Почетна Актуелности Претходни догађаји Уручене књижевне награде „Извор“ за 2019. годину: Горану Врачару и Велимиру Савићу
Ел. пошта Штампа ПДФ
05.12.2019.год.
Уручене књижевне награде „Извор“ за 2019. годину: Горану Врачару и Велимиру Савићу

Награде ИЗВОР најуспјешнијим књижевницима, учесницима конкурса за најљепшу пјесму и најљепшу причу о завичају 2019. године

У великој сали Удружења књижевника Србије данас су, на посебној свечаности, уручене књижевне награде „Извор“ за најљепшу пјесму и најљепшу причу о завичају. Награде је лауреатима уручио Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, који је – нагласивши значај очувања везе са завичајем и путем културног стваралаштва – рекао:

- У оквиру активности Представништва у Србији, које су усмјерене ка јачању веза Српске и Србије, а што подразумијева и држање веза са завичајем, ми овим конкурсом желимо да код свих наших људи који живе широм свијета држимо њихову везу са завичајем – рекао је Цицовић.

За награду „Извор“ 2019. за коју су Представништво Републике Српске у Србији и Фондација „Радост“ из Београда расписали конкурс јануара ове године, са правом учешћа аутора из Србије, Српске и расијања, стигло је 59 песама и 21 прича, а жири је радио у саставу: Марија Пргомеља, прошлогодишња добитница награде за причу, Ранко Павловић из Републике Српске и Милан Михајловић из Србије, Косово и Метохија.

Једногласном одлуком жирија књижевне награде „Извор“ за најљепшу пјесму о завичају 2019. године добио је Горан Врачар за пјесму „За мрву среће“, а за најљепшу причу о завичају Велимир Савић за причу „Мријест“.

Награду „Извор“ за најљепшу пјесму о завичају за 2019. г., Горану Врачару, уручује шеф Представништва Р. Српске у Србији Млађен Цицовић

Марија Пргомеља је, саопштивши одлуку жирија, у образложењу рекла:

- Родољубива пјесма Горана Врачара издвојила се снажним емотивним набојем, прецизним и јасним мислима, вјером у будућност, жељом да се остваре вјековни снови српског народа, што је све исказано ненаметљивим симболима, затим веома успјелим метафорама, полетном ритмичношћу и смисленим римама. Пјесник за свој род не тражи много, он моли „за кору хљеба и мрву среће“.

Награду „Извор“ за најљепшу причу о завичају за 2019. г., Велимиру Савићу, уручује шеф Представништва Р. Српске у Србији Млађен Цицовић

Прича Велимира Савића извдојила се аутентичношћу, високим књижевним и естетским вриједностима, проживљеношћу и завидним нивоом летарарних компетенција. Наратор посредством лососа, узмајући исечак из њиховог животног циклуса, успоставља компаративне везе и интроспективно предочава свој горући проблем, феномен завичаја, пребивалишта и односа према њему. Дедуктивно слажући мисли јунак доживљава катразу из које изниче животна филозофија и најбоља дефиниција завичаја, артикулисана у сљедећим реченицама: «И све сам схватио, напрасно - одједном; и несхваћено и напаћено и неоткривено: враћам се мјесту мог рођења и мог потонућа! Завичају. Ја знам, само у свом виру могу да се мријестим. Каква величанствена мисија!»

Марија Пргомеља члан жирија и Душко М. Петровић

У ужи избор за награду жири је, поред награђених, уврстио пјесме: Жељке Аврић (Земна песма), Вјере Гаровић (Призренска свила), Боре Граховца (Епитаф), Огњена Кандића (Херцеговина) и Миленка Шарца (Врати се) и приче: Вере Басор (Ђедовина), Јовице Ђурђића (Море звезда), Саве Гуслов Марчета (Косиних деветнаест синова), Ратомира Мијатовића (Јарам) и Глигора Муминовића (Завичајне слике и везе). Поред пјесама које су у ужем избору, жири је похвалио и пјесме: Силване Алексић, Дарка Стевића, Јована Братића, Жељка Сулавера, Петронија Пере Шимшића, Саве Гуслов Марчета, Теодоре Кошарац, Мирка Вуковића и Ратка Поповића, а посебну похвалу упућује Војиславу Дурмановићу, ученику другог разреда Гимназије у Бијељини, који је написао врло добру пјесму о Мачви - рекла је Марија Пргомеља на крају образложења одлуке о наградама.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2841
Број прегледа чланка : 4237155
Имамо 104 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

24.01.2020.год.
Сутра финале Међународног квиз такмичења „Немањићи““
Опширније...
 
24.01.2020.год.
Теодора Петровић из Бијељине освојила трећу награду на конкурсу Друштва „Свети Сава“
Опширније...

Претходни догађаји

26.01.2020.год.
У квизу „Немањићи“ Билећани освојили друго мјесто!
Опширније...
 
25.01.2020.год.
На Светосавском књижевном конкурсу ученица Теодора Петровић из Бијељине освојила трећу награду
Опширније...
Преузмите Билтен