Почетна Актуелности Претходни догађаји Град Приједор успјешно представљен на Сајму туризма у Београду
Ел. пошта Штампа ПДФ
22.02.2020.год.
Град Приједор успјешно представљен на Сајму туризма у Београду

У оквиру Сајма туризма у Београду, данас, на заједничком штанду Представништва Републике Српске и Туристичке организације Републике Српске, представљена је монографија „Вјерски објекти националних мањина у Босни и Херцеговини“, а затим су успјешно представљени потенцијали и туристичка понуда Града Приједора.

Монографија - Вјерски објекти националних мањина у Босни и Херцеговини

Монографија „Вјерски објекти националних мањина у Босни и Херцеговини“ представља резултат вишегодишњег мултидисциплинарног рада више стручњака из области архитектуре и заштите градитељског насљеђа, демографије, туризма, права и информатике. Монографија пружа увид у вишевјековну историју боравка националних мањина на територији не само данашње Републике Српске и БиХ, него и њених правних претходника. Поред теме вјерских објеката националних мањина, монографија се бави и анализом кретања броја домаћег и досељеног становништва кроз обраду података из пописа становништва провођених од 1879. до 2013. године. У монографији су приказана 46 постојећа, или су у изградњи, вјерска објекта националних мањина (Италијана, Јевреја, Нијемаца, Пољака, Руса, Словака, Украјинаца и Чеха) који се налазе на подручју БиХ. Комплетан текст представљен је на српском и енглеском језику, а поједини дијелови и на језику националне мањине којој вјерски објекат припада (укупно још осам језика).

Једно од поглавља у монографији је и Вјерски објекти националних мањина у функцији промоције у туризму, што потврђује да се ради о квалитетном туристичком производу.

Проф. др Љубиша Прерадовић,  један од аутора Mонографије

Аутори монографије су наставници Универзитета у Бањој Луци проф. др Љубиша Прерадовић, проф. др Милијана Окиљ и доц. др Мирослав Малиновић и докторанд мр Гордана Прерадовић. Рецензенти су проф. др Љиљана Шево, проф. др Халид Куртовић, доц. др Александар Ђурић и мр Жељко Вујадиновић. Монографију је на данашњој презентацији представио проф. др Љубиша Прерадовић, један од аутора.

Маја Новаковић, редитељ документарног филма - А сад се спушта вече

Након промоције ове монографије, директор Туристичке организације Републике Српске, Нада Јовановић, најавила је Мају Новаковић, редитеља документарног филма „А сад се спушта вече“ који је досад приказан на фестивалу у Ниону, Сарајевском филмском фестивалу, фестивалима у Драми, Бакуу, Рејкјавику, Торуњу…, а вишеструко је награђиван на многим фестивалима (Белфор у Француској, Фестивалу ауторског филма у Београду, награда за најбољи кратки филм шестог Панчево филм фестивала, специјална награда жирија на Међународном фестивалу докуменарног филма у Техерану и др.)

Амира Ганић , директор Туристичке организације Приједор

У наставку програма директор Туристичке организације Приједор, Амира Ганић, је у улози модератора најавила програм представљања Приједора и навела производе приједорских произвођача који су били изложени на штанду у току промоције.

Драган Ромчевић, директор НП - Козара

Након ове најаве наступила је изворна група Удружења за очување традиције народа и националних мањина БиХ које је 2016. године основано у Приједору и окупља око 150 чланова. Кратке видео презентације Туристичке организације Приједор и Националног парка „Козара“ утпотпуниле су представљање туристичких потенцијала Приједора. Затим је присутне поздравио и директор НП „Козара“ Драган Ромчевић.

Удружење - Милош Зец и оркестар хармоника Sky Glory и проф. мр Милош Зец

За највеселију атмосферу данас на нашем штанду заслужно је Удружење „Милош Зец и оркестар хармоника Sky Glory“ који су се уз мноштво познатих мелодија изведених на јединствен начин представили публици на нашем штанду. У врло кратком року проф. мр Милош Зец је уз велики ентузијазам младих хармоникаша, освојио награде на републичком и многим међународним такмичењима. Након данашњег наступа проф. Зец изразио је захвалност организаторима на омогућеном гостовању и увјерење да ће туристички потенцијали Републике Српске бити препознати на начин који то и заслужују.

Суртов менаџер мотела - Ле понт и Владислав Мирковић, мотел - Бијеле воде

Након овог специфичног наступа Данијел Суртов менаџер мотела „Ле понт“ и Владислав Мирковић који је представио мотел „Бијеле воде“ позвали су посјетиоце да уживају у гастропрезентацији ова два мотела.

Богата гастрономска понуда ТО Приједора

На крају данашњег успјешног представљања директор ТО Приједор, Амира Ганић, изјавила је да се град Приједор данас позиционирао на мапу познатих домаћина и гастропонуде и да ова кратка данашња презентација не може у потпуности да покаже гостопримство Поткозарја и богатство природних љепота те позвала посјетиоце да дођу и сами се увјере шта све нуди град Приједор и Република Српска.

Штанд винара и виноградара из Републике Српске и данас је био добро посјећен, а наставило се и велико интересовање за дегустацију вина из Републике Српске а посебно вина награђених на „Beowine challenge cup“.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2983
Број прегледа чланка : 4828201
Имамо 74 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

29.06.2020.год.
Сутра традиционална признања Њ.К.В. Престолонасљедника Александра
Опширније...
 
16.06.2020.год.
20. Завичајни збор у Буковцу
Опширније...

Претходни догађаји

30.06.2020.год.
Традиционално признање најбољиим матурантима средњих школа Србије и Републике Српске ни пандемија вируса конора није прекинула
Опширније...
 
20.06.2020.год.
20. Завичајни збор у Буковцу: У наслеђе младима
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму