Почетна Актуелности Претходни догађаји Шестог дана Сајма књига осам издавача из Републике Српске представило 25 издања
Ел. пошта Штампа ПДФ
26.10.2019.год.
Шестог дана Сајма књига осам издавача из Републике Српске представило 25 издања

Петог дана репрезентативног наступа Републике Српске на овогодишњем, 64. по реду, Међународном београдском сајму књига, у петак, 25. октобра, осам издавача из Републике Српске представило је 25 издања. Представљени су научни часописи, монографије, поезија, романи, приповијетке и мемоарска дјела.

Факултет безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци представља први број часописа Журнал, говорe: др Стево Јаћимовић, др Велибор Лалић, др Предраг Ћеранић и Александар Павић

У 13 сати у сали „Иво Андрић“ промовисан је први број часописа „Журнал“ Факултета безбједносникх наука Универзитета у Бањој Луци. На промоцији су говорили доц. др Предраг Ћеранић, декан безбједносних наука и главни и одговорни уредник часописа, проф. др Стево Јаћимовски, извршни уредник, доц. др Велибор Лалић, извршни уредник, и политиколог Алексаднар Павић, рецензент часописа.

Издавачи овог научног  часописа из области безбједности и криминалиситике су Факултет безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци и Криминалистичко-полицијски универзитет у Београду.

На промицији је речено да часопис објављује научне радове који третирају тематику безбједносних наука, криминалистике, форензике, заштите и спашавања, организације и послова полиције, специјалног физичког образовања, као и радове из других сродних научних дисциплина који су тематски блиски профилу часописа.

Часопис излази два пута годишње, на српском и на енглеском језику.

Предраг Ћеранић је рекао да први број часописа „Журнал“ обухвата радове професора из Републике Српске и са Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду. „Заједно са колегама из Србије, са којима имамо уговор о сарадњи,  објавили смо часопис за који сам сигуран да ће наћи мјесто у публицистици, па и у научним круговима“, рекао је Ћеранић.

Рецензент часописа Александар Павић је изразио очекивање да ће бањалучки Факултет безбједносних наука бити покретач релевантних дискусија и да „Бањалука има шансу да постане регионални интелектуални центар, бар што се тиче питања у вези са безбједношћу, па и геополитиком“.

Промоција едиције Овјенчани - изабраних дјела добитника награда Скендер Куленовић и Књижевни вијенац Козаре: Љубомир Симовић, Матијa Бећковић, Милосав Тешић, Љубивојe Ршумовић и Драган Колунџијa, на промоцији учествују градоначеник Приједора Миленко Ђаковић, уредник едиције Младенко Саџак и  приређивачи Андреа Марић и Горан Максимовић

Велику пажњу сајамске публике привукла је промоција пет књига из едиције „Овјенчани“, која је одржана у 14 сати на платоу Београдског сајма. Ријеч је о изабраним  дјелима добитника награда „Скендер Куленовић“ и „Књижевни вијенац Козаре“: Љубомира Симовића, Матије Бећковића, Милосава Тешића, Љубивоја Ршумовића и Драгана Колунџије, у издању Народне библиотеке „Ћирило и Методије“ и Градске управе Приједор. Уз ауторе, на  промоцији су  учествовали градоначеник Приједора Миленко Ђаковић, уредник едиције Младенко Саџак и  приређивачи Горан Максимовић и Андреа Марић, која је и водила промоцију.

Уредник издавачке дјелатности Књижевних сусрета Младенко Саџак рекао је да је након прошлогодишњих првенаца и објављивања књига Бранка Ћопића и Милована Данојлића, ове године ријеч о пет славодобитника Књижевних сусрета на Козари - Матије Бећковића, Љубивоја Ршумовића, Драгана Колунџије, Милосава Тешића и Љубомира Симовића. Додао је да свака од ових књига посједује одјељак о Приједору, о књижевним дешавањима те године на Козари тако да у неку руку реконструишу културу тог времена.

Љубивоје Ршумовић је поводом промоције његове књиге под називом Крчевина, рекао да прилично дуго долази у Приједор, чији је и почасни грађанин, тако да овај град сматра својим другим завичајем, те поздравио издавачки подухват организатора. „Када сам примио награду, рекао сам да, осим Златибора, имам још једну слободну територију у коју могу да избегнем ако дође до неке бежаније“, рекао је Ршумовић, који је награду „Књижевни вијенац Козаре“ добио 2014. године.

Матија Бећковић, који је награду „Књижевни вијенац Козаре“ добио 2008. године, истакао је да је му је великиа част што му је објављена књига Свемирна слова у едицији „Овјенчани“. Он је додао да би се једном таквом  едицијом поносио и највећи културни центар и да тако нешто „нису урадили толики градови за које се чини да би им то више припадало“.

У част књижевника Милосава Тешића који је награду „Скендер Куленовић“ добио 2006. године објављена је књига Жеравија вода. Он је на промоцији рекао да је добро што су се организатори сјетили да објављују књиге досадашњих добитника награда ових књижевних сусрета, јер, како је рекао, „све остало буде и прође, књига је та која остаје на дуже вријеме“.

Пјесник Драган Колунџија, који је награду „Књижевни вијенац Козаре“ добио 2011. године, рекао је да је захвалан Приједору што је књигу штампао под насловом Корак на дугом путу. Истакао је да ће уколико се ова едиција настави и одржи, то бити велики успјех оних који раде у култури Републике Српске.

Љубомир Симовић, добитник награде „Књижевни вијенац Козаре“ 2000. године, чија је књига Изабране пјесме изашла у овој едицији, истакао је да би таквим књигама могао да се поноси и неки већи центар од Приједора. Симовић је потом указао и на то да је тираж ових књига само 300 примјерака, што је, рекао је „тужна чињеница о временима у којима смо се нашли и ми и књиге које пишемо“, али да то не треба да обесхрабрује ни читаоце ни издаваче ни писце.

Арт принт из Бањалуке представља (П)Oгледе Наташе Глишић, говоре проф. др Иван Правдић и ауторка

У 15 сати на штанду Представништва Републике Српске издавачка кућа „Арт принт“ из Бањалуке представила је (П)Oгледе Наташе Глишић. На промоцији су говорили проф. др Иван Правдић  и ауторка. Истакнуто je да ова књига проф. др Наташе Глишић представља инспиративан путоказ ка бољем разумијевању савременог позоришта, поготово имајући у виду недостатак  преведене литературе из области вербатим позоришта.

Промоција књиге Бојана Вујчића Босанска Градишка и околина у Првом свјетском рату, говоре: Вера Вујчић, Дејан Јовановић и аутор

У 15.30 на штанду Представништва Републике Српске представљена је књига Бојана Вујчића Босанска Градишка и околина у Првом свјетском рату, у издању Завичајног музеја Градишка.

Бојан Вујчић је на овој  књизи радио више година. Kаже да није било лако прикупити све податке, али да му је највише помогао архив Завичајног музеја, који садржи око 16.000 докумената из периода  Првог свјетског рата, Kраљевине СХС и Kраљевине Југославије.

Kњига се односи на период Првог свјетског рата, те захвата један период прије почетка рата као и период након преврата 1918. године. У књизи су обрађени Сарајевски процеси, Бањалучки велеиздајнички процес, страдање становништва у самом граду, као и на фронтовима.

О књизи су, поред аутора, говорили и Вера Вујчић и Дејан Јовановић.

АС Оглас Зворник предстаља романе Жељка Несторовића Наслеђе, Младена Радоњића ТАШЕзонија и Борке Милинчић Следи пут свога срца; и збирке прича Ане Тиквеша Жена с марамом и Ђорђа Максимовића Створења мрачног сата, говоре: Дејан Спасојевић и Невена Милосављевић

На штанду Републике Српске у 16.30  „АС Оглас“ Зворник представио је романе Насљеђе, Жељка Несторовића,ТАШЕзонија Младена Радовића и Следи пут свога срца Борке Милинчић, збирку прича Жена с марамом Ане Тиквеша и књигу поезије Вечности бела крила Јасне Миленовић. На промоцији су говорили Дејан Спасојевић, директор издавачке куће АС Оглас, проф. Невена Милосављевић, уредник и рецензент, и аутори.

Несторовић је рекао да књига Насљеђе прати живот једног Црногорца који је са сјевера дошао у гарду цара Душана, гдје се борио и остао. „Књига прати његов живот, његове потомке, породицу, многе генерације све до данашњег дана“, навео је аутор и нагаласио да је помоћу родослова написао роман са мноштвом историјски провјерљивих података.

Говорећи о књизи ТАШЕзонија, Невена Милосављевиће је истакала да је Радовић на један урбани начин, са психолошког аспекта, продро у ум једне жене, проучавајући њену личност до огољености.

„Оно што роман Следи пут свога срца Борке Милинчић чини посебно вриједним је породица, која у књизи заузима важно место“, рекла је Невена Милосављевић.

Милосављевићева је рекла да је у књизи Жена с марамом списатељица Ана Тиквеша на умјетнички начин осликала многе духовите ситуације у којима се жена често нађе, али да је већ у првој причи са великом озбиљношћу изнијела запажања о појави незадовољства, које врло често прераста у депресију, водећу болест 21 вијека.

О књизи Вечности бела крила, Јасне Миленовић, пјесникиње из Новог Сада и побједнице прошлогодишњих Дринских пјесничких сусрета, речено је да пјесникиња љепотом своје поезије „слави језик“ и да обрађује теме из историје и традиције.

Народна библиотека Добој представља роман Лидије Жарић Сужањ, говоре: Славица Гостимировић и ауторка, водитељ промоције је Ивана Букејловић

У 17.30 на штанду Представништва Републике Српске представљен је роман Сужањ, књижевни првенац познате добојске новинарке Лидије Жарић, у издању Народне библиотеке Добој. На промоцији су говориле Славица Гостимировић, директорка Народне библиотеке Добој,  и ауторка.  Промоцију је водила Ивана Букејловић.

У роману се говори о животу главне јунакиње Бојане Мартић и страдању богате породице у вријеме Другог свјетског рата и по његовом завршетку. Иако је писан на основу истинитих ликова и догађаја који су се збили у Kожухама, роман у себи носи универзалност у опису страдања породица због идеолошке припадности и одличан је приказ људских односа, речено је на промоцији. „Ради се о животној причи, односно о животној трагедији једне моје сроднице, жене која је била моја тетка, тј. сестра од ујака моје мајке. Она је имала страховито тежак и трагичан живот, који је био условљен историјским околностима и дешавањима на нашем подручју у 20. вијеку. Та жена је била сужањ. Она је била роб, односно заточеник своје судбине“, рекла је Лидија Жарић.

Промоција књига, монографија и стручних радова Независног универзитета Бања Лука, говоре: професор Радмила Чокорило, модератор промоције је Ведрана Нишевић

У 18 сати на штанду Републике Српске  одржана је промоција девет нових издања Независног универзитета Бања Лука и часописа „Сварог“, који излази тромјесечно у издању НУБЛ.  О издањима је гворила професор Радмила Чокорило, која је уједно представила и студијске програме Независног универзитета Бања Лука. Промоцију је водила Ведрана Нишевић, студенткиња Факултета за политичке науке Независног универзитета Бања Лука.

Промоција књиге Бечка свједочења аутора Михајла Вујовића, говоре: Дејан Мастиловић и аутор

У 19 сати одржана је посљедња промоција петог дана представљања Републике Српске на овогодишњем Сајму књига. На штанду Представништва Републике Српске промовисано је мемоарско дјело Михајла Вујовића Бечка свједочења, у издању Издавачке куће „Филип Вишњић“. О књизи су говорили уредник Издавачке куће „Филип Вишњић“ Дејан Мастиловић и аутор.

На промоцији је речено да је књига Бечка свједочења корисна свима онима који су одлучили да храбро освајају живот, намјерени да стварају нова добра и преображавају свијет набоље, а да све то има смисла само ако се ради о Божјој љубави, Божјој истини и Божјој доброти.

Ова књига је објављена уз благослов Његовог преосвештенства владике Атанасија Јевтића.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2992
Број прегледа чланка : 4947192
Имамо 72 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

28.07.2020.год.
Отварање Међународне умјетничке колоније „Крчедин 2020"

Опширније...
 
29.06.2020.год.
Сутра традиционална признања Њ.К.В. Престолонасљедника Александра
Опширније...

Претходни догађаји

03.08.2020.год.
Први дио међународне умјетничке колоније у Крчедину
Опширније...
 
30.06.2020.год.
Традиционално признање најбољиим матурантима средњих школа Србије и Републике Српске ни пандемија вируса конора није прекинула
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму