Почетна Актуелности Претходни догађаји На свечаности уручене књижевне награде „Растко Петровић", годишње повеље и захвалнице за 2019. годину Матице исељеника и Срба у региону
Ел. пошта Штампа ПДФ
26.12.2019.год.
На свечаности уручене књижевне награде „Растко Петровић", годишње повеље и захвалнице за 2019. годину Матице исељеника и Срба у региону

Матица исељеника и Срба у региону синоћ је на свечаној академији којом је обиљежено 70 година Матице, додијелила признања која ова организација додјељује на годишњем нивоу - књижевне награде „Растко Петровић", годишње повеље и захвалнице, а међу лауреатима био је и Горан Врачар из Источног Сарајева за збирку пјесама „Исповест лудака”, док је Представништво Републике Српске добило захвалницу за подршку раду Матице.

Миодраг Јакшић, предсједник Матице, Горан Врачар из Источног Сарајева, Иво Мунћан из Темишвара, Силвија Оташевић из Мајамија, Илија Шаула из Вест Честера и Гордана Влајић, предсједница жирија

Матица исељеника књижевну награду „Растко Петровић" додjељује од 1996. године, у три категорије - за животно дjело, за најбоље прозно и за најбоље поетско дjело у претходној години, а награда се додjељује српским ствараоцима који живе и раде у иностранству. Овогодишњи добитници награде су Иво Мунћан из Темишвара (Румунија) за животно дjело, Илија Шаула из Вест Честера (САД) за најбоље прозно дjело, роман „Модар" и Горан Врачар из Источног Сарајева (Република Српска) за најбоље поетско дjело, збирку пjесама „Исповест лудака". Од ове године први пут се додjељује и награда за ствараоце који пишу за дjецу и младе, а награду је добила Силвија Оташевић из Мајамија (САД) за роман за дjецу „Олимпијски сан". Награде је добитницима уручила књижевница Гордана Влајић, предсједница жирија.

Горан Врачар из Источног Сарајева прима награду за збирку пјесама - Исповест лудака

Обраћајући се новинарима поводом примљене награде, Горан Врачар је оцијенио да су овакве награде кључне за повезивање српског културног простора, те да представљају „најбољи пут да се направи јединство - бар књижевно".
„Ми у Српској често кажемо да Србију више волимо него људи који живе овдје. Та љубав према Србији као нашој матици је огромна и јако се трудимо да то и покажемо и да будемо дио тог српског корпуса. Ми смо најближе Србији и то нам и припада, некако смо везани. Нама Дрина није граница, већ жила куцавица која само тече кроз народ јер исти смо народ", истакао је Врачар.

Миодраг Јакшић, предсједник Матице уручује захвалницу за подршку раду Матице, Млађену Цицовићу, шефу Представништва Р. Српске

Представништво Републике Српске у Србији добило је захвалницу за подршку раду Матице, а захвалницу је у име Представништва примио Млађен Цицовић, шеф Представништва. Захваљујући се на добијеном признању, Цицовић је навео да Представништво већ двије године заредом реализује са Матицом исељеника и Срба у региону сјајан програм у функцији очувања српске културе, традиције, језика и писма, те да је Представништво, дефинишући Програм за 2020. годину, посебан простор дало управо сарадњи са Матицом.

„Сваки мјесец настојимо да у просторијама Матице представимо књижевнике и умјетнике из Републике Српске и да на тај начин дамо пуни допринос свему што радимо на јачању и повезивању Српске и Србије", рекао је Цицовић.

Годишњу повељу Матице исељеника и Срба у региону за достигнуће у области информисања добили су Недељник „Наша реч" у издању Савеза Срба у Румунији и електронски портал „Штајерске новице" у издању Штајерске заједнице из Марибора.

Обраћајући се присутнима на свечаној академији, председник Матице, Миодраг Јакшић, подсjетио је на значај Матице исељеника у својој 70 година дугој историји, истичући да су награде Матице посебно важне јер значе потврду за оне који стварају ван Србије да их Србија прихвата као своје, као дио српског корпуса и српске књижевности, те нагласио потребу да се очува ова значајна организација која одржава и унапређује везе српског народа ван граница и матичне државе Србије.

Представништво Републике Српске даје подршку Матици исељеника и Срба у региону за програме којима Матица представља  умјетнике и ствараоце из Републике Српске који дају допринос и афирмишу културну сарадњу Републике Српске и Србије.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2984
Број прегледа чланка : 4834800
Имамо 82 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

29.06.2020.год.
Сутра традиционална признања Њ.К.В. Престолонасљедника Александра
Опширније...
 
16.06.2020.год.
20. Завичајни збор у Буковцу
Опширније...

Претходни догађаји

30.06.2020.год.
Традиционално признање најбољиим матурантима средњих школа Србије и Републике Српске ни пандемија вируса конора није прекинула
Опширније...
 
20.06.2020.год.
20. Завичајни збор у Буковцу: У наслеђе младима
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму