Почетна Актуелности Претходни догађаји Испуњена и образовна функција манифестације “Шопенијада 2012”
Ел. пошта Штампа ПДФ
01.03.2012.год.
Испуњена и образовна функција манифестације "Шопенијада 2012"

У свечаној сали Музичке школе Станковић, 28. и 29. фебруара, одржана је Шопенијада 2012, манифестација која слави дјело "пjесника клавира", чувеног композитора и извођача клавирске музике Фредерика Шопена и коју је ове године помогло Представништво.
Та манифестација, коју је трећи пут организовало Музичко друштво "Станковић", под покровитељством Амбасаде Републике Пољске, свечано је отворена 28. фебруара, наступом београдског гитаристе Милана Дујмовића.

Како је Шопен посматран у својој епохи, дочарао је глумац Драган Вучелић рецитујући изјаве Шопенових савременика.
Услиједио је више него узбудљив ревијални дио у оквиру кога се 25 младих талената представило у пуном сјају, па је жири умјесто предвиђених три, изабрао чак пет побједника.

29. фебруара, после мултимедијалног предавања проф.Татјане Војнов, организоване су клавирске радионица за учеснике, гдје су стручњаци наше клавирске педагогије, чланови жирија, Јокут Михаиловић, Биљана Горуновић и Бранко Пенчић, младим пијанистима дали савјете и стручна мишљења како да усаврше своја извођења Шопенових дјела изведених на Ревији.
На свечаном затварању, проглашени су побједници:

- прва награда припала је десетогодишњој Галини Николин, ученици 4. разреда Музичке школе "Маринковић" у класи проф. Сандре Петковић;

- другу награду су подијелили Никола Драгосавац, дипломац Средње музичке школе “Вучковић”,  класа проф. Олга Бауер и Вук Божиловић, дипломац Средње музичке школе “Манојловић”, класа проф Ирена Опаров;

- трећу награду су подијелили Соња Марковић, студенткиња 2. године Академије умјетности из Бања Луке, из класе проф. Невене Поповић и Лео Борисављевић, дипломац Музичке школе “Вучковић”, класа проф. Олга Бауер.

„Шопенија 2012“ - трећа награда, Соња Марковић, студент 2. године Академије из Бањалуке

Награђени кандидати, као и нихови професори, освојили су новчане и робне награде, док су сви остали учесници такође добили вриједне поклоне које су донирали Амбасада Републике Пољске и друге компаније.

Кулминацију завршне вечери, у препуној сали Музичке школе "Станковић", представљао је клавирски реситал београдског пијанисте и доцента на ФМУ - Владимира Милошевића. Прослављени пијаниста очарао је публику извођењем Шопеновог Прелида у цис-молу оп. 45, Баладе у ф-молу број 4 и Сонате у х-молу број 3. Публика је овацијама испратила са сцене младог виртуоза.
Захваљујући ангажовању и великом ентузијазму организационог тима Шопенијаде (Миленија Рељић, Ивана Матијевић, Маја и Дејан Радосављевић, Борис Ђујић, Биљана Крстић, Марија Радовић), овогодишња Шопенијада је премашила сва очекивања. Велики број изврсних педагога довео је ученике који су показали не само изванредан таленат, већ и значај рада и упорности. Испуњена је и образовна функција манифестације, па су млади таленти поред такмичења имали прилку да стекну и нова знања.

У плану је концерт награђених учесника у Амбасади Републике Пољске, као и циклус концерата под називом “Одјеци Шопенијаде”.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3016
Број прегледа чланка : 5190415
Имамо 144 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

24.09.2020.год.
Ранко Прерадовић први пјесник из Републике Српске - добитник „Повеље Мораве“
Опширније...
 
12.09.2020.год.
Обиљежавање дана страдања Срба 13 западнокрајишких општина
Опширније...

Претходни догађаји

17.09.2020.год.
У Београду представљена књига Милана Љепојевића „Наоружавање истином“
Опширније...
 
13.09.2020.год.
Служен помен Србима страдалим у нападу на западне дијелове Републике Српске
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму