Почетна Актуелности Претходни догађаји 20. Завичајни збор у Буковцу: У наслеђе младима
Ел. пошта Штампа ПДФ
20.06.2020.год.
20. Завичајни збор у Буковцу: У наслеђе младима

Јубиларни 20. „Завичајни збор“ на Селишту у Буковцу код Новог Сада

Јубиларни 20. „Завичајни збор“ окупио је више од двије хиљаде људи на Селишту у Буковцу код Новог Сада. Збор организују Завичајно удружење „Мањача“ из Буковца и Савез крајишких удружења, а организаторка Ранка Срдић Милић изразила је задовољство одзивом, јер је, како каже, циљ да се наслијеђе пренесе младима.

Крајишници настањени у Србији окупили су се данас у подне, 20. годину за редом, како би очували сјећање на своје поријекло. Традиционалне спортске дисциплине, богат умјетнички програм, али прије свега дух заједништва, окупили су и ове године велики број људи упркос лошем времену.

На такмичењу у кошењу, прво мјесто припало је Мирку Кецману, друго Зорану Ракити, треће Небојши Спасојевићу

Од укупно 16 такмичара у кошењу, прво мјесто припало је Мирку Кецману, друго Зорану Ракити, треће Небојши Спасојевићу, док је за најбоље покошену проглашена парцела Вука Вучковића.

На Збору су приказане друге спортско- витешке дисциплине: варизање, клисање, крмање, скок у даљ, бацање камена с рамена, надвлачење штапом и конопцем

Поред такмичења у кошењу, на Збору су приказане друге спортско- витешке дисциплине: варизање, клисање, крмање, скок у даљ, бацање камена с рамена, надвлачење штапом и конопцем.

Богат културно-умјетнички програм на 20. „Завичајном збору“

Како налаже традиција, након игара и косидбе услиједио је и „косачки ручак“, уз културно-забавни програм. Учествовала су културно-умјетничка друштва „Милица Стојадиновић - Српкиња“ из Буковца и „Младен Стојановић“ из Бачког Јарка, пјевачи Влатка Карановић и Новица Текић, музичке групе „Звуци Виторога“, „Крајишки бећари“ и „Браћа Росићи“, као и пјесници, етно-појци, гуслари, а чули су се звуци фруле, тамбуре и дипала.

Ранка Срдић Милић изјавила је да су они као организатори сваке године све бољи и постојанији, а да сам јубилеј и 20 година постојања говори о вриједности манифестације. Она подсјећа да се манифестација „Завичајни збор“ организује у циљу очувања традиције и обичаја српског народа.

„Ту царује љубав, труд, емоција. Успјели смо упркос времену на које не можемо да утичемо и због тога се веома радујем. Изазов је и сама ова висораван иза Буковца. И то је оно што нас мами, јер смо ми дошли с брда, те је наш успјех и то што смо се аклиматизовали и „примили” на равна подручја. Циљ манифестације је да то безгрешно предамо у наслијеђе млађима: као што сам ја у мом завичају као мала дјевојчица гледала људе који пјевају у зборовима, који се такмиче и косе, тако и ми то сада треба да пренесемо млађима. Дух је смисао свега, желим да ови обичаји постоје и кад нас, изјавила је Ранка Срдић Милић.

Покрајински секретар за регионални развој, међународну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, организаторка Збора Ранка Срдић Милић, сарадник у Представништву Р. Српске Борислав Максимовић и Зоран Рујевић у Буковцу код Новог Сада

Шесту годину заредом Представништво Републике Српске у Србији подржава ову манифестацију као своју редовну програмску активност. Сарадник за културу Представништва Републике Српске Борислав Максимовић изјавио је да су оваква окупљања важна за дух заједништва, али и као порука коју тако шаљу Републици Српској.

„Осим што таквим окупљањима наши људи чувају културу сјећања на завичај одакле су дошли, они и шаљу поруку Републици Српској да није сама, да ће увијек имати подршку из Србије, да смо нераскидиво повезани. Ми смо захвални градским и покрајинским властима што подржавају наше људе овде и манифестацију, надамо се и вјерујемо да ће се Завичајни збор у наредним годинама развити у још већи догађај“, рекао је Борислав Максимовић.

Гости јубиларног Збора Крајишника у Србији били су и Огњен Бијелић, покрајински секретар за регионални развој, међународну сарадњу и локалну самоуправу, као и Душко Ћутило, директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3015
Број прегледа чланка : 5139613
Имамо 116 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

12.09.2020.год.
Обиљежавање дана страдања Срба 13 западнокрајишких општина
Опширније...
 
11.09.2020.год.
Промоција нове књиге Милана Љепојевића 17. септембра у Прес центру УНС
Опширније...

Претходни догађаји

17.09.2020.год.
У Београду представљена књига Милана Љепојевића „Наоружавање истином“
Опширније...
 
13.09.2020.год.
Служен помен Србима страдалим у нападу на западне дијелове Републике Српске
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму