Почетна Актуелности Претходни догађаји Цвијановић: „Дани Српске у Србији“ додатно јачање веза Србије и Српске
Ел. пошта Штампа ПДФ
11.09.2019.год.
Цвијановић: „Дани Српске у Србији“ додатно јачање веза Србије и Српске
У Београду је синоћ свечано завршена манифестација „Дани Српске у Србији", чије је програме током седам дана могла да види публика у 21 граду и општини у Србији.

Предсједница Р. Српске Жељка Цвијановић, званично затвара манифестацију „Дани Српске у Србији“

На свечаности у Народном позоришту у Београду обратила се предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, која је званично затворила манифестацију.

Прије обраћања предсједнице Републике Српске, присутне је у име организатора манифестације поздравио  шеф Представништва Републике Српске Млађен Цицовић.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да су „Дани Српске у Србији“ изузетно успјешан пројекат сарадње и промоције што показује и све већи број локалних заједница које желе да учествују у овој манифестацији чији је основни циљ промоција привредних, културних, туристичких и спортских садржаја, као и додатно јачање веза Србије и Републике Српске.

„О обиму, значају, али и успјешној организацији ове манифестације довољно говори чињеница да смо прве године почели у Београду, а да смо овај пут оборили све рекорде, реализујући активности у 21 граду широм Србије“, рекла је Цвијановићева у обраћању званицама у Народном позоришту у Београду на затварању манифестације „Дани Српске у Србији“.

Она је рекла да јој част и задовољство што је вечерас у Београду и што има прилику да присуствује свечаном затварању ове веома значајне и, сада већ, традиционалне манифестације, коју је Представништво Републике Српске у Србији успјешно организовало већ седми пут.

„О блискости народа који живи с обје стране Дрине не треба посебно говорити, нити о томе да наши односи увелико превазилазе оне формалне и институционалне, који су оличени у Споразуму о специјалним паралелним везама. Не постоји ниједан успјех или проблем који се дешава у Србији или Републици Српској, а да он, на неки начин, није и заједнички или да се не осјећа или доживљава подједнако“, нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да зато и свака побједа Србије, било да је ријеч о отварању нове фабрике, изградњи савременог ауто-пута или златној медаљи сјајних одбојкашица, људе у Републици Српској чини поносним и срећним.

„С друге стране, Србија пружа велику подршку нашим напорима да обезбиједимо стабилност и даљи развој Републике Српске. Зато за нас у Српској не постоји важнији задатак, већи интерес, нити важнији циљ од даљег учвршћивања односа и све већег повезивања са Србијом“, рекла је предсједница Републике Српске.

Она је навела да кроз ближу и даљу историју, граница са Србијом и њен безбједан прелазак често су представљале питање живота и смрти, а данас је од суштинског значаја да се обезбиједи слободан проток људи, робе, идеја и капитала, који ће бити у функцији јачања привредне сарадње и укупног развоја.

„Веома смо захвални руководству Србије на разумијевању, принципијелној политичкој подршци, као и на бројним пројектима који су у Републици Српској реализовани уз финансијску помоћ Владе Србије. Важно је и на овом мјесту подсјетити да у Српској данас скоро нема општине у којој Србија није присутна кроз изграђену или реконструисану школу, болницу, вртић, пут, дом културе, мост, спортску дворану или неки други објекат“, подсјетила је Цвијановићева.

„Неизмјерно је важно и учешће Србије у нашим хуманитарним акцијама и све то наши грађани цијене. Они воле што радимо и дјелујемо заједно“, додала је Цвијановићева.

Она је нагласила да је Српска захвална Србији и на помоћи коју пружа у едукацији и усавршавању њеног кадра у области здравства, али и подршци на модернизацији образовног процеса.

Она је рекла да са великим задовољством може истаћи да су односи Српске и Србије снажнији него икада, а да у будућем периоду могу бити само додатно унапређени.

„Велики допринос јачању наших веза даје и ова манифестација коју вечерас свечано затварамо. У то име, желим да изразим посебну захвалност Представништву Републике Српске у Београду, као и свима који су дали свој допринос да `Дани Српске у Србији` и ове године буду организовани на највишем нивоу.

Живимо у изазовним временима, и даље носимо многа оптерећења из прошлости и боримо се са истим стереотипима. Многи процеси се дешавају око нас, али и у оквиру нас и зато је важно да ојачамо нашу позицију за вријеме које долази“, поручила је Цвијановићева и у име грађана и институција Републике Српске захвалила Србији на подршци коју пружа.

Шеф Представништва Р. Српске у Београду, Млађен Цицовић

Цицовић: Глас Српске се далеко чује

Шеф Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић рекао је да је манифестација „Дани Српске у Србији“ ове године била и више него успјешна и да се глас Републике Српске далеко чуо.

Цицовић је истакао да су за више него успјешно представљање Српске у Србији заслужни, прије свега, сви учесници манифестације, да те похвале пријају, али и обавезују да се сваке године напредује.

Он је нагласио да то обавезује да се сљедеће године покуша надмашити све што је до сада урађено у оквиру ове манифестације, те напоменуо да 2020. године Република Српска слави 28 година постојања и 25 година међународног признања Дејтонским споразумом.

„У увјерењу да нећемо изневјерити ваша и наша очекивања и нашу и вашу Републику Српску и Србију, ја вам се још једном захваљујем што сте и ове године били са нама и тако и лично допринијели успјешности представљања Српске у Србији ове године“, додао је он.

Према његовим ријечима, похвала српској земљи, народу и језику, чиме је започета овогодишња манифестација „Дани Српске у Србији“, за ових седам дана чула се и прихватила кроз 24 различита програма и слила у исту жељу.

„То је жеља да волимо и чувамо и своју земљу, свој народ и језик онако како нам је поручио Вук Стефановић Караџић: `Нека свако уради што је кадар и неће народ пропасти`. Живјела Република Српска! Живјела Србија“, поручио је Цицовић.

Концерт Бањалучке филхармоније, дриговала  Весна Шоуц-Тричковић, а као солисти наступли оперски умјетници Снежана Савичић-Секулић и Дуња Симић, сопрани, и баритон Васа Стајкић

Након обраћања одржан је концерт Бањалучке филхармоније у оквиру којег је као посљедња изведена композиција „Марш на Дрину“ Станислава Биничког, коју је публика поздравила аплаузом.

Током концерта Бањалучком филхармонијом дириговала је Весна Шоуц-Тричковић, а као солисти наступили су оперски пјевачи - сопрани Снежана Савичић-Секулић и Дуња Симић, те баритон Васа Стајкић.

На почетку свечаности изведене су химне Републике Српске и Србије „Моја Република“ и „Боже правде“.

Високе званице на свечаном затварању „Дана Српске у Србији“

Свечаности затварања „Дана Српске у Србији“ у Народном позоришту у Београду присуствовали су министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић, потпредсједница Скупштине Аутономне покрајине Војводине Смиљана Гламочанин Варга, предсјeдник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта и државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић.

Свечаном затварању присуствали су и представници Српске православне цркве, чланови дипломатског кора, чланови Српске академије наука и уметности и Академије наука и умјетности Републике Српске, генерали, истакнути умјетници, научници, спортисти.

Овогодишња, седма по реду, манифестација „Дани Републике Српске у Србији“ имала 24 програма у више од 30 извођења у 21 граду и општини у Србији.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Р. Српске Златан Клокић

Клокић: Овогодишњи „Дани Српске у Србији" превазишли очекивања

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је да је манифестација „Дани Српске у Србији“ коју је ове године имао прилику да види публика у 21 граду и општини у Србији превазишла очекивања и да су њени одјеци били изузетни.

Он је новинарима рекао да очекује да манифестација наредне године буде организована у још више градова и општина Србије и нагласио да за то очекује подршку локалних челника у Србији.

Клокић, који је присуствовао свечаном затварању манифестације, нагласио је да сви снажно подржавају иницијативу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да она од идуће година носи назив „Дани Српске и Србије“, што би још више допринијело њеном значају.

Министар привреде и предузетништва Р. Српске Вјекослав Петричевић

Петричевић: Вишеструк значај „Дана Српске у Србији“

Вишеструк је значај овогодишње манифестације „Дани Српске у Србији“ јер се њоме додатно учвршћују везе Српске и Србије, истакао је министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић.

„Један смо народ и то треба да његујемо и унапређујемо и у будућности“, рекао је новинарима у Београду Петричевић, који присуствује вечерашњем свечаном затварању манифестације.

Он је нагласио да је важно да се ова манифестација одржава редовно и истакао да је сарадња Српске и Србије неспорна.

„Влада Србије настоји да помогне и дјелује сигурно када је ријеч о разним подстицајним мјерама и запошљавању наших људи у фирмама из Србије“, рекао је Петричевић.

На свечаном затварању „Дана Српске у Србији“ у Народном позоришту у Београду

Завршног дана манифестације „Дани Српске у Србији“, одржани су програми у Пожаревцу и у Сремској Митровици.

У Пожаревцу у Центру за културу  првак Београдског драмског позоришта, глумац Слободан Ћустић изводи монодраму „О глуматању“

У Културном центру Пожаревац, првак Београдског драмског позоришта, глумац Слободан Ћустић извео је своју монодраму „О глуматању“.

Послије Краљева, Зрењанина и Суботице, било је то четврто извођење Ћустићеве монодраме у оквиру овогодишње манифестације „Дани Српске у Србији“.

Ћустић је рекао да је први пут учествовао у манифестацији „Дани Српске у Србији“ као директор Београдског драмског позоришта, a да ове године први пут учествује као аутор и извођач.

„Ова манифестација је неопходна и мислим да би требало да има континуитет, не једном годишње него бар три-четири пута, јер кад се каже 'Дани Републике Српске у Србији', то је као да се каже човек у човеку. Србија и Република Српска су лева и десна рука. Дакле, то је неодвојиво, један организам“, рекао је Ћустић.

Ћустић је посебно нагласио спремност да својим умјетничким кредибилитетом и биографијом увијек помогне Републику Српску на свим пољима, а нарочито на пољима умјетности и културе.

Прије почетка представе, присутне је поздравила Данијела Божичковић-Радуловић, директорка Народне библиотеке „Србољуб Митић“.

 У Сремској Митровици у Библиотеци „Глигорије Возаревић“одржано књижевно вече писаца из Р. Српске, Јованке Стојчиновић Николић и Ранка Павловића

У Библиотеци „Глигорије Возаровић“ у Сремској Митровици на књижевној вечери писаца из Републике Српске представили су се пјесници Јованка Стојичиновић-Николић из Добоја и Ранка Павловића из Бањалуке.

Kњижевној вечери присуствовао је сарадник Представништва, Бранко Ковачевић, а програм је водила г. Жељка Аврић

У сали библиотечке читаонице присуствовало је око 50 посјетилаца. Програм је ненаметљиво водила и пажљиво усмеравала говорнике госпођа Жељка Аврић.

Јованка Стојичиновић-Николић и Ранко Павловић наизмјенично су говорили своје пробране стихове уз будну пажњу посјетилаца.

Догађај је у уводној ријечи поздравио директор Библиотеке Рајко Секулић, који је истовремено захвалио Представништву Републике Српске у Србији што је омогућило ово књижевно вече као поклон граду Сремској Митровици, у оквиру културне манифестације „Дани Српске у Србији“, с увјерењем да ће се сарадња са Представништвом наставити и у наредним годинама.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3403
Број прегледа чланка : 12681273
Имамо 176 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

28.09.2022.год.
Трибина „Глобалнo престројавање и избори у Српској и БиХ“
Опширније...
 
13.09.2022.год.
Сутра свечано затварање манифестације Дани Српске у Србији 2022.
Опширније...

Претходни догађаји

15.09.2022.год.
Свечано затвoрена манифестација Дани Српске у Србији
Опширније...
 
15.09.2022.год.
Промовисан Рјечник српскога језика за ијекавски изговор
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму