Почетна Актуелности Претходни догађаји Крајишка ојкача у Етнографском музеју
Ел. пошта Штампа ПДФ
11.04.2012.год.
Крајишка ојкача у Етнографском музеју

Ненад Грујичић, књижевник, предсједник Бранковог кола, говорио је у сриједу, 11. априла, у Етнографском музеју у Београду, на трибини посвећеној нематеријалном културном наслијеђу.

Грујичићево предавање било је под насловом НЕМАТЕРИЈАЛНА КУЛТУРНА БАШТИНА СРБА КРАЈИШНИКА У СРБИЈИ и одмах ваља казати да је припремљени видео материјал и пјевање уживо помогло да се једна озбиљна научна тема лакше прими и разумије, а пјевале су дјевојке из Школе традицијског српског и балканског певања Бојане Николић и ''Момци Буковице''.

г. Ненад Грујичић - књижевник, предсједник Бранковог кола

Као аутор чија је умјетничка поезија, у најпозитивнијем смислу, ослоњена на традицију српског народа и народно пјевање и причање, Грујичић је рано показао интересовање за специфичну српску пјесму, за ојкачу, за тај чаробни двостих у десетерцу, и скоро тридесет година се бави сакупљањем, тумачењем и ширењем истине и знања о овом дијелу српске нематеријалне културе.

Анализујући примјере старог ојкачког пјевања, Грујичић је, уз добро одабрана извођења (видео пројекције), показао сличности и разлике између ојкаче и бећараца,  феноменолошку дистинкцију између ојкаче и ојкања, морфолошко-језичку генезу појмова грохоталица и грокталица и дисперзију синонима за древно крајишко пјевање, да би на крају – као логичан слијед свега што се на овом предавању видјело и казало – аргументовано, с правом затражио преиспитивање оправданости номинација којима су на УНЕСКО листе постављени елементи нематеријалног културног наслијеђа као хрватска баштина, а који увелико и неспорно припадају и српској традицији (ојкање-ојкача, бећарац, нијемо-глуво коло).

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3617
Број прегледа чланка : 15717317
Имамо 128 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

30.09.2023.год.
Почиње 12. Београдски Шопен Фест
Опширније...
 
25.09.2023.год.
Сутра у Нишу свечано затварање манифестације „Дани Српске у Србији 2023.“
Опширније...

Претходни догађаји

28.09.2023.год.
Министар Кошарац у посјети Представништву Републике Српске У Србији
Опширније...
 
26.09.2023.год.
У Народном позоришту у Нишу свечано затворени 11. „Дани Српске у Србији“
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму