Почетна Актуелности Претходни догађаји Допринос српског народа антифашистичкој борби се не смије заборавити
Ел. пошта Штампа ПДФ
25.05.2012.год.
Допринос српског народа антифашистичкој борби се не смије заборавити

БЕОГРАД, 25. МАЈА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Београду, поводом 70 година од Битке на Козари, да допринос српског народа антифашистичкој борби никада не смије бити заборављен.

Додик, који је данас учествовао у конститутивној сједници Организационог одбора за обиљежавање годишњице Битке на Козари, истакао је да се народ тог краја - Срби, прије 70 година супротставио фашистичкој најезди, и био прва велика и масовна жртва, у фашистичким настојањима да Србе униште на тим просторима“.

„Несумњиво је да је у самом додиру са Козаром и највећи логор геноцида Јасеновац, који никада није доживео осуду од стране релевантних правних институција“, рекао је Додик новинарима.

Он је поручио да „допринос наших предака антифашистичкој борби не смије никада да буде заборављен“ и нагласио да је из тог разлога прихватио да буде покровитељ и да предсједава Организационим одбором за обиљежавање 70 година Битке на Козари.

„Да Козару донесемо и овдjе у Београд и да на свечаној академији покажемо однос према тој славној прошлости, одлучили смо се зато што овдје живи много људи који су везани за тај крај“, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик на конститутивној сједници Организационог одбора за обиљежавање годишњице Битке на Козари.

На сједници у Хотелу "Континентал" изабран је Организациони одбор за обиљежавање 70 годишњице Битке на Козари, који, између осталих, чине учесници битке на Козари и представници удружења козарчана.

У оквиру обиљежавања годишњице у Београду ће бити одржана свечана академија, а расписан је и литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа за приче, пјесме, есеје и новеле, па ће на свечаној академији бити награђени најбољи радови.

Десетог јуна ове године навршава се 70 година од почетка Битке на Козари.

У мјестима око Козаре 1941. године је у усташким покољима убијено више од дванаест хиљада Срба, а народ се због тог склањао на Козару, која је постала центар борбе против усташког покоља и њемачке окупације.

У љето 1942. године усташко - њемачке снаге су покренуле велику офанзиву на Козару и само се мали дио народа успио извући из обруча, док је према њемачким изворима заробљено око 68.000 Козарчана.

Заробљени српски народ усташе су побиле или отпремиле у логоре. Према извјештају усташког изасланика од 9. августа 1941. године, у усташким логорима Јасеновац, Стара Градишка и Јастребарскo, било је 23.858 дјеце са Козаре.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3655
Број прегледа чланка : 16255030
Имамо 168 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљање монографије „Тајне Лицидерског срца“
Опширније...

Претходни догађаји

30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљена монографија о фестивалу Лицидерско срце, уручене плакете
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму