Почетна Актуелности Претходни догађаји Премијери и министри Српске и Србије у другој тв емисији манифестације „Дани Српске у Србији“
Ел. пошта Штампа ПДФ
11.10.2020.год.
Премијери и министри Српске и Србије у другој тв емисији манифестације „Дани Српске у Србији“

Студио РТРС-а у Бањалуци – министар пољопривреде, шумарства и водопривреде   у Влади Р. Србије, Бранислав Недимовић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Р. Српске, Борис Пашалић

Друга колажна тв емисија манифестације „Дани Српске у Србији“ коју Представништво Републике Српске у Србији ове године организује и реализује на РТРС-у, РТС-у и 44 регионалне и локалне телевизије Србије била је посвећена привредној сарадњи Србије и Српске. Специјално снимљене видео изјаве дали су Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије и Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске, а у студију су гостовали министри пољопривреде, шумарства и водопривреде   Републике Српске и Србије, Борис Пашалић и Бранислав Недимовић, а потом предсједник Подручне привредне коморе Бањалуке Горан Рачић.

Председница Владе Србије Ана Брнабић поручила је да ће будућа Влада Србије, која ће ускоро бити формирана, наставити да ради на економској, политичкој и свакој другој подршци Републици Српској и српском народу, поштујући територијални интегритет и суверенитет БиХ.

„Желим вам сву срећу, рачунајте на даљу подршку Владе Србије. То се неће променити без обзира на то што ће се неки људи свакако овде мењати. То су наше посебне, паралелне везе, то је нешто што Србија дугује Републици Српској и нашем народу са оне стране Дрине и што се у будућности никако неће мењати", изјавила је Ана Брнабић, додајући да очекује и да ће прва посјета новог премијера Србије бити управо посјета Бањалуци.

„Током мандата ове владе трудили смо се да одржимо континуитет који је поставио Александар Вучић још као председник Владе 2014. године - сарадње посебних, паралелних веза са Републиком Српском и нашим народом у Републици Српској и БиХ“, рекла је председница Брнабић.

Она је указала да је Србија настојала да упућује и финансијску помоћ и подршку у виду нових инвестиција, као и да још нешто додатно уради са руководством Републике Српске, које је и само много учинило за побољшање квалитета живота у Републици Српској.

„Мени је од пројеката посебно важно 500 дигиталних учионица, нешто на чему још радимо и што нам остаје да завршимо у блиској будућности, а онда и да наставимо тај пројекат", рекла је Брнабићева и указала да је то важан пројекат, јер показује да Србија и Република Српска прате трендове у свијету и да по много чему могу да буду испред многих земаља ЕУ, а ријеч је о пројекту за младе, који су будућност Србије, Републике Српске и цјелокупног српског народа.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је истакао значај специјалних и паралелних веза са Србијом, што се посебно огледа у улагањима у боље услове живота грађана Српске и да је од 2017. године до данас буџету Републике Српске од Србије дозначено око 53 милиона евра, а тај новац је ишао и за српске општине у Федерацији БиХ и за Дистрикт Брчко.

Другог дана манифестације „Дани Српске у Србији“, Вишковић је указао да скоро да нема ниједне локалне заједнице у Републици Српској која од овог новца није добила неки од пројеката, а истакао је и значај заједничких пројеката. Један од њих, додао је, јесте најава изградње дијела ауто-пута од Раче до Бијељине, за шта је предсједник Србије Александар Вучић обећао да ће Србија донирати Српској 100 милиона евра за изградњу 17 километара те дионице и подсјетио да се већ гради мост на Рачи, који је комплетно инвестиција Србије, као и да су на посљедњем састанку руководства Републике Српске са руководством Србије у Београду договарани и неки други пројекти сарадње међу којима и индустријске зоне у пограничном дијелу.

Вишковић је напоменуо да је обиљежен и заједнички празник Српског јединства, слободе и националне заставе, и договорено подизање споменика у Доњој Градини, који ће трајно свједочити злочин НДХ над српским становништвом и гдје ће се будуће генерације на једном мјесту моћи информисати о тим догађајима.

Премијер Српске подсјетио је и да Србија у потпуности финансира пројекат изградње новог аеродрома у Требињу, који ће бити веома значајан за Републику Српску.

„Да ли је ово превазишло специјалне и паралелне везе? Ја бих рекао – јесте, и то на добробит и задовољство и једне и друге стране. Ми смо се први пут одмакли од оног `ми смо браћа и на томе се то и заврши`. Сад имамо конкретну сарадњу која се дешава од када је предсједник Вучић био и премијер", закључио је Вишковић.

Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде  у Влади Р. Српске у тв емисији у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“

Министри пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Србије  Недимовић и Пашалић оцијенили су да је сарадња два министарства једна од најинтензивнијих у владама Србије и Српске, те су истакли потенцијале које пружа сарадња у агротуризму и производњи органске хране.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске Борис Пашалић је навео да су Недимовић и Влада Србије обезбиједили одређене количине и залихе за Српску, што је помогло да се превазиђу проблеми у пандемији.

„Захваљујући успјешној производној сезони сада тај проблем немамо, али важно је да имамо сталну комуникацију и веома добру сарадњу“, рекао је Пашалић и указао да Република Српска има предуслове за развој производње органске хране, те навео податак да је извоз органских производа достигао око пет милиона КМ, а постоји и тренд раста.

Пашалић је напоменуо да је повећањем подстицаја за органску производњу у прошлој и овој години Српска обезбиједила да већ сада има 100 произвођача у систему органске производње и око 600 хектара, што је дупло више него прошле године и захвалио је Недимовићу, јер је на његову интервенцију једна сертификациона кућа из Суботице први пут отворила представништво у Републици Српској, па сада Српска има своју такву кућу.

Министар Пашалић је изнио податак да је Српска од јануара до септембра извезла у Србију око 2.500 тона смрзнутих малина у вриједности од око пет милиона евра, као и шљиве и јабуке вриједности веће од 10 милиона евра и указао на подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије када је ријеч о документацији, а као примјер је навео да Српска сада припрема досије за извоз садница у ЕУ, при чему може да се користи материјалима које је Србија већ прирпемила прошле године и само их прилагоди својим условима.

Пашалић је навео да је пандемија успорила рад на реализацији меморандума два министарства о сарадњи у противградној превентиви и навео да је урађен елаборат о 30 противградних станица на простору између Зворника и Фоче.

„Одредили смо локације, уредили имовинско-правне односе, изузели то земљиште и чекамо да крене монтажа. Ради се о 30 станица и шест антенских стубова који омогућавају комуникацију између тих станица, и тих станица са нашим центром у Новој Тополи, тако да ће то бити дио интегралног система заштите који ће штитити од града подручје уз ријеку Дрину и у Српској и у Србији", рекао је Пашалић.

Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде  у Влади Р. Србије у тв емисији у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде  у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић је указао да Српску и Србију муче исте муке и у сектору прехрамбене индустрије и примарне пољопривредне производње. Он је оцијенио да ће инфраструктурни пројекат - дионица ауто-пута од Кузмина преко Раче до Бијељине и мост преко Саве, донијети драматичне промјене у позитивном смислу, када је ријеч о протоку људи, роба и капитала и да ће агротуризам, који је у експанзији, бити нови канал за раст пољопривредне производње, односно прерађивачке индустрије.

„То је велики потенцијал који можемо да развијемо заједно, а ако буде воље, спреман сам да са Пашалићем радим на пројекту развоја агро-туризма Републике Српске и Србије, јер то је платформа која вуче све оно што радимо сваки дан у пољопривреди", закључио је Недимовић.

Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалуке у тв емисији у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалуке Горан Рачић указао је да је Србија далеко највећи спољнотрговински партнер Републике Српске и да у укупној размјени Српске учествује са око 16,5 одсто, при чему грађани Српске третирају производе из Србије као домаће производе.

„Осим што је навећи спољнотрговински партнер Републике Српске, Србија је и највећи инвеститор. У протеклих 10 година, од укупног обима страних инвестиција, које износе око 5,3 милијарде КМ, Србија је у укупној структури учествовала са 36 одсто“, рекао је Рачић.

Тема вечерашње, треће емисије ће бити сарадња у области науке, информационих технологија и високог образовања; гост у студију је Срђан Рајчевић - министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3402
Број прегледа чланка : 12660402
Имамо 303 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

13.09.2022.год.
Сутра свечано затварање манифестације Дани Српске у Србији 2022.
Опширније...
 
12.09.2022.год.
Сутра у Нишу, Суботици и Новом Саду „Дани Републике Српске”
Опширније...

Претходни догађаји

15.09.2022.год.
Свечано затвoрена манифестација Дани Српске у Србији
Опширније...
 
15.09.2022.год.
Промовисан Рјечник српскога језика за ијекавски изговор
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму