Почетна Актуелности Претходни догађаји Отворена изложба „Стигла корпусна“ у Дому Војске Србије
Ел. пошта Штампа ПДФ
13.03.2020.год.
Отворена изложба „Стигла корпусна“ у Дому Војске Србије

Изложба „Стигла корпусна“ у Малој галерији Дома Војске Србије

Најављено свечано отварање изложбе „Стигла корпусна“ у Малој галерији Дома Војске Србије изостало је као и већина сличних догађања у главном граду Србије, али је изложба под тим насловом посвећена ратном путу Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске отворена за посјетиоце од данас у 13 сати, па до 4. априла ове године.

Последњи комадант Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Р. Српске, Никола Рашуо, пуковник у пензији са шефом Представништва Р. Српске у Србији, Млађеном Цицовићем

Посљедњи комадант Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске, Никола Рашуо, пуковник у пензији, рекао је да му је била изузетна част што је командовао том елитном јединицом и да се „снага батаљона огледала првенствено у јединству и сложности“. Он је навео да Удружење тим путем наставља и данас и да је постављање изложбе у Београду мотивисано жељом да подсjете наш народ у Србији кроз шта је све прошао српски народ у БиХ и да не блиједе успомене на ратни пут Првог батаљона.

Предсjедник Удружења „Први батаљон Војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске“, Раденко Пузић је рекао да је „ова изложба јако битна како се не би заборавили погинули припадници батаљона, који су платили најскупљу цијену у одбрани Републике Српске; 69 припадника батаљона је погинуло, 427 је рањено, а 42 борца су рањена два и више пута. Фотографијом и ратним експонатима, што нашим, што оним које смо заробљавали на терену, ми уствари доказујемо истину о рату у којем је брањена и одбрањена Република Српска. Било је то вријеме смрти, вријеме живота, страдања, патње и надања“.

Посљедњи комадант Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Р. Српске, Никола Рашуо, пуковник у пензији, шеф Представништва Р. Српске у Србији Млађен Цицовић и предсједник Удружења „Први батаљон Војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Р. Српске“, Раденко Пузић

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић је рекао да је ова изложба дио сталног залагања Представништва на његовању и подстицању културе сјећања, јер „онолико колико памтимо своју славну прошлост толико се спремамо и можемо бити спремни да стварамо себи добру садашњост и бољу будућност“. Цицовић је нагласио да Представништво на том пољу сарађује са свим друштвима и организацијама које његују културу сјећања и истакао да је сарадња на овој изложби била заиста успјешна.

На конференцији за медије поводом отварања изложбе „Стигла корпусна“

Изложбу „Стигла корпусна“ организовало је Удружење грађана „Први батаљон Војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске“, у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији, Републичким центром за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица и Министарством одбране Републике Србије. Организатори позивају и моле да посјете и разгледања изложбе буду појединачне или у мањим групама сваког радног дана и суботом од 11 до 19 сати.

Изложбу „Стигла корпусна“ чине фотографије настале у периоду од 1991. до 1995. године, које хронолошки прате ратни пут Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске, као и одликовања, борбену и радну опрему и ратне трофеје, који говоре о његовој величини.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2992
Број прегледа чланка : 4958753
Имамо 78 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

28.07.2020.год.
Отварање Међународне умјетничке колоније „Крчедин 2020"

Опширније...
 
29.06.2020.год.
Сутра традиционална признања Њ.К.В. Престолонасљедника Александра
Опширније...

Претходни догађаји

03.08.2020.год.
Први дио међународне умјетничке колоније у Крчедину
Опширније...
 
30.06.2020.год.
Традиционално признање најбољиим матурантима средњих школа Србије и Републике Српске ни пандемија вируса конора није прекинула
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму