Почетна Актуелности Претходни догађаји Херцеговци и пријатељи даровали крв у Новом Саду
Ел. пошта Штампа ПДФ
10.09.2019.год.
Херцеговци и пријатељи даровали крв у Новом Саду

У склопу манифестације „Дани Српске у Србији“, у Заводу за трансфузију крви Војводине одржана је акција добровољног давања крви

У склопу манифестације „Дани Републике Српске у Србији“, у понедјељак, 9. септембра, у Заводу за трансфузију крви Војводине одржана је акција добровољног давања крви у организацији Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији, Удружења студената из Републике Српске у Србији – Нови Сад и Црвеног крста Новог Сада.

Овој акцији одазвао се 41 учесник, а након љекарског прегледа сакупљене су 32 дозе крви.

У име Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији Бојан Миленић је рекао да је ово Удружење било свјесно дозе ризика које носи овај термин јер је у задњих мјесец и по дана имало и неколико непланираних намјенских давања крви за пацијенте који се лијече у Београду, што је донекле лимитирало већи одзив за ову акцију.

Осма по реду акција добровољног прикупљања крви у организацији Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији, Удружења студената из Р. Српске у Србији – Нови Сад

„Свјесни да је највриједнији људски живот наши чланови дарују крв кад год је то могуће. На апел Представништва Републике Српске у Београду који су организатори манифестације 'Дани Српске у Србији', наши чланови су се упутили из Новог Сада у Београд да дају крв и спасу један људски живот. Двије седмице уочи ове акције имали смо још један позив на које се наше чланство одазвало. То је донекле лимитирало потенцијал“, рекао је Миленић.

Била је то осма по реду акција добровољног давања крви коју организују млади из Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији у сарадњи са Црвеним крстом Војводине. Овога пута прикључили су се и Удружење студената Републике Српске у Србији, а новина је што је ова хуманитарна акција први пут реализована у склопу манифестације „Дани Српске у Србији“.

Програми манифестације „Дани Српске у Србији“, у понедјељак, 9. октобра, одржани су и Новом Саду, Зрењанину, Врању и Ужицу.

У Суботици је у Српском културном центру „Свети Сава“ Слободан Ћустић извео монодраму „О глуматању“

Публици у Српском културном центру „Свети Сава“ у Суботици представио се глумац Слободан Ћустић, изведбом монодраме „О глуматању“. Ова монодрама говори о љубави, достојанству, породици, дјеци, одрастању и родитељима који су препуни биге и страха за своју дјецу исто колико су пуни и љубави према њима.

Глумац Слободан Ћустић говорио је о љубави, достојанству, породици, дјеци, одрастању и одраслима

Препуна сала која броји око сто мјеста на крају изведбе је громогласним аплаузом исказала своје одушевљење, што глумцем, што самом монодрамом. Публика је напустила салу пуна утисака и ријечи хвале.

У Зрењанину у Барокној сали Скупштине града Зрењанина одржано књижевно вече под насловам „Књижевна Херцеговина“

Прије почетка програма „Књижевна Херцеговина“, пријем за писце из Републике Српске приредио је замјеник градоначелника Зрењанина Саша Сантовац. Пријему у Градској кући у Зрењанину присуствовали су начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић и помоћник градоначелника Зрењанина Симо Салапура.

Сашa Сантовaц, замјеник градоначелника, примио је у градској кући у Зрењанину сарадника у Представништву, Борислава Максимовића са писцима

На књижевној вечери одржаној у Барокној сали Градске куће у Зрењанину представили су се Душан Зуровац, Недељко Зеленовић, Јован Л. Делић и Радослав Милошевић.

Госте су поздравили  замјеник градоначелника Зрењанина Саша Сантовац и директор Библиотеке „Жарко Зрењанин“ Милан Бјелогрлић, а наступио је и Градски дечији хор Културног центра Зрењанин.

Концерт „Оне три“ у Врању

На концерт „Оне три“ у Врању дошло је све што није отишло на фестивал дјечјег анимираног филма, дакле: пола сале Дома војске. Публику је у име града домаћина поздравио предсједник Скупштине града Врања др Дејан Тричковић, који је подсјетио да ово трећи програм у оквиру манифестације Дани Српске у Србији који стиже у Врање.

„Прво је био Привредни форум, тј. састанак привредника Србије и Српске, Врања и Бањалуке, па следеће године духовна музика и сада забавна и народна музика, стара и нова. Сви ови програми су пример лепе сарадње не само наших градова и посебно Представништва Републике Српске у Србији, које је организатор ове манифестације, него и непосредно људи који остварују ове програме и публике. Морам да кажем да Врање има сарадњу и братимљено је са једним градом из Републике Српске. Баш пре неки дан смо потписали Протокол о сарадњи Бродом, и они су били код нас, и ми идемо код њих... Верујем да ћемо и убудуће лепо сарађивати, и са Прадставништвом и са збратимљеним Бродом“, рекао је Тричковић.

Концерту групе „Оне три“, с којом је публика у сали више пута заједно пјевала старе, знане и омиљене пјесме, присуствовали су: Зорица Јовић, члан Градског већа за културу, образовање, информмисање и верска питања, и Мићо Младеновић, члан Градског већа за област туризма и угоститељства.

У Ужицу у Градском културном центару одржан концерт музичког састава „Катера“

Послије веома успјешног концерта у Богословији Светог Саве у Београду, музички састав „Катера“ из Источног Сарајева наступио је и Ужицу.

На концерту у Градском културном центру у Ужицу „Катера“ је извела  дјела духовне музике уз инструменталну пратњу, дјела старе народне музике из свих крајева српских земаља, севдалинке, као и своје ауторске пјесме.

Наступили су Пеђа Харт (вокал, гитара, аранжман), јереј Видак Вујадиновић (вокал, перкусије, музика), Јована Бојанић, Сара Марић, Јелена Батак, Јелена Вулић (вокали) и Лука Новосел (клавијатуре, хармоника).

Музички састав „Катера“ основан је 2016. године и дјелује при храму св. Василија Острошког у Источном Сарајеву.

Јереј Видак Вујадиновић похвалио је организацију манифестације и изразио захвалност на подршци.

„Од самог почетка оснивања 'Катере' учествујемо у манифестацији 'Дани Српске у Србији'', што нас јако радује јер на неки свој начин, свој звук можемо да пренесемо људима у Србији, као и традицију нашег народа из Републике Српске. Тиме показујемо и везу да смо ми један народ, једна традиција, једна култура и једна вјера“, рекао је Вујадиновић.

Директорка Градског култруног центра Ужице Јелена Васовић је изјавила да је овај концерт резултат једнe успјешне и лијепе сарадње између Представништва Р. Српске и ГКЦ-а

Директорка Градског култруног центра Ужице Јелена Васовић је изјавила да је овај концерт резултат једне заиста успјешне и лијепе сарадње између Представништва Републике Српске и ГКЦ-а.

„Ово је четврта година да ми обележавамо 'Дане Српске у Србији' и, наравно, наставићемо као и до сада. Имали смо прилику да видимо различите представе и концерте који су били посећени,“ рекла је Васовићева.

Чланови групе Катера са домаћинима у Градском културном центару у Ужицу

У публици су се поред житеља Ужица нашли и неки од званичника, и то: замјеник градоначелника Иван Станисављевић, секретар Скупштине града Слађана Митровић, одборник Слободан Грбић, одборник Наталија Василић која је и предсједница савета за родну равноправност, члан Градског већа за турзам Маја Вермезовић, директор Историјског архива Жељко Марковић, свештена лица цркве Светог Георгија, предсједник Српско-руског клуба Немања Спаловић и његов замјеник Владимир Дамјановић.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3404
Број прегледа чланка : 12731919
Имамо 200 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

28.09.2022.год.
Трибина „Глобалнo престројавање и избори у Српској и БиХ“
Опширније...
 
13.09.2022.год.
Сутра свечано затварање манифестације Дани Српске у Србији 2022.
Опширније...

Претходни догађаји

30.09.2022.год.
Одржана трибина „Глобално престројавање и избори у Српској и БиХ“
Опширније...
 
15.09.2022.год.
Свечано затвoрена манифестација Дани Српске у Србији
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму