Почетна Актуелности Претходни догађаји Одржан други Сајам завичаја у Новом Саду
Ел. пошта Штампа ПДФ
23.02.2020.год.
Одржан други Сајам завичаја у Новом Саду

У „Мастер центру“ Новосадског сајма јуче је одржан други по реду сајам завичаја, под називом “Завичај кроз привреду, туризам и културу”, на којем су поред домаћина Србије, своје привредне, туристичке и културне потенцијале представили и Срби из окружења и региона.

Ову манифестацију, као и прошле године, организовао је Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима, уз подршку Покрајинске владе. На церемонији отварања присутне су поздравили потпредсjедник покрајинске Владе, Ђорђе Милићевић, замjеник градоначелника Новог Сада, Срђан Кружевић и директор Фонда за избjегла и расељена лица АП Војводине, Душко Ћутило.

Потпредсејдник покрајинске Владе, Ђорђе Милићевић на другом Сајму завичаја у Новом Саду

Потпредсjедник Покрајинске владе, Ђорђе Милићевић, је у свом обраћању истакао да је "јединство основни предуслов за опстанак и просперитет нашег народа ма где он живио" и да Сајам завичаја чува и баштини нашу традицију и обичаје. Милићевић је нагласио да су језик, традиција и култура у сржи комплексног феномена идентитета, а њихово прихватање у свијету један од предуслова за развој успјешне економије и богатијег друштва.

Замjеник градоначелника Новог Сада, Срђан Кружевић

Присутне је поздравио и Срђан Кружевић, замjеник градоначелника Новог Сада. "Драго ми је што и данас видим суграђане које срећем сваки дан у Новом Саду, људе који су дошли у овај град и допринијели да нам економија крене напријед", рекао је Кружевић и истакао да култура, традиција и привреда најбоље повезују српски народ, без обзира да ли живи у матици или изван ње. "Ми имамо обавезу да помажемо рад завичајних удружења, а она да његују културу и обичаје. Мислим да сада сви који су унесрећени егзодусима у прошлости, увелико већ осјећају као да су се овде родили, јер Нови Сад људима даје једнаке шансе, а њихови обичаји постају обичаји Новосађана.", закључио је Кружевић.

Директор Фонда за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима, Душко Ћутило са сарадницима из Представништва Р. Српске на Сајму завичаја

Директор Фонда за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима, Душко Ћутило, отварајући ову манифестацију истакао је да избjегли Срби имају два завичаја - први је онај са којег су отишли због ратних неприлика, а други је овај у Србији. „Неки су вољно, а неки нажалост без своје воље, морали да напусте завичај у коме су рођени и у коме су живјели и управо одржавањем оваквих манифестација желимо да покажемо да је богата култура српског народа нешто на шта треба да будемо поносни и да сви заједно дамо свој допринос да у наредном периоду кроз солидарност и јединство ову сарадњу унапређујемо“, навео је Ћутило и позвао све присутне да обиђу све штандове, јер је сваки посебан на свој начин.

Културно-умјетнички програм на другом Сајму завичаја у Новом Саду

На овој манифестацији на 100 штандова своју понуду презентовало је више од 70 излагача из Србије, Хрватске, Републике Српске и Косова и Метохије. У културно-умјетничком програму учествовале су бројне изворне и фолклорне групе, појединици и представници завичајних удружења, а међу извођачима посебно се истакао наступ познатог музичког умјетника, фрулаша Боре Дугића. Као и прошле године, један од учесника овогодишњег сајма био је потомак Гаврила Принципа, Миле Принцип из Босанског Грахова.

Представници завичајних удружења са сарадницима из Представништва Р. Српске на Сајму завичаја

Циљ Сајма завичаја је да кроз привреду, туризам и културу повеже народ Републике Српске, АП Војводине и целе Србије. Значај ове манифестације је у пружању прилике да се обједине идеје, стваралаштво и предузимљивост нашег народа на једном мјесту и да се да допринос унапређењу сарадње између Републике Српске и Републике Србије у различитим областима дјеловања.

Др Марко Аћић, директор Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Владе Р. Српске са сарадницима из Представништва Р. Српске на Сајму завичаја

Представништво Републике Српске у Србији је и ове године, као и претходне, пружило подршку Фонду у организацији ове манифестације. Сарадња која се у оквиру Сајма завичаја презентује кроз културу, традицију и обичаје, али и кроз сарадњу у привреди и туризму, рефлектоваће се на још чвршћу повезаност између Републике Српске и Републике Србије. Засебан штанд на овој манифестацији имао је и Републички секретаријат за расељена лица и миграције Владе Републике Српске, на челу са директором, др Марком Аћићем.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2983
Број прегледа чланка : 4828417
Имамо 78 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

29.06.2020.год.
Сутра традиционална признања Њ.К.В. Престолонасљедника Александра
Опширније...
 
16.06.2020.год.
20. Завичајни збор у Буковцу
Опширније...

Претходни догађаји

30.06.2020.год.
Традиционално признање најбољиим матурантима средњих школа Србије и Републике Српске ни пандемија вируса конора није прекинула
Опширније...
 
20.06.2020.год.
20. Завичајни збор у Буковцу: У наслеђе младима
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму