Почетна Актуелности Претходни догађаји Успјешан наступ Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму књига
Ел. пошта Штампа ПДФ
27.10.2019.год.
Успјешан наступ Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму књига

У недјељу, 27. октобра, завршен је једанаести репрезентативни наступ Републике Српске на Међународном београдском сајму књига. Била је то једанаеста прилика да се сајамска публика упозна с новим издањима издавача из Бањалуке, Источног Сарајева, Приједора, Требиња, Добоја и других градова и општина Републике Српске.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић оцијенио је успјешним наступ Републике Српске на овогодишњем Сајму књига.

Цицовић: Успјешан наступ Републике Српске

„Имали смо 54 промоције, представили 43 издавача, 114 издања, тако да смо на најбољи начин ове године репрезентовали Републику Српску на овој изузетно значајној културној манифестацији“, рекао је Цицовић новинарима на Београдском сајму.

„Општи закључак је да смо успјели да реализујемо програм, да смо успјели да на најбољи начин представимо Републику Српску и дамо довољно простора свим нашим издавачима и писцима, научницима, умјетницима да се представе публици на Међународном београдском сајму књига“, рекао је Цицовић.

Он је напоменуо да је почетак свечаног представљања наступа Републике Српске обећавао успјех, имајући у виду заинтересованост публике за тему која је одабрана за наступ - 500 година Горажданске штампарије, као и за прву промоцију на којој је представљена књига „Староставне горажданске књиге“ Биљане Самарџић.

Свих седам дана овогодишњег београдског сајма књига посјетиоци су могли да виде изложбу графика првог Сабора графичара „Теодор Љубавић“ – Сопотница 2019. посвећених обиљежавању 500 година Горажданске штампарије, коју је приредио Новица Kрунић у сарадњи са Општином Ново Горажде и Митрополијом дабробосанском.

На репрезентативном штанду Републике Српске посљедњег сајамског дана промовисана је само једна књига Птице и друге драме ауторке Сање Савић. Књига је објављена у издању Народне библиотеке Пале, а представили су је Вуле Журић, Нада Гајовић, директор Народне библиотеке Пале, и ауторка.

Нада Гајовић, Сања Савић и Вуле Журић

Гајовићева је истакла да су издавачку дјелатност у библиотеци покренули 2013. године и да је ово седма књига у њиховом издању, те да им је драго што по први пут учествују на међународном сајму књига.

Журић је рекао да је лијепа иницијатива библиотека да се баве издавачком дјелатношћу и да улажу у промоцију младог аутора. Говорећи о аутору, Журић је истакао да је Сања Савић један од најинтересантнијих и најсвестранијих домаћих драматичара.

„Било да пише драму, роман, књигу за дјецу, или да режира играни или анимирани филм, у средишту интересовања ове младе и изузетно вриједне и надарене ауторке стоје људи, или још прецизније чoвјек, и то не, како се често у оваквим приликама каже, човјек од крви и меса, већ прије свега човјек који само што се не распукне од својих свакојаких осјећања”, рекао је Журић.

Савићева је рекла да је од почетка бављења драмским писањем на факултету осјећала потребу не само да се ти текстови изведу већ и да се овјековјече књигом.

„Жељела сам да то буде преглед кроз различите фазе интересовања од почетка мог дрaмског писања до данас“, казала је Савићева.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2912
Број прегледа чланка : 4496904
Имамо 83 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

11.03.2020.год.
Свечано отварање изложбе „Стигла корпусна“ у Дому Војске Србије
Опширније...
 
10.03.2020.год.
Конференција за медије поводом изложбе „Стигла корпусна“
Опширније...

Претходни догађаји

13.03.2020.год.
Отворена изложба „Стигла корпусна“ у Дому Војске Србије
Опширније...
 
12.03.2020.год.
Одржана конференција за медије поводом изложбе „Стигла корпусна“
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму