Почетна Актуелности Претходни догађаји Повеље успјеха на репрезентативном штанду Републике Срспке на 64. Међународном београдском сајму књига
Ел. пошта Штампа ПДФ
27.10.2019.год.
Повеље успјеха на репрезентативном штанду Републике Срспке на 64. Међународном београдском сајму књига

Најзначајнији догађај седмог дана на штанду Републике Српске било је свечано уручење Повеље успјеха, признања које сваке године на београдском сајму књига припадне издавачу/издавачима најтараженије књиге на овом штанду.

Објављивање одлуке и свечано уручење Повеље успјеха издавачу најтраженије књиге било је у 11.30 часова када је водитељка Гроздана Лучић, пјесникиња, прочитала Одлуку жирија у којој је казано да су на штанду Републике Српске посјетиоци највише пажње посветили сљедећим издањима:

 • Староставне горажданске књиге, Ортографија и језик књига Горажданске штампарије, аутора Биљане Самарџић у издању СПКД „Просвјета“, ИК „Филип Вишњић“ и Републичког секретаријата за вјере Републике Српске
 • Фототипско издање књига Горажданске штампарије: Служабник (1519), Псалтир (1521) и Молитвеник (1523)
 • Књига о стећку, Горана Ж. Комара у издању задужбине Кнез Мирослав Хумски, Требиње
 • Апостол Срба, портрети и иконе Светог Саве Српског аутор Андреј Вујновић, издање Историјског музеја Србије, Београд
 • Свети Сава и осам векова српске цркве у издању тематског броја „Црквених студија“, Ниш
 • Едиција Овјенчани, књиге изабраних дјела Бећковића, Ршумовића, Симовића, Тешића и Колунџије – аутора добитника награда „Скендер Куленовић“ и „Књижевни вијенац Козаре“, Приједор
 • Едиција Удружења књижевника Републике Српске, књиге: Анушића, Кнежевића, Лепира и Марчете
 • Зборник радова са међународне научне конференције: Сребреница, стварност и манипулације у издању Организације старјешина Војске Републике Српске, Независног универзитета Бања Лука и Института за истраживање страдања Срба у 20. вијеку, Београд и
 • Заштита природног насљеђа у Републици Српској Горана Панића и Слободана Наградића, Посебна издања Бања Лука.

Повеља успјеха припала је дјелу Староставне горажданске књиге, Ортографија и језик књига Горажданске штампарије др Биљане Самарџић

Одлуком жирија признање Повеља успјеха припало је Српском просвјетном и културном друштву „Просвјета“, Издавачкој кући „Филип Вишњић“ и Републичком секретаријату за вјере Републике Српске, издавачима научног дјела др Биљане Самарџић Староставне горажданске књиге, Ортографија и језик књига Горажданске штампарије,.

Шеф Представништва Р. Српске у Србији Млађен Цицовић објављује одлуку за свечано уручење Повеље успјеха издавачу најтраженије књиге на штанду Р. Српске

Уручивши Повеље успјеха директору Републичког секретаријата за вјере Драгану Давидовићу и директору и главном уреднику Издавачке куће „Филип Вишњић“ Дејану Мастиловићу, шеф Представништва Републике Српске Млађен Цицовић је рекао:

„Није било тешко да се одлучимо за нешто што је обиљежило историју нашег народа, за дјело Староставне горажданске књиге, Ортографија и језик књига Горажданске штампарије, аутора др Биљане Самарџић. Већ први разговор који смо у Представништву имали у припремама за овај сајам био је разговор са данашњим добитником Повеље, директором Републичког секретаријата за вјере Републике Српске, а да је то био и логичан, и добар слијед наших припремних активности показало је и свечано представљање нашег овогодишњег програма у сали Београдског сајма, гдје смо имали заиста успјешно представљање наших програма и промоција, а посебно баш ове књиге др Биљане Самарџић.“

Цицовић је рекао да се у години у којој обиљежавамо 800 година самосталности српске цркве и 500 година Горажданске штампарије научно дјело др Биљане Самарџић Староставне горажданске књиге, Ортографија и језик књига Горажданске штампарије, издвојило не само као најтраженије на штанду Републике Српске, него и као значајно научно дјело које освјетљава књижевни језик Срба у 16. вијеку, али и друштвено-историјски положај српског народа на подручју средњовјековне Босне.

Цицовић је посебно истакао да су, поред овог признања које су сада Републички секретаријат за вјере  и ИК „Филип Вишњић“ добили, заслужили да добију и признање Београдског сајма за допринос науци, јер је књига др Биљане Самарџић уистину велики, неспорни допринос изучавању старог српског језика.

Шеф Представништва Р. Српске у Србији Млађен Цицовић уручује признање директору Републичког секретаријата за вјере, Драгану Давидовићу

Драган Давидовић се захвалио жирију који је уочио вриједност овог издања. Рекао је:

„Само издање је дио пројекта који је Влада Републике Српске 2018. године усвојила и односи се на пројекат обиљежавања 800 година самосталности СПЦ и унутар тог пројекта подпројекат Горажданске штампарије који се са својим великим јубилејом, пола миленијума рада српске штампарије, уклопио. Пројекат који је Влада усвојила представља цјели низ великих манифестационих радњи које треба да уприличимо, али и објављивање капиталних дјела из тог подручја“.

Давидовић је рекао да је књига докторска дисертација, научно дјело које је урадила проф Биљана Самарџић, а свој допринос су дали и Митрополија Дабробосанска, СПКД „Просвјета“, ИК „Филип Вишњић“ и Представништво РС у Београду. Истакао је и да је у књизи концентрисано све оно најбоње што књига може да пружи, а то су сјајан научни рад, сјајна штампа и надасве сјајна припрема, односно обрада самог издања, што је круна посла којим су се бавили, којим су жељели да покажу шта значи имати српску штампарију прије 500 година и како и на који начин то данас прославити. Давидовић се захвалио на добијеној Повељи и рекао је да ће наставити са обиљежавањем аутокефалности СПЦ и Горажданске штампарије.

Шеф Представништва Р. Српске у Србији Млађен Цицовић уручује признање и директору Издавачке куће Филип Вишњић, Дејану Мастиловићу

Дејан Мастиловић из ИК „Филип Вишњић“ се захвалио жирију Представништва РС што је у монографији препознао изузетну књигу којом се обиљежава 500 година Горажданске штампарије и додао:

„Српска штампарија је из Венеције пренета у Горажде, где су браћа Љубавићи направили прву књигу пре 500 година. У то вријеме пола европских нација нису се могли похвалити штампаријом. На нашем подручју Балкана, а и шире, прва штампарија била је на Цетињу, такође српска, и друга је била Горажданска штампарија“.

Мастиловић је истакао да то говори колико су Срби били утемељени у својој култури, у свом језику и у свом писму.

Иначе, на репрезентативном штанду Републике Српске, у суботу, 26. октобра, дванаест издвача је представило је 23 издања. Као и претходних дана представљени су научни часописи, зборници радова, монографије, књиге поезије, романи, приповјетке и мемоарска дјела.

Клуб умјетничких душа из Мркоњић Града и Арт принт Бања Лука представљају књигу Тезејев јав Радмила В. Радовановића, говоре Тања Прокопљевић и аутор

У 11 сати на штанду Републике Српске Клуб умјетничких душа Мркоњић Град и Арт принт Бања Лука представили су књигу аутора Радмила В. Радовановића „Тезејев јав“. Аутор је публици своју књигу представио тако што је прочитао неколико пјесама, док је нешто више о књизи рекла Тања Прокопљевић истакавши да је ова збирка пјесама на њу оставила велики утисак. Навела је да се књига састоји од три циклуса: Дивински одсјај, Ромулијански записи и огледало једне жене, да се у књизи налази и рецензија коју је писала Јелена Радовановић, која је у књижевном смислу обухватила комплетну књигу у широком обиму. Нагласила је и да се Јелена позабавила етимологијом речи „јав“, те да је грчки Тезеј спуштен у словенски свијет, да су Словени вјеровали у три света, а то су свети нав (свет мртвих), свети јав (свет живих) и свети прав (свет виших бића). Тања је рекла да се може уочити испреплетена старогрчка митологија са љубавним, интимним причама аутора, гдје је сам пјесник књижевни јунак. Тања је рекла да је „овог пјесника књижевна публика, тј. критика (када је критика била нешто озбиљнија) примијетила и ставила на пиједестал, тако да он важи за једног од наших најзначајнијих лирских пјесника“. Тања је написала и књижевну критику која ће бити објавњена у часопису Траг.

Дарко Деретић, Миленко Тодовић и приређивач Раде Р. Лаловић представљају зборник Српска поезија страдања и патње, издање Центра за културу и информисање Фоча, говоре: Милана Ступић, Дарка Деретић, Миленко Тодовић и приређивач

Српска поезија страдања и патње (зборник радова), издање Центра за културу и информисање Фоча, промовисана је на штанду Републике Српске. О издању су говорили: Милана Ступић, Дарка Деретић, Миленко Тодовић и приређивач Раде Р. Лаловић.

Приређивач Раде Р. Лаловић рекао је да је зборник настао као реалан наставак поетске руковети „Пред сјенима српских мученика“ и да је Министарство просвјете одлучило да његовање културе сјећања и културе памћења српских страдања уврсти у наставне програме. Лаловић је рекао да Зборник садржи 24 есеја, 15 аутора, међу којима је 9 његових, а остале колеге имају осталих 15 есеја.

Милана Ступић, једна од аутора, рекла је да се у свом есеју у књизи бавила страдањем српског народа кроз поезију у смислу кутурног идентитета, тј. очувања културног идентитета кроз поезију и додала:

„Културни идентитет се манифестује у материјалном и духовном облику. Материјална манифестација подразмиумева физички израз једне културе, као што је архитектура, а духовно чини језик, музика, култура, књижевност и обичаји“. Нагласила је да се она највише бавила религиозним мотивима.

О Зборнику је говорио и рецезент Миленко Тодовић који је указао на то да утисак наводи на помисао да су љубав, патња, бол и страдање у самом врху поетских тема. Каже да су ови појмови важни мотиви живота појединаца, група људи као и цјелих народа, они су исти или приближно слични на свим странама свијета.

„Појачавају се у различитим ситуацијама и манифестују се на различите начине и врло су битне за културу сјећања“, рекао је Тодовић.

По њему је врло важно проучити наше схватање културе сјећања као и темељно редефинисати положај културе сјећања.

Дарка Деретић, такође једна од аутора рекла је:

„Култура сјећања треба да буде главна тема, преокупација српске културе, данас, на почетку 21. вијека јер без те културе тешко можемо да сачувамо национални идентитет.“

Дарка Деретић је рекла да је њен рад у књизи посвећен пјесмама са мотивом страдања на Дрини. Такође је рекла да свака национална култура мора да има континуитет, да се базира на прошлости, да укључи садашњост и наравно будућност, као и да мора да постоји колективна свијест о страдању и да се у причу о култури сјећања укључи и наука и политика и историографија, да то буде на националном нивоу, да се српска елита окупи око те теме.

Промоција књиге Стевке Козић Прерадовић Дијете и компјутер, Милорада Цумба Воденице свјетлости и Евите Бојковац Лептир сликар

КЗ „Васо Пелагић“ из Бање Луке је представила књиге: 1. Стевка Козић Прерадовић: Дијете и компјутер; 2. Евита Бојковац: Лептир слика;, 3. Милорад Цумбо: Воденице свјетлости.

Стевка Козић Прерадовић рекла је да је књига памтилица 50 година дјетињства бањалучке дјеце, а данас је случајно та тужна годишњица земљотреса, када је Бања Лука била срушена. Такође је рекла да књига садржи и лијепе и ружне ствари које заокупљају дјецу.

„У књизи дјеца почињу пузањем, а завршавају компјутером“, рекла је Стевка и додала да ће читањем пјесама најљепше и најбоље приближити публици.

Књига Лептир слика, аутора Евите Бојковац, је њена четврта књига младе пјесникиње коју је сама ауторка представила читањем пјесама. Професор књижевности Александар Мијалковић је писао рецензију, али због одсуства рецензију је прочитала Драгица Ужарева. Мијалковић је у својој рецензији навео да је ово збирка поезије дјетета које, уз све школске обавезе, похађа клавир у музичкој школи. Он је истакао да наслови њених књига причају причу боја и звукова, синестезију живота, персонификоване мале свјетове маште.

Ранко Прерадовић је о књизи Воденице светлости рекао:

„Аутор је изгубио живот за вријеме рата. Код мене је остао дио његовог рукописа који је требало да буде рецензиран. Како је тај рукопис преживио и како смо га сачували, син Ненад Цимбо је, имајући стрпљења и воље да то урадимо, дошао до још неких рукописних пјесама Милорада Цимбе и тако смо направили ову врло занимљиву књигу.“

Такође је рекао да мисли да овакве књиге остају дуговјечније из простог разлога што је ријеч о настављању човјечности и човјековог живота оног који више није међу живима. Рекао је да је Милорад Цимбо био велики пјесник и захвалио се породици Цимбо на сарадњи.

Ненад Цимбо, син Милорада, захвалио се свима који су учествовали у остварењу овог дјела.

Промоција књига објављених уз подршку Републичког секретаријата за вјере Владе Р. Српске, говоре: Драган Давидовић, Жељко Вујадиновић, Данијел Дојчиновић и проф. др Дарко Ђого

На штанду Републике Српске представљене су књиге објављене уз подршку Републичког секретаријата за вјере: Владислав Скарић: Српски православни народ и црква у Сарајеву и Прилози настави српског језика и књижевности VIII, изд. Друштво наставника Српског језика и књижевности Републике Српске.

Директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић је на почетку рекао: „Ми данас промовишемо неколико капиталних издања која су рађена и финансирана у координацији Републичког секретаријата за вјере. У питању су капитална издања поводом 800 година самосталности СПЦ и то је пројекат који је прихватила Влада Републике Српске. То је пројекат којим се чува српска баштина.“

Проф. др Дарко Ђого се захвалио Представништву на вјечитом и интензивном представљању српске културне баштине. Рекао је да је ове године очигледно да нисмо заборавили значајне јубилеје, као и да су врло битне институције и иницијативе без икаквих територијалних претензија и жеље да се изазове дипломатски скандал. Г. Ђого је рекао:

„Не треба да потцјењујемо значење ових догађаја и обиљежавање српског културног простора, не можда у неком етничком, егоцентричном, али сигурно у културолошком смислу. Нарочито је битно да историја Срба допре до што шире јавности.“

Жељко Вујадиновић, историчар: „Ова књига штампана је прије 100 година. Када се нека књига опет штампа, један вијек касније, морали би да се запитамо зашто је то тако и у чему је вриједност те књиге, када послије 100 година од првог издања присуствујемо њеном другом издању. У самој књизи нема нејасних ствари, нема непотребног филозофирања, нема празних ријечи, књига је уклопљена у цјелину, што чини вриједност Скарићевих дјела. Скарић је своје студије базирао на темељном, изворном материјалу.“

Данијел Дојчиновић, асистент на Филолошком факултету Бања Лука је рекао да је посебно задовољство што је овогодишњи број часописа Прилози настави српског језика и књижевности посвећен 800-тој годишњици аутокефалности СПЦ, што значи да ће свака школа у Републици Српској и добар дио школа у Србији да добију по примјерак овог часописа. Напоменуо је да је часопис изашао у осмом броју и да уредништво чине професори са три универзитета, а то су Београдски, Бањалучки и И. Сарајевски, уз велико залагање и жртву проф. Зорице Никитовић. Навео је и да овај број часописа доноси 17 радова, сврстаних у неколико одјељака.

Представљање књига објављених уз подршку Републичког секретаријата за вјере Владе Р. Српске, Горан Комар - Књига о стећку, др Андреј Вујиновић - Апостол Срба, портрети и иконе Светог Саве Српског, говоре: Драган Давидовић, Жељко Вујадиновић, проф. др Дарко Ђого, академик Драган Војводић, др Смиља Марјановић Душанић и аутори

На Платоу београдског сајма у 14 сати представљена су издања објављена уз подршку Републичког секретаријата за вјере, а то су: 1. Горан Комар: Књига о стећку; 2. Др Андреј Вујиновић: Апостол Срба, портрети и иконе Светог Саве Српског.

Директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић је, као и на претходним промоцијама, нагласио да су ова издања посвећена 800-тој годишњици самосталности СПЦ и очувању баштине.

Проф. др Дарко Ђого је рекао да је ова књига, уваженог истраживача српске старине, Горана Комара веома битна и да је г. Давидовић дао генерални контекст славља, међутим тај контекст славља би нас требао да помјери ка бољем сагледавању сопствене историје. Сматра да када туђи поглед на историју постане лични, онда знате да сте у проблему, јер ако су до сада питање културног идентитета Босне и културног идентитета Херцеговине постављани на опсесиван начин од стране Аустроугарске пропаганде и данас захваљујући потреби да се успостави један нови национални идентитет у једном Југословенском народу, ако су та два пројекта истраживања Босне и истраживање средњовековних земаља које су ушле у оно што данас називамо Херцеговином, имали своју сврху и оправданост за туђе потребе, онда је неопходно да српска историографија и српска књижевност, српска теологија, српски културни образац у једној ријечи схвати да полицентричност наших земаља у средњем вијеку, као и данас нас обавезује да познајемо свако од тих средишта и да познајемо његову историју.

Књига о стећку биљежи и обавезује нас да то што је проф. Комар, ломећи се по херцеговачком кршу, прибиљежио, фотографисао, расчитао и данас нама дао да имамо бар као алат, ако ништа друго, да то постане дио трајног културног памћења српског народа и трајни дио српског културног обрасца“, рекао је Дарко Ђого.

Жељко Вујадиновић, историчар, рекао је да ова студија није специфична само садржајем, већ је специфична и по аутору јер мало људи зна да је Горан Комар по занимању љекар, и то је можда најбоља потврда да су највећа открића стварали људи који нису били историчари. Жељко каже да је Комар направио студију која ће заиста имати вриједност не само по садржају, него и по техничком уређењу. „То је заиста модерна књига која ће привући читаоце у сваком погледу“, закључио је Жељко.

Аутор Књиге о стећку Горан Комар се захвалио свима који су помогли при издавању књиге, а на промоције је показивао слике из књиге и коментарисао их.

„Побуда по моме најдубљем увјерењу за овако велико културно-уметничко, ја бих рекао црквено стваралаштво лежи у дубоко мотивацијском склопу народа који проживљава дугачки период агоније“ рекао је на крају Комар.

Драган Војводић о књизи Апостол Срба, портрети и иконе Светог Саве Српског, је објаснио да се под портретима, у поднаслову књиге, подразумијева све оно што је у историјском смислу везано за саму личност Светог Саве, за његов живот и његову дјелатност, док је под иконом обухваћено оно што се кроз историју дешавало када је ријеч о Светом Сави. Нагласио је да до сада није написана овако свеобухватна, обимна и компетентна монографија о Светом Сави:

„Књига није само по свом обиму таква, него и по тежњи да се сви аспекти и историјског лика и онога како је тај историјски лик у историји био прихватан, обухвати, протумачи и објасни.“

Војводић је рекао да се кроз читаву композицију књиге види преактивни напор аутора и зато он јесте прави творац једног оригиналног дјела.

„Када је о издавачима ријеч“, каже Драган Војводић, „њихова заслуга је што су заиста књизи подарили репрезентативни вид не жалећи средстава, штампа је изванредна, прелом такође достојан и теме и књиге.“

О књизи Апостол Срба... проф. др Смиља Марјановић Душанић је рекла:

„Марљиво припремајући једну велику изложбу, Андреј Вујиновић је сакупио такву количину грађе, да је од те лијепе изложбе свима који су у то били укључени постало јасно да ће се изложба преточити у нешто много више, односно нешто што трајно остаје, као што је ова изузетна књига. Осим велике грађе, ова књига је отишла много даље и за мене је њена оригиналност и репрезентативност што све вријеме има, ја сам све вријеме имала осјећај тог ока једног изузетног и искусног кустоса“, рекла је проф. др Марјановић Душанић.

Аутор књиге, др Андреј Вујиновић, захвалио се на подршци коју је добио у току свог рада на књизи и додао да се указало да сама изложба о Светом Сави једва да својом размјером одговара размјери и значају српског светитеља и да је било материјала који нису могли бити обухваћени изложбом, тј. није била музејска грађа, те је било тешко музеографски приказати.

„Учинило ми се да има смисла да се сав тај припремни, големи материјал, којим је резултирала сведени облик ова изложба, презентује у облику ове књиге“, рекао је аутор.

Представљање књига Основе криптографије Бориса Дамјановића и Архитектура и организација рачунарских система аутора Негована Стаменковића, говоре Ненад Новаковић и аутори

Бесједa Бања Лука на штанду РС у 15 часова представила је књигу Основе криптографије Бориса Дамјановића и Архитектура и организација рачунарских система аутора Негована Стаменковића. Уводну ријеч о књигама имао је Ненад Новаковић који је изразио задовољство и част што сарађује са врсним професорима као што су Дамјановић и Стаменковић. Новаковић је рекао да се проф. Стаменковић и проф. Дамјановић баве облашћу која је област будућности. „Обје књиге су данас уџбеници, књиге из којих студенти уче, служи им и као основна и као приручна литература“, нагласио је Ненад Новаковић.

Негован Стаменковић каже да се аутор књиге, проф. Борис Дамјановић потрудио и успио у томе да садржај књиге напише крајње јасним језиком, погодне за читаоце и студенте информатичких факултета. Ја као рецезент једног оваквог, квалитетног дјела с поносом могу да кажем да је проф. Дамјановић у замисли своје идеје, на остваривању једног оваквог уџбеника, успио.“

Проф. Негован Стаменковић за своју књигу каже да је настала као резултат његовог десетогодишњег рада у извођењу вјежби из истоименог предмета, а онда и предавања.

Проф. Борис Дамјановић је о књизи проф. Стаменковића рекао да он методолошки обрађује најприје електронске компоненте које чине да рачунарски систем као такав уопште може да функционише, те додао:

„Проф. Стаменковић је сигурно у својој намјери успио да креира један веома вриједан и важан уџбеник који ће студентима дати основе, а архитектура рачунара то заиста јесте основа за све даље студије и правце и студијске програме које модерна информатика данас захтјева“, истакао је проф. Дамјановић.

Промоција књиге Тематика и поетика Љубомира Ненадовића, аутора Мише Дошлића, говоре: Ирена Арсић, проф. Миодраг Јеврић и Ненад Новаковић

Ненад Новаковић је промоцију наставио представљањем књигеТематика и поетика Љубомира Ненадовића, аутора Мише Дошлића, издавач АРС либри и ријеч прво предао Ирени Арсић која је рекла да је "АРС Либри" са Бесједом направљио стотине заједничких издања. Ирена је објаснила какве везе има Владета Јеротић са Љубом Ненадовићем: „Владета Јеротић је писао о 15-орици српских писаца. Међу њима није било Љубе Ненадовића. Прота Матија је о њему писао, али не постоји веза. Можда је најзначајнија веза, и то препоручујем младим људима, да се проучи однос према путовању Владете Јеротића и Љубе Ненадовића“. Такође је рекла да иако Владета није писао о Љуби Ненадовићу, посљедњих година је на сваком свом предавању рекао: „Како би рекао Љуба Ненадовић, двије највеће, најтеже ствари су управљати државом и васпитавати дјецу“ и то је та веза. За књигу је рекла да је класична монографија и библиографија.

Проф. Миодраг Јеврић је наговестио да је ово друга књига Мише Дошлића о овом писцу. Каже да је Дошлић монографију обрадио на класичан начин, а са друге стране и на модеран начин. Проф. Јеврић каже да је ова монографија неопходна за оне који хоће да се упознају са дјелом Љубомира Ненадовића у цјелини. Аутор Миша Дошлић се захвалио што је омогућено да његово дјело буде презентовано и да је на овом дјелу радио деценијама. Његово мишљење је да Љуба Ненадовић заиста заслужује озбиљнији третман. Дошлић Љубу Ненадовића описује као стуб београдске омладине, али истовремено и писац који није био по вољи власти.

На крају промоције представљена је едиција Атрибут издавачке куће Бесједа. Милан Милошевић (који је у редакцији часописа за књижевност и умјетност СРП) је рекао да се они баве строго књижевношћу и да не одступају у томе. Каже: „Ми смо одлучили да ових за сада 7 наслова које је библиотека Атрибут за читаву годину рада да постигне да то буду наслови који су први пут преведени на српски језик или да то буде нешто што ће тек за пар година или пар деценија бити препознато као квалитет.“

Александра Обрадовић се бавила збирком пјесама Милорада Љ. Митровића. Рекла је да је он један од наших заборављених пјесника који је стварао крајем 19. и почетком 20. вијека. Разлог због ког се он налази у овој библиотеци је то што је један од оних заборављених и као и због саме чињенице да је његов избор поезије коју је желио да буде што обухватнија, ипак то није била.

Растко Кончар је представио пету књигу из едиције Атрибут, а то су Црни дани Рада Д. Међутим, оно што каже Кончар, више су се забавили његовим проблематичним мемоарским дневничким записом Црни дани који су једно од интересантнијих свједочанстава о грађанском рату.

Томо Марић представља књигу: Миљан, људи, и вријеме – додатак Миљан Миљанић говоре: Славко Басара, Илија Петковић, Иван Ћирковић, Ненад Новаковић и аутор

У 15.30 промовисана је књига аутора Томе Марића: Миљан, људи, и вријеме – додатак Миљан Миљанић, издање Бесједа Бања Лука.

Уредник књиге Славко Басара рекао је да су он и аутор за кратко вријеме успели да направе књигу. Уз материјале које су имали, ангажовали су и додатно неке људе од којих је један био Драган Џајић.

Томо Марић, аутор књиге захвалио се људима који су му помогли у писању књиге и рекао да су му били и лијева и десна рука. Аутор је у двије књиге покушао да напише о Миљановом раду и животу.

Бивши репрезентативац Илија Петковић је рекао да није играо у Звезди, али да га је Миљанова сјенка пратила кроз цијелу фудбалску каријеру.

Иван Ћирковић се захвалио аутору што је направио ово дјело које ће остати иза њих. Ћирковић је о Миљану рекао све најљепше, као и то да је био човек који никога не одбија и човек који је био ту за медије у сваком тренутку. Такође је рекао и да га за њега вежу најљепше успомене.

Ненад Новаковић је рекао да је ово издање само додатак једне велике монографије о Миљану којој је такође аутор Томо Марић-

„Ово је само додатак од смрти Миљанове до данашњег дана, то је рефлексија, ехо после смрти великог имена“ истакао је Новаковић.

Аутор Марић је додао да је ова књига требала да заокружи цијелу фудбалску животну филозофију Миљана Миљанића, а мисли и да је истовремено отворила све фудбалске путеве подсјећањем на њега, на његово виђење игре која данас увесељава земаљску куглу.

Промоција часописа Крајина Панорама крајишког хумора и сатире, приредио Ранко Прерадовић, и 800 година аутокефалности Српске православне цркве, приредили проф. Никола Париповић и дипл. теолог Драган Шућур, говоре: Милан Стијак и аутори

На штанду Републике Српске у 16.00 часова издавача Арт принт Бања Лука представљен је часопис за књижевност, науку и културу Крајина (69-70) Панорама крајишког хумора и сатире, приредио Ранко Прерадовић, и (71-72) 800 година аутокефалности Српске православне цркве, приредили проф. Никола Париповић и дипл. теолог Драган Шућур.

Милан Стијак из ИК Арт принт је изјавио да је поносан што се у Србији промовише часопис и захвалио се свима који су то омогућили. Рекао је да часопис Крајина излази већ 18 година и један је од првих књижевних часописа у Српској. Излази 4 пута годишње и до сада је изашло 72 броја. Стијак је рекао и да су уз часопис покренули и два додатка која излазе с времена на вријеме.

Приређивач Ранко Прерадовић рекао је да је Крајина први приватни часопис у издаваштву Босне и Херцеговине. Тако је основана, тако и дан данас излази.

Приређивач Никола Париповић је рекао да постојање цркве не зависи од људске воље, али аутокефалност итекако је зависила од једног човека, Светог Саве. Рекао је и да је људском вољом Српска црква два пута укидана, али да је уз Божје допуштење опет обновљена. Париповић је рекао да је овај број часописа само мали прилог обиљежавања 800 година аутокефалности СПЦ. Париповић се захвалио на лијепом дочеку.

Промоција часописа Бокатин Дијак, књига Црно и бело Владимира Бурича и Моје дете и друге драме Стојана Срдића, говоре Слободан Јовић, Рајко Лукач, Миладин Шеварлић и аутор

Промоција часописа Бокатин Дијак (13. и 14.) и књига: Црно и бело Владимира Бурича, представљени су на штанду Републике Српске у 16:30 часова. Главни уредник часописа за језик, књижевност и духовност Бокатин Дијак Слободан Јовић рекао је да часопис излази већ 8 година, а у протеклој години изашле су две свеске часописа (свеска 13 и 14). Јовић је рекао да ће у наредној години изаћи још двије свеске часописа. Рекао је и да су увели нови концепт, објављивање драма, па су тако објавили и књигу Стојана Срдића.

Рајко Лукач је рекао да је Срдићево стваралачко опредјељење подједнако везано и за руралну и за урбану средину. За Срдића каже да је писац јединствених позоришних и радијских трагедија, без срећног краја о чему Срдићево перо најрађе и најчешће свједочи.

Миладин Шеварлић је истакао да и он и Срдић раде на схватању јединства српске културе. За Срдића је рекао да је он писац за кога се може рећи да је показао подједнаку способност и као пјесник и као драмски писац и као прозни писац и као писац радио драма.

„Срдић је комплетни и комплексни стваралац. Носилац је неколико важних награда, да почнемо од радиодраме, а носилац је награда за животно дело и за допринос радиодрами. Његове радиодраме су извођене у иностранству и тамо такође награђиване. Његове позоришне драме су награђиване на конкурсу од Удружења драмских писаца“, истакао је Шеварлић.

Рускова књига, Дубровачки ћирилички писар 1395-1423 Горана Комара, Средњевековни споменици Чајнича Угљеше Скока, Синиша Ћеха; Општи лист, тврдошко-савински поменик, приредили: епископ Атанасије (Јевтић), Горан Комар и Ивана Грујић, говоре: Горан Комар и Милан Путица

На штанду Републике Српске у 17.00 часова Задужбина Кнез Мирослав Хумски представила је књиге: Рускова књига - Дубровачки ћирилички писар 1395-1423, приређивачи др Горан Комар и Павле Ратковић, Средњовјековни споменици Чајнича аутора др Горана Комара, Угљеше Скока и Синише Ћехе; Општи лист, тврдошко-савински поменик, приредили: еписком Атанасије (Јевтић), Горан Комар и Ивана Грујић.

Оснивач Задужбине Кнез Мирослав Хумски у Требињу, Милан Путица рекао је да је задужбина основана 2017. године и бави се прикупљањем ћириличне грађе везане за српске споменике и до сада је издала више књига.

„Књиге које се сад представљају издате су поводом 800 године СПЦ и епархије Захумско-херцеговачке тврдошке“ рекао је Милан.

Горан Комар је рекао да је веза између манастира Тврдош и манастира Савина нераскидива. Комар каже да су великим бројем илустрација покушали да покажу православни карактер гробних споменика који су претежно настали у 15. веку. Такође је рекао да су имали велики број сарадника, али да је највећи дио посла пао на Синишу Шолака чији је завичај Гламоч. Истакао је и да су многи акти који су послати с временом изгубљени.

Промоција књиге НБ и музејске збирке Зворник: Шлајфна без карактера Бојана Љубеновића и Југослава Влаховића, а потом Феноменологија (не)права Милана Благојевића, говоре: Негосава Стојановић и аутор Бојан Љубеновић

Књиге Народне библиотеке и музејске збирке Зворник: Шлајфна без карактера Бојана Љубеновића и Југослава Влаховића; Феноменологија (не)права Милана Благојевића; и Хисторија Београда Ђорђа Греговића, представљене су у 17:30 на штанду Републике Српске.

Негосава Стјепановић је рекла да су њихова издања добро пропраћена како у Србији, тако и у окружењу. Негосава Стјепановић сматра да је Благојевићева књига вриједна сваке пажње. Рекла је да се бавио истраживачким радом како би направио књигу од 400 страна.

„Обимна књига у којој кроз колумне говори о феномену који је присутан у Републици Српској и Босни и Херцеговини, колико се право користи често, односно колико се злоупотребљава оно што је законом дефинисано“. Негосава Стјепановић такође је рекла да се поставља питање шта је заједничко код ове двије књиге и наизглед немају ништа заједничко, али и једна и друга књига говоре о томе колико је важно да скрећемо пажњу на аномалије које се јављају у друштву у цијелом нашем окружењу.

Аутор Бојан Љубеновић је рекао да је посљедњих година у својим афоризмима често писао о медијима, што говори да са медијима нешто није у реду. Он сматда да су поред владавине права, медији стуб на коме почива свако друштво. По његовом мишљењу ситуација са медијима није добра и сваким даном је све гора. Са 300 афоризама који се налазе у књизи Бојан је најпре желио да упозори на такво стање и да на ироничан, духовит и помало сатиричан начин направи пресјек стања. Да ли је у томе успио, Бојан је рекао да ћемо сазнати уколико прочитамо књигу. Аутор је рекао да је илустратор књиге наш познати карикатуриста Југослав Влаховић.

Промоција монографија Придворица - симбол усташких злочина НДХ, аутори су Митар Ковач, Спасоје Мучибабић, Петко Рашевић и Ранко Гојковић, а говоре аутори Ковач и Гојковић и рецензенти проф др. Молоје Пршић и др Драган Петровић

На штанду Републике Српске на крају јучерашњих промоција представљена је монографија „Придворица - симбол усташких злочина НДХ“, издавач Евроазијски безбедносни форум, Београд 2019.г. Аутори Митар Ковач, Спасоје Мучибабић, Петко Рашевић и Ранко Гојковић.

Проф. др Милоје Пршић, рецезент, исказао је задовољство због добијене прилике да прича о историји српског народа од 41-45. године. Проф. Пршић сматра да је тема врло тешка и показује поштовање ауторима због смелости да пишу другачије од онога како смо до сада учили и радили. За књигу каже да је урађена професионално, обогаћена списковима страдалих Срба, аргументована и заслужује велику пажњу. Рекао је и да је књига прелијепа, садржајна, изворна, дакле нешто ново о изворима од 41- 45, честита ауторима и препоручује је свима.

Рецезент, научни саветник др Драган Петровић као историчар каже да је књига изузетно потребна и неопходна, јер даје врло конкретне податке за простор Горње Херцеговине.

Др Петровић каже: „Аутори дивно описују недовољно разрађене странице масовних покоља који су услиједили у мјесецима настанка НДХ, док још није био развијен поход на Словенску Русију“.

За ово дело др Петровић каже и да је један врло конкретан допринос који тај период штити од заборава.

Аутор проф. др Митар Ковач, генерал мајор у пензији, каже да су укрштањем многих докумената о истим догађајима дошли до многих и нових истина. Рекао је и да оно што нас све враћа у та несретна времена јесте то „братоубилаштво“ данас. Каже да није битно ко је кога убијао, већ да је битна чињеница да је народ  Источне Херцеговине страдао у братоубилачком рату.

Аутор, православни публициста и преводилац, Ранко Гојковић, каже да је његов допринос настанку књиге веома скроман у односу на остале ауторе, а посебно у односу на Митра Ковача.

Проф. др Спасоје Мучибабић, генерал мајор у пензији каже да су сматрали неким њиховим дугом према жртвама.

Проф. др Мучибабић каже: „Књигу смо правили са циљем да се жртве не забораве, прије свега што је остало врло мало насљедника који су се затекли ту, а ови около који су живјели, међу којима је и Ранко Гојковић, учинили су пуно, да дају материјал“.

Мучибабић је рекао и да је књига отворена и да ће бити захвални свима који дају своје неке примједбе и вјероватно ће ова књига претрпјети неку допуну у неком издању.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2912
Број прегледа чланка : 4497000
Имамо 78 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

11.03.2020.год.
Свечано отварање изложбе „Стигла корпусна“ у Дому Војске Србије
Опширније...
 
10.03.2020.год.
Конференција за медије поводом изложбе „Стигла корпусна“
Опширније...

Претходни догађаји

13.03.2020.год.
Отворена изложба „Стигла корпусна“ у Дому Војске Србије
Опширније...
 
12.03.2020.год.
Одржана конференција за медије поводом изложбе „Стигла корпусна“
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму