Почетна Актуелности Претходни догађаји Јубиларна 60. Међународна бициклистичка трка кроз Србију стартује на Јахорини, а циљ ће јој бити у Новом Саду
Ел. пошта Штампа ПДФ
15.06.2020.год.
Јубиларна 60. Међународна бициклистичка трка кроз Србију стартује на Јахорини, а циљ ће јој бити у Новом Саду

У Скупштини Града Новог Сада oдржана конференција за медије поводом представљања 60. Међународне бициклистичке трке кроз Србију и Српску

У Скупштини Града Новог Сада одржана је данас (15. јуна 2020) конференција за штампу на којој је саопштено да се очекује да ће на овогодишњој Међународној бициклистичкој трци кроз Србију, која ће бити одржана од 31. августа до 3. септембра, учествовати до сада највећи број такмичара: 175 из 20 европских и свјетских бициклистичких савеза.

На конференцији у Новом Саду медијима су се обратили: Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, Данко Вучетић, замјеник градоначелника Источног Сарајева, Владимир Куваља, директор Међународне бициклистичке трке кроз Србију, Бранко Бановић, предсједник Бициклистичког савеза Србије, Аранка Биндер, замјеник покрајинског секретара за спорт Војводине, Бобан Јанковић, председник општине Мионица, и Огњен Цвјетичанин, члан новосадског Градског вијећа за спорт и омладину.

Међународна бицилистичка трка кроз Србију први пут је одржана давне 1939. године, овогодишња је јубиларна шездесета.

Источно Сарајево је домаћин прве, а Нови Сад посљедње етапе и завршнице трке гдје ће се свечано прогласити најбољи такмичари – побjедник посљедње етапе, побједник трке у генералном пласману (жута мајица), најбољи такмичар на пролазним циљевима (црвена мајица), најбољи такмичар на брдским циљевима (плава мајица), најбољи млади такмичар до 23 године (бијела мајица) и најбоље пласирана екипа на трци. Трка кроз Србију дио је ЕВРОПА ТУР-а (Europe Tour) свјетског међународног календара UCI (Свјетске бициклистичке федерације).

Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Београду, које већ више година помаже и сарађује са организаторима ове значајне спортске манифестације, рекао је да oвa Међународна бициклистичка трка почиње у Републици Српској и потом прелази у Републику Србију, као и она која слиједи одмах иза ње, а почиње у Србији и прелази у Републику Српску (Бициклистичка трка Београд – Бањалука), још једном ће, поред значајних спортских успјеха којих ће свакако бити, показати да је сарадња Српске и Србије сада на највишем нивоу.

- Поред тога, о високом нивоу сарадње Српске и Србије увјериће се, путем медија, и Европа, и свијет, јер је та престижна трка међународног карактера. Трка ће, такође, показати да нема граница између Србије, Српске, јер спорт и култура увијек ову границу слободно прелазе, a сада ће то бити и без заустављања на граничном прелазу - рекао је Цицовић.

У име Источног Сарајева говорио је замјеник градоначелника Источног Сарајева Дарко Вучетић који је рекао да ће старт великог бициклистичког каравана, који чине домаћи, европски и свјетски такмичари, бити посвећен промоцији Јахорине као туристичке дестинације.

- Оно што већ сад могу са сигурношћу рећи јесте да ће Источно Сарајево и ове године бити добар домаћин старту грандиозног бициклистичког каравана какав је Међународна трка кроз Србију и Републику Српску. Уосталом, као добри домаћини те трке, по признању свих њених актера, показали смо се и прошле године – рекао је Вучетић и додао: - Планирано је да се прва дионица трке вози од Јахорине до Златибора. Жеља нам је, такође, да путем међународне трке промовишемо и здрав начин живота. Уједно и да бициклизам покажемо као спорт, али и рекреацију великог броја заљубљеника у вожњу на два точка.

Директор Међународне бициклистичке трке кроз Србију и Републику Српску Владимир Куваља је рекао да очекују максималних 175 такмичара из 20 европских и свјетских савеза.

- У тај број укључују се и такмичари који ће се сами пријавити, а они стижу из чак 30 земаља Европе и свијета. Тако имамо најаве доласка такмичара из САД, Италије, Белгије, Русије, као и бројних других земаља које не желе пропустити прилику да учествују у трци коју је подржала и Свјетска бициклистичка организација - рекао је Куваља и поновио да трка почиње у Источном Сарајеву, а завршава у Новом Саду.

- Прва етапа вози се од Источног Сарајева, односно од Јахорине до Златибора, потом са те планине до општине Мионица. Од Мионице бициклисти возе до Пожаревца, а одатле до Београда. Крај је предвиђен на новосадском Тргу слободе - каже Куваља.

Куваља је данас изјавио Срни да пандемија вируса корона није дозволила да трка буде одржана у априлу, али да су организатори извојевали важну побједу и показали да су цијењени у свјетским круговима јер су успјели да изборе ново мјесто у календару.

- Учинили смо све што смо могли да трка буде одржана и ове године. Посао није био нимало лак, јер су и организатори већих и трка са дужом традицијом жељели исто, а мјеста у згуснутом календару није могло бити за све. Поносан сам што смо добили повјерење у тренутку када су државе попут Француске, Швајцарске или Италије остале без шест-седам трка ове сезоне - истиче Куваља и додаје да је контактирао велики број људи од Египта до САД како би добили подршку и на крају се труд исплатио.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3042
Број прегледа чланка : 5752471
Имамо 151 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

11.11.2020.год.
Фестивал Мали победник ове године преко интернета
Опширније...
 
04.11.2020.год.
Отварање нових просторија Завичајне заједнице Република Српска у Суботици
Опширније...

Претходни догађаји

13.11.2020.год.
Tијана Хил побједница фестивала „Мали победник“
Опширније...
 
06.11.2020.год.
Свечано отворене нове просторије Завичајне заједнице „Република Српска“
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму