Почетна Актуелности Претходни догађаји Србија и Српска јединствене и у овим тешким тренуцима
Ел. пошта Штампа ПДФ
06.04.2020.год.
Србија и Српска јединствене и у овим тешким тренуцима

Сарадња Републике Србије и Републике Српске, која је регулисана Споразумом о специјалним паралелним везама, посебно јака се показала у овим тешким тренуцима, кадa је због пандемије вируса корона и у Републици Српској и у Србији проглашено ванредно стање.

„Представништво Републике Српске у Србији у сваком погледу остварује одличну сарадњу са институцијама у Србији. Желим да и у овој, по свему посебној и тешкој ситуацији, нагласим да односи Србије и Српске никад нису били бољи, садржајнији и ефектнији, као у последњих пет година. Мислим и на помоћ коју Србија пружа Српској и у овим тешким околностима, али и на изузетно висок ниво професионалности, која је у оваквим ситуацијама услов број један", истакао је шеф Представништва Републике Српске у Србији, г. Млађен Цицовић.

Поред својих редовних активности, у условима ванредног стања и пандемије, Представништво Републике Српске у Србији обавља и друге послове, како би се заштитило јавно здравље, помогло свим угроженим појединцима и учинило све да се ублаже штетне последице вируса корона. Прије свега, Представништво је максимално ангажовано на пословима везаним за здравствену заштиту грађана Републике Српске. На том пољу, једна од најважнијих активности Представништва је обезбјеђивање дозвола за транспорт пацијената који морају да иду на лијечење из Републике Српске у здравствене установе у Србији или се из здравствених установа Србије, након лијечења, враћају у Републику Српску, те у оба случаја морају да пређу границу. Такви транспорти у новонасталој ситуацији захтијевају посебне дозволе и заштитне мјере. Сви такви превози били су под строго одређеним условима и прописаним ограничењима и ни у једном случају то нису биле заражене особе, него су у питању друге болести и, што је најважније, сви ти организовани преласци границе са посебним дозволама ни у најмањој мјери нису никога угрозили, јер су увијек поштоване и поштују се до најситнијих детаља.

„Здравствена заштита између Србије и Републике Српске и транспорт пацијената функционишу несметано. Представништво је до сада посредовало и организовало добијање дозволе за транспорт и превоз двадесет два пацијената. То показује да Србија и Српска у тренутку кад су границе затворене и када се улазак и излазак из земаља одобрава само за најнужније потребе и под специјалним условима, уз поштовање свих прописаних услова кретања, своју сарадњу остварују тако да то увијек и у најситнијим детаљима буде у интересу грађана - и у Србији, и у Републици Српској“, истакао је шеф Представништва Републике Српске у Србији, г. Млађен Цицовић.

Такође, по захтјеву Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, Представништво је ангажовано на набавци средстава за личну хигијену грађана, средстава потребних за додатну заштиту у вријеме епидемије, средстава за здравствене раднике и средстава за дезинфекцију јавних површина, што у условима забране извоза таквих роба из Србије изискује такође специјалне дозволе и посебне услове. Наравно, Република Србија је унапријед била спремна за помоћ Републици Српској у набавци те врсте робе, али ради заштите свих грађана и тај посао се обављао и обавља поштујући све посебне услове и ограничења. Посебан дио у овој сфери је набавка натријум хипохлорита, који је препоручено средство за дезинфекцију површина, простора и објеката у ситуацији ванредног стања.

Поред тога, Представништво је по захтјеву Министарства саобраћаја и веза Републике Српске ангажовано и на побољшању услова приликом преласка границе и превоза свих врста роба и производа из Републике Српске и Србије, као и сировина неопходних за производњу заштитних средстава у предузећима у Републици Српској оспосебљеним за тај посао, сада кад сав теретни саобраћај преко границе мора да буде у посебном режиму.

У сваком од та три ангажовања, као уосталом и у свим другим, Представништво остварује одличну сарадњу са институцијама у Србији.

Представништво Републике Српске у Србији ће наставити да и даље улаже максималне напоре, како би дало свој допринос у превазилажењу епидемиолошке кризе у којој су се нашле не само Република Српска и Србија, већ и цијели свијет.

Нису, наравно, и не смију се заборавити и други важни послови, као што је исплата годишњих борачких додатака и накнада, личних и породичних инвалиднина и мјесечних борачких додатака, те и те активности редовно обављамо и обавјештавамо кориснике кад им је шта уплаћено.

Представништво, такође, још једном понавља апел поводом Закључка Републичког штаба за ванредне ситуације Републике Српске о уплати новчаних средстава на рачун посебних намјена Фонда солидарности, за санацију штетних посљедица изазваних новим вирусом корона, за опоравак привреде Републике Српске, као и за помоћ најугроженијим категоријама становништва, те позива заинтересоване да у складу са својим могућностима изврше уплате у Фонд и дају свој допринос напорима надлежних органа Републике Српске за излазак из кризе узроковане пандемијом.

Рад Представништва, као и актуелности у Републици Српској, са посебним нагласком на сарадњу са Републиком Србијом, можете пратити на нашим званичним профилима на друштвеним мрежама Фејсбук и Инстаграм.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2992
Број прегледа чланка : 4947366
Имамо 72 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

28.07.2020.год.
Отварање Међународне умјетничке колоније „Крчедин 2020"

Опширније...
 
29.06.2020.год.
Сутра традиционална признања Њ.К.В. Престолонасљедника Александра
Опширније...

Претходни догађаји

03.08.2020.год.
Први дио међународне умјетничке колоније у Крчедину
Опширније...
 
30.06.2020.год.
Традиционално признање најбољиим матурантима средњих школа Србије и Републике Српске ни пандемија вируса конора није прекинула
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму