Почетна Актуелности Претходни догађаји Свечано уручене овогодишње Повеље Мораве
Ел. пошта Штампа ПДФ
28.09.2020.год.
Свечано уручене овогодишње Повеље Мораве

У недјељу 27.09.2020. године су у Мрчајевцима, у организацији Удружења књижевника Србије и Мрчајевачких пјесничких сусрета, додијељене традиционалне награде Повеља Мораве, која се од 2007. године додјељује српским и свјетским пјесницима тако што се њихова имена уписују у стијену изнад овог често опјеваваног шумадијског села, као трајан траг постојања и пјевања.

У новоизграђеном анфитеатру на Тргу поезије, поред Основне школе „Татомир Анђелић“, приређено je Пјесничко подне, програм у којем су, поред награђених пјесника, учествовали и други пјесници из Београда, Чачка, Краљева, Мрчајеваца...

Додијељене традиционалне награде Повеља Мораве пјесницима: Ранку Прерадовићу из Р. Српске, и Братиславу Милановићу и Милошу Јанковићу из Србије

На бријегу изнад Мрчајеваца, испред стијене у коју су, поред претходних 39 имена српских и свјетских пјесника, уписана и имена овогодишњих добитника ове престижне награде, своје пјесме казивали су награђени пјесници: Ранко Прерадовић из Републике Српске, и Братислав Милановић и Милош Јанковић из Србије. Награда је, поред уписивања имена у стијену, грамата и новчани дио.

Специјално за наш сајт угледни пјесник из Бање Луке Ранко Прерадовић је изјавио:

- Повеља Мораве ми је утолико дража што се додјељује у овом прелијепом мјесту у центру Шумадије и још што сам први из Републике Српске кога је запљуснула пјесничка Морава. Вјерујем да ће послије бити још пјесника из Републике Српске и томе се унапријед радујем.

О овогдишњим наградама, о именика која су уклесана у најзначајнији камен у Шумадији, у Србији одлучивао је жири у саставу: Милован Витезовић (предсједник), Радомир Андрић, Срба Игњатовић, Зорица Арсић Мандарић и Луне Левајац.

- Желим и да подсјетим да је група пјесника из Бање Луке 2003. године сарађивала са колегама из Мрчајеваца, па смо чак објавили и два заједничка зборника поезије – рекао је на крају бард бањалучке поезије Ранко Прерадовић.

Представништво Републике Српске у Србији je подржало овај пројекат Удружења књижевника Србије.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3270
Број прегледа чланка : 10043805
Имамо 161 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

19.01.2022.год.
Представљање портала „Српска земља“ намијењеног правној помоћи заштите и остваривања имовинских права избјеглих и расељених лица из Федерацији БиХ
Опширније...
 
21.12.2021.год.
Свечано уручење књижевне награде Извор
Опширније...

Претходни догађаји

11.01.2022.год.
Српска на добром путу, веза са Србијом нераскидива
Опширније...
 
23.12.2021.год.
Награда „Извор“ припала Биљани Станисављевић и Весни В. Радовић
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму