Почетна Актуелности Претходни догађаји Цвијановић: „Дани Српске у Србији“ додатно јачање веза Србије и Српске
Ел. пошта Штампа ПДФ
11.09.2019.год.
Цвијановић: „Дани Српске у Србији“ додатно јачање веза Србије и Српске
У Београду је синоћ свечано завршена манифестација „Дани Српске у Србији", чије је програме током седам дана могла да види публика у 21 граду и општини у Србији.

Предсједница Р. Српске Жељка Цвијановић, званично затвара манифестацију „Дани Српске у Србији“

На свечаности у Народном позоришту у Београду обратила се предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, која је званично затворила манифестацију.

Прије обраћања предсједнице Републике Српске, присутне је у име организатора манифестације поздравио  шеф Представништва Републике Српске Млађен Цицовић.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да су „Дани Српске у Србији“ изузетно успјешан пројекат сарадње и промоције што показује и све већи број локалних заједница које желе да учествују у овој манифестацији чији је основни циљ промоција привредних, културних, туристичких и спортских садржаја, као и додатно јачање веза Србије и Републике Српске.

„О обиму, значају, али и успјешној организацији ове манифестације довољно говори чињеница да смо прве године почели у Београду, а да смо овај пут оборили све рекорде, реализујући активности у 21 граду широм Србије“, рекла је Цвијановићева у обраћању званицама у Народном позоришту у Београду на затварању манифестације „Дани Српске у Србији“.

Она је рекла да јој част и задовољство што је вечерас у Београду и што има прилику да присуствује свечаном затварању ове веома значајне и, сада већ, традиционалне манифестације, коју је Представништво Републике Српске у Србији успјешно организовало већ седми пут.

„О блискости народа који живи с обје стране Дрине не треба посебно говорити, нити о томе да наши односи увелико превазилазе оне формалне и институционалне, који су оличени у Споразуму о специјалним паралелним везама. Не постоји ниједан успјех или проблем који се дешава у Србији или Републици Српској, а да он, на неки начин, није и заједнички или да се не осјећа или доживљава подједнако“, нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да зато и свака побједа Србије, било да је ријеч о отварању нове фабрике, изградњи савременог ауто-пута или златној медаљи сјајних одбојкашица, људе у Републици Српској чини поносним и срећним.

„С друге стране, Србија пружа велику подршку нашим напорима да обезбиједимо стабилност и даљи развој Републике Српске. Зато за нас у Српској не постоји важнији задатак, већи интерес, нити важнији циљ од даљег учвршћивања односа и све већег повезивања са Србијом“, рекла је предсједница Републике Српске.

Она је навела да кроз ближу и даљу историју, граница са Србијом и њен безбједан прелазак често су представљале питање живота и смрти, а данас је од суштинског значаја да се обезбиједи слободан проток људи, робе, идеја и капитала, који ће бити у функцији јачања привредне сарадње и укупног развоја.

„Веома смо захвални руководству Србије на разумијевању, принципијелној политичкој подршци, као и на бројним пројектима који су у Републици Српској реализовани уз финансијску помоћ Владе Србије. Важно је и на овом мјесту подсјетити да у Српској данас скоро нема општине у којој Србија није присутна кроз изграђену или реконструисану школу, болницу, вртић, пут, дом културе, мост, спортску дворану или неки други објекат“, подсјетила је Цвијановићева.

„Неизмјерно је важно и учешће Србије у нашим хуманитарним акцијама и све то наши грађани цијене. Они воле што радимо и дјелујемо заједно“, додала је Цвијановићева.

Она је нагласила да је Српска захвална Србији и на помоћи коју пружа у едукацији и усавршавању њеног кадра у области здравства, али и подршци на модернизацији образовног процеса.

Она је рекла да са великим задовољством може истаћи да су односи Српске и Србије снажнији него икада, а да у будућем периоду могу бити само додатно унапређени.

„Велики допринос јачању наших веза даје и ова манифестација коју вечерас свечано затварамо. У то име, желим да изразим посебну захвалност Представништву Републике Српске у Београду, као и свима који су дали свој допринос да `Дани Српске у Србији` и ове године буду организовани на највишем нивоу.

Живимо у изазовним временима, и даље носимо многа оптерећења из прошлости и боримо се са истим стереотипима. Многи процеси се дешавају око нас, али и у оквиру нас и зато је важно да ојачамо нашу позицију за вријеме које долази“, поручила је Цвијановићева и у име грађана и институција Републике Српске захвалила Србији на подршци коју пружа.

Шеф Представништва Р. Српске у Београду, Млађен Цицовић

Цицовић: Глас Српске се далеко чује

Шеф Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић рекао је да је манифестација „Дани Српске у Србији“ ове године била и више него успјешна и да се глас Републике Српске далеко чуо.

Цицовић је истакао да су за више него успјешно представљање Српске у Србији заслужни, прије свега, сви учесници манифестације, да те похвале пријају, али и обавезују да се сваке године напредује.

Он је нагласио да то обавезује да се сљедеће године покуша надмашити све што је до сада урађено у оквиру ове манифестације, те напоменуо да 2020. године Република Српска слави 28 година постојања и 25 година међународног признања Дејтонским споразумом.

„У увјерењу да нећемо изневјерити ваша и наша очекивања и нашу и вашу Републику Српску и Србију, ја вам се још једном захваљујем што сте и ове године били са нама и тако и лично допринијели успјешности представљања Српске у Србији ове године“, додао је он.

Према његовим ријечима, похвала српској земљи, народу и језику, чиме је започета овогодишња манифестација „Дани Српске у Србији“, за ових седам дана чула се и прихватила кроз 24 различита програма и слила у исту жељу.

„То је жеља да волимо и чувамо и своју земљу, свој народ и језик онако како нам је поручио Вук Стефановић Караџић: `Нека свако уради што је кадар и неће народ пропасти`. Живјела Република Српска! Живјела Србија“, поручио је Цицовић.

Концерт Бањалучке филхармоније, дриговала  Весна Шоуц-Тричковић, а као солисти наступли оперски умјетници Снежана Савичић-Секулић и Дуња Симић, сопрани, и баритон Васа Стајкић

Након обраћања одржан је концерт Бањалучке филхармоније у оквиру којег је као посљедња изведена композиција „Марш на Дрину“ Станислава Биничког, коју је публика поздравила аплаузом.

Током концерта Бањалучком филхармонијом дириговала је Весна Шоуц-Тричковић, а као солисти наступили су оперски пјевачи - сопрани Снежана Савичић-Секулић и Дуња Симић, те баритон Васа Стајкић.

На почетку свечаности изведене су химне Републике Српске и Србије „Моја Република“ и „Боже правде“.

Високе званице на свечаном затварању „Дана Српске у Србији“

Свечаности затварања „Дана Српске у Србији“ у Народном позоришту у Београду присуствовали су министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић, потпредсједница Скупштине Аутономне покрајине Војводине Смиљана Гламочанин Варга, предсјeдник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта и државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић.

Свечаном затварању присуствали су и представници Српске православне цркве, чланови дипломатског кора, чланови Српске академије наука и уметности и Академије наука и умјетности Републике Српске, генерали, истакнути умјетници, научници, спортисти.

Овогодишња, седма по реду, манифестација „Дани Републике Српске у Србији“ имала 24 програма у више од 30 извођења у 21 граду и општини у Србији.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Р. Српске Златан Клокић

Клокић: Овогодишњи „Дани Српске у Србији" превазишли очекивања

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је да је манифестација „Дани Српске у Србији“ коју је ове године имао прилику да види публика у 21 граду и општини у Србији превазишла очекивања и да су њени одјеци били изузетни.

Он је новинарима рекао да очекује да манифестација наредне године буде организована у још више градова и општина Србије и нагласио да за то очекује подршку локалних челника у Србији.

Клокић, који је присуствовао свечаном затварању манифестације, нагласио је да сви снажно подржавају иницијативу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да она од идуће година носи назив „Дани Српске и Србије“, што би још више допринијело њеном значају.

Министар привреде и предузетништва Р. Српске Вјекослав Петричевић

Петричевић: Вишеструк значај „Дана Српске у Србији“

Вишеструк је значај овогодишње манифестације „Дани Српске у Србији“ јер се њоме додатно учвршћују везе Српске и Србије, истакао је министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић.

„Један смо народ и то треба да његујемо и унапређујемо и у будућности“, рекао је новинарима у Београду Петричевић, који присуствује вечерашњем свечаном затварању манифестације.

Он је нагласио да је важно да се ова манифестација одржава редовно и истакао да је сарадња Српске и Србије неспорна.

„Влада Србије настоји да помогне и дјелује сигурно када је ријеч о разним подстицајним мјерама и запошљавању наших људи у фирмама из Србије“, рекао је Петричевић.

На свечаном затварању „Дана Српске у Србији“ у Народном позоришту у Београду

Завршног дана манифестације „Дани Српске у Србији“, одржани су програми у Пожаревцу и у Сремској Митровици.

У Пожаревцу у Центру за културу  првак Београдског драмског позоришта, глумац Слободан Ћустић изводи монодраму „О глуматању“

У Културном центру Пожаревац, првак Београдског драмског позоришта, глумац Слободан Ћустић извео је своју монодраму „О глуматању“.

Послије Краљева, Зрењанина и Суботице, било је то четврто извођење Ћустићеве монодраме у оквиру овогодишње манифестације „Дани Српске у Србији“.

Ћустић је рекао да је први пут учествовао у манифестацији „Дани Српске у Србији“ као директор Београдског драмског позоришта, a да ове године први пут учествује као аутор и извођач.

„Ова манифестација је неопходна и мислим да би требало да има континуитет, не једном годишње него бар три-четири пута, јер кад се каже 'Дани Републике Српске у Србији', то је као да се каже човек у човеку. Србија и Република Српска су лева и десна рука. Дакле, то је неодвојиво, један организам“, рекао је Ћустић.

Ћустић је посебно нагласио спремност да својим умјетничким кредибилитетом и биографијом увијек помогне Републику Српску на свим пољима, а нарочито на пољима умјетности и културе.

Прије почетка представе, присутне је поздравила Данијела Божичковић-Радуловић, директорка Народне библиотеке „Србољуб Митић“.

 У Сремској Митровици у Библиотеци „Глигорије Возаревић“одржано књижевно вече писаца из Р. Српске, Јованке Стојчиновић Николић и Ранка Павловића

У Библиотеци „Глигорије Возаровић“ у Сремској Митровици на књижевној вечери писаца из Републике Српске представили су се пјесници Јованка Стојичиновић-Николић из Добоја и Ранка Павловића из Бањалуке.

Kњижевној вечери присуствовао је сарадник Представништва, Бранко Ковачевић, а програм је водила г. Жељка Аврић

У сали библиотечке читаонице присуствовало је око 50 посјетилаца. Програм је ненаметљиво водила и пажљиво усмеравала говорнике госпођа Жељка Аврић.

Јованка Стојичиновић-Николић и Ранко Павловић наизмјенично су говорили своје пробране стихове уз будну пажњу посјетилаца.

Догађај је у уводној ријечи поздравио директор Библиотеке Рајко Секулић, који је истовремено захвалио Представништву Републике Српске у Србији што је омогућило ово књижевно вече као поклон граду Сремској Митровици, у оквиру културне манифестације „Дани Српске у Србији“, с увјерењем да ће се сарадња са Представништвом наставити и у наредним годинама.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3015
Број прегледа чланка : 5142348
Имамо 914 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

12.09.2020.год.
Обиљежавање дана страдања Срба 13 западнокрајишких општина
Опширније...
 
11.09.2020.год.
Промоција нове књиге Милана Љепојевића 17. септембра у Прес центру УНС
Опширније...

Претходни догађаји

17.09.2020.год.
У Београду представљена књига Милана Љепојевића „Наоружавање истином“
Опширније...
 
13.09.2020.год.
Служен помен Србима страдалим у нападу на западне дијелове Републике Српске
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму