Почетна Актуелности Претходни догађаји На Светосавском књижевном конкурсу ученица Теодора Петровић из Бијељине освојила трећу награду
Ел. пошта Штампа ПДФ
25.01.2020.год.
На Светосавском књижевном конкурсу ученица Теодора Петровић из Бијељине освојила трећу награду

Учесница осмог разреда Основне школе „Свети Сава“ из Бијељине Теодора Петровић освојила трећу награду на Светосавском књижевном конкурсу Друштва „Свети Сава“

На традиционалном Светосавском књижевном конкурсу, који Друштво „Свети Сава" уз подршку Представништва Републике Српске у Србији расписује и спроводи сваке године за ученике основних и средњих школа Србије, Републике Српске и расијања, ученица осмог разреда Основне школе „Свети Сава" из Бијељине Теодора Петровић освојила је трећу награду у конкуренцији основних школа, за пјесму „Пред иконом Светог Саве". Примајући награду на свечаности која је данас организована у великој сали Народне библиотеке Србије Петровићева је истакла да јој је драго што може да представља Републику Српску на овом значајном конкурсу и да јој награда много значи „с обзиром да је конкурс био у вези са Светим Савом, који је основао школе, био први српски учитељ и просветитељ“.

Свечаност у Народној библиотеци Србије поводом славе „Свети Сава“

Свечаност у Народној библиотеци Србије почела је Службом Светом Сави, сјечењем славског колача, химну Светом Сави пјевао је хор „Мокрањац“ којим је дириговала Катарина Станковић, домаћин славе био је др Љубинко Раденковић, дописни члан САНУ, а пригодну светосавску бесједу имао је проф. др Томислав Јовановић.

Предсједник Друштва „Свети Сава“ др Љубодраг П. Ристић

Предсједник Друштва „Свети Сава“ др Љубодраг П. Ристић је, послије кратког извјештаја о раду Друштва у 2019. години, угледним члановима овог друштва уручио признања: Плакете Друштва „Свети Сава“ добиле су проф. др Зона Мркаљ и Зорица Ивковић Савић, професор, а Медаљу Друштва „Свети Сава“ књижевник Душко М. Петровић, иначе стални спољни сарадник Представништва Републике Српске у Србији.

Др Љубодраг П. Ристић уручује медаљу Друштва „Свети Сава“ књижевнику Душку М. Петровићу

На ђачком литерарном конкурсу ове године је учествовао 141 ученик из Србије, Републике Српске и расијања; стигло је 89 радова из основних школа и 52 рада из средњих школа, а награђена су 23 ученика. Посебне грамате захвалности за рад са својим ученицима добили су и наставници и професори чији су ученици награђени.

Велику награду на књижевном конкурсу за ученике, која се додјељује за посебно надахнут рад, који се издваја својим квалитетом и естетском вриједношшћу, без обзира на узраст, уручена је Јовани Бабић, ученици четвртог разреда средње Техничке школе „Иван Сарић" у Суботици.

Прву награду за основне школе освојили су: Вања Миливојевић из Ваљева и Доротеја Тошић из Куле, а прву награду за средње школе: Јована Костадиновић из Ниша и Кристина Милановић из Ужица.

Специјалне награде добили су ученици српских допунских школа у дијаспори Димитрије Јовановић из Вићенце и Теодора Станисављевић и Ксенија Лукић из Париза.

Књижевни конкурс за ученике из Србије, Републике Српске и расијања и ове године је подржало Представништво Републике Српске у Србији, које још од 2003. године подржава рад Друштва „Свети Сава" – нарочито код организовања књижевних и ликовних конкурса за ученике. Представништво је 2008. године учествовало и оснивању Одбора за Републику Српску са сједиштем у Бањој Луци, на чији традиционални конкурс за ликовне радове ученика из Србије и Републике Српске ове године није стигло довољно радова, па ће радови који су пристигли учествовати са радовима који ће стићи на конкурс слиједеће године.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2871
Број прегледа чланка : 4344912
Имамо 82 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

21.02.2020.год.
Министар Клокић посјетиће Међународни сајам туризма у Београду
Опширније...
 
21.02.2020.год.
Сајам завичаја у Новом Саду у суботу 22. фебруара
Опширније...

Претходни догађаји

24.02.2020.год.
Клокић и Цицовић обишли излагаче: представљање Српске на сајму у Београду доприноси развоју туризма
Опширније...
 
23.02.2020.год.
Одржан други Сајам завичаја у Новом Саду
Опширније...
Преузмите Билтен