничка достигнућа, своја и своје Републике.

- Кад смо почињали ову манифестацију имали смо мало програма у само једном граду, Београду, а у овој седмој години имамо 24 програма и планирали смо да ти програми буду и 31, а имамо у 33 извођења у 21 граду у седам дана. Од ове године имаћемо и манифестацију „Дани Србије у Српској“, можда ћемо врло брзо имати заједничку манифестацију „Дани Српске и Србије“, јер чињеница је да односи Србије и Српске никад нису били бољи него сада.

Књижевној вечери у холу Градске куће присуствовали су представници књижевних клубова у Нишу, а као посебни гости ветерани 63. падобранске

Књижевној вечери у холу Градске куће присуствовали су представници књижевних клубова у Нишу, а као посебни гости ветерани 63. падобранске, којој се Цицовић посебно захвалио.

У представи „Кокошка“ у извођењу Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке, играју: Наташа Иванчевић, Гордана Милиновић, Миљка Брђанин, Ђорђе Марковић, Александар Стојковић, Љубиша Савановић, Ведрана Мачковић и Перо Рис. Представу „Кокошка“ је по тексту Н.В. Кољаде режирао Предраг Штрбац.

Добро посјећена и аплаузима обилато награђена позоришна представа била је успјешан завршетак како посјете делегације Републике Српске на челу са предсједником Народне скупштине Републике Српске Граду Нишу, тако и једног значајног дијела манифестације „Дани Српске у Србији“.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3404
Број прегледа чланка : 12731817
Имамо 198 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

28.09.2022.год.
Трибина „Глобалнo престројавање и избори у Српској и БиХ“
Опширније...
 
13.09.2022.год.
Сутра свечано затварање манифестације Дани Српске у Србији 2022.
Опширније...

Претходни догађаји

30.09.2022.год.
Одржана трибина „Глобално престројавање и избори у Српској и БиХ“
Опширније...
 
15.09.2022.год.
Свечано затвoрена манифестација Дани Српске у Србији
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму