Почетна Актуелности Претходни догађаји Емитована прва од шест тв емисија овогодишње манифестације „Дани Српске у Србији“
Ел. пошта Штампа ПДФ
10.10.2020.год.
Емитована прва од шест тв емисија овогодишње манифестације „Дани Српске у Србији“

Студио РТРС-а у Бањалуци - министар за европске интеграције и регионалну сарадњу Р. Српске, Златан Клокић и шеф Представништва Р. Српске у Србији, Млађен Цицовић

Поштујући све препоруке и ограничења због пандемије вируса корона, Представништво Републике Српске у Србији своју осму манифестацију „Дани Српске у Србији“ организује и реализује као шест колажних тв емисија на РТРС-у, РТС-у и 44 регионалне и локалне телевизије.

У првој емисији која је била посвећена институцијалној сарадњи Србије и Српске, гости у студију РТРС-а у Бањалуци били су министар за европске интеграције и регионалну сарадњу Златан Клокић и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, а специјално снимљене изјаве дали су Његова Светост патријарх спрпски г. Иринеј, Предсједница Републике Српске госпођа Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Његова Светост патријарх српски г. Иринеј, изразио је наду да ће Срби у Републици Српској и Србији, као један народ, имати заједничку будућност.

- Тај народ има исти језик, вјеру, историју и културу – рекао је патријарх и, нагласивши да је српски народ некада био у једној држави, али да силом прилика, а великим дијелом и због дјеловања моћника овога свијета, данас живи у двије државе, додао:

- Иако смо у двије државе, ми смо један народ. Све нам је заједничко, прошлост, садашњост, а надамо се и будућност!

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је срећна што грађани Српске имају ослонац у Србији и што се Србија радује сваком успјеху Српске, те поручила да треба црпити снагу из нашег заједништва.

- Наша стремљења и подстицај које дајемо једни другима и подршка која ту постоји, нешто је што је неупитно! – рекла је Предсједница наглашавајући да је захвална Србији што је показала конкретну димензију те сарадње посљедњих година, те подсјетила да су Влада Србије и предсједник Србије и друге институције учешћем значајно утицали да се бројни важни пројекти реализују у Републици Српској. Изјаввиши да је заиста срећна због тога, те додала: - Дефинитивно стратешки пројекат Републике Српске јесте повезати Бањалуку и Београд ауто-путем који ће ићи кроз нашу територију. То значи много, јер ће дати и неке нове развојне шансе Републици Српској!

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је рекао да је веома поносан што се већ традиционално одржавају сусрети Републике Српске и Србије.

- За нас који живимо у Републици Српској то је веома битан догађај. Са пуно емоција и ове године желимо да на најбољи могући начин Србији прикажемо наше капацитете и анимирамо заинтересованост за Републику Српску у свим њеним сегментима, привредном, културном и образовном.

Додик је навео и да је сарадња посљедњих година још видљивија, захваљујући улагањима Владе Србије у свим општинама у Српској, што је реализовано на приједлог предсједника Србије Александра Вучића, те додао:

- Данас смо богатији за много вртића, за изграђене водоводе, адаптиране школе, домове културе и здравља и све оно што је дио тог пројекта. Ови сусрети зато у потпуности остварују циљеве! – рекао је српдки члан Представништва БиХ Милорад Додик.

Златан Клокић, министар за европске интеграције и регионалну сарадњу Р. Српске у тв емисији у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“

Као гости у студију РТРС-а у Бањалуци министар за европске интеграције и регионалну сарадњу Златан Клокић и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић су нагласили значај институционалне сарадње Србије и Српске у свим областима: привреди, науци, просвјети, култури и умјетности, спорту.

Министар за европске интеграције и регионалну сарадњу Златан Клокић је изразио задовољство због сарадње институција двије републике, те посебно истакао пројекат „Подриње", као и заједничке сједнице двије владе, веома добре контакте Министарства за европске интеграције Српске са војвођанским Секретаријатом за међународне односе и са ресорним министарством Србије и министром Јадранком Јоксимовић.

Министар Клокић је навео да је сарадња Српске и Србије на обострану корист грађана, те подсјетио на инфраструктурне пројекте, као што је мост „Братољуб" преко Дрине између Братунца и Љубовије, те дионица Бијељина-Рача на будућем ауто-путу од Београда ка Бањалуци, али и планирани аеродром у Требињу, гасна веза између Бијељине и Источног Сарајева, као и заједнички рад у области намјенске индустрије.
- Очекујем и даље јако добру сарадњу са свима у Србији - рекао је Клокић, те додао да заједничке сједнице двије владе дају смјернице будуће сарадње и подсјетио да је министарство на чијем је челу донијело Стратешки оквир усаглашен са циљевима Меморандума о сарадњи матице и српске дијаспоре, који се односе на очување српског језика, ћирилице, културе и традиције, те захвалио и Министарству просвјете Србије које је у пројекат учења српског језика у дијаспори укључило и дјецу из Републике Српске. Он је напоменуо да се ти пројекти реализују заједно са представништвима Републике Српске и у Аустрији и Њемачкој.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Р. Српске у Србији у тв емисији у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да ово представништво манифестацијом „Дани Српске у Србији“, пројектима из културе, умјетности, привреде, образовања, науке и спорта, жели да представи Српску у Србији и допринесе сарадњи грађана, привредника и институција у Србији и Републици Српској.

- Ова манифестација на најбољи начин јача сарадњу Републике Српске и Србије и представља потенцијале Српске - рекао је Цицовић и подсјетио на пројекте које реализује Представништво, као што су представљање привреде и туризма на сајмовима у Србији, институционални наступ Републике Српске на Сајаму књига, организација гостовања позоришта из Српске у Србији, па етно-група, учешће Српске у дјечијој манифестацији "Лицидерско срце", а посебна пажња посвећена је пројектима заштите српског језика, културе и традиције, јер је то гаранција опстанка српског народа на овим просторима.
- Најважније је да разумијемо да сарадња нас са обје стране Дрине мора да буде добра, јер је то гаранција за нашу будућност, али и овог региона. Све што раде Србија и Српска усмјерено је на остваривање властитих циљева, али и регионалне стабилности и развоја региона - поручио је Цицовић и додао: - Ми себе у Представништву Српске у Србији доживљавао и као представништво Србије, јер ми смо задужени за јачање односа Српске и Србије. Све пројекте представљамо тако да буду на добробит грађана и Српске, и Србије.


Тема вечерашње, друге емисије ће бити привредна сарадња Српске и Србије.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3402
Број прегледа чланка : 12659973
Имамо 333 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

13.09.2022.год.
Сутра свечано затварање манифестације Дани Српске у Србији 2022.
Опширније...
 
12.09.2022.год.
Сутра у Нишу, Суботици и Новом Саду „Дани Републике Српске”
Опширније...

Претходни догађаји

15.09.2022.год.
Свечано затвoрена манифестација Дани Српске у Србији
Опширније...
 
15.09.2022.год.
Промовисан Рјечник српскога језика за ијекавски изговор
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму