Почетна Актуелности Претходни догађаји Братска министарства братских држава – братски и раде
Ел. пошта Штампа ПДФ
12.10.2020.год.
Братска министарства братских држава – братски и раде

Студио РТРС-а у Бањалуци – министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, Срђан Рајчевић

Манифестација „Дани Српске у Србији“ коју Представништво Републике Српске у Србији ове (осме) године организује и реализује на РТРС-у, РТС-у и 44 регионалне и локалне телевизије у Србији, подарила је синоћ тв гледаоцима трећу колажну тв емисију у извршној продукцији РТРС-а, уз креативну подршку ЕТМ продукције.

Уз редовне рубрике. „Сарадња Српске и Србије“, „С једне на другу страну Дрине“, „Доживи Српску“, „"Наше је боље",  „Вријеме је за позориште", „Млади хероји" и „Да ли сте знали о Српској“, у којим су занимљиво представљени Змијањски вез, прашума Перућица и талентовани основац Алекса Перушиновић, највећи и најважнији дио емисије био је посвећен науци, технолошком развоју и просвјети у Србији и Републици Српсkoj са нагласком на заједничке планове и активности.

Гост у студију био је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић, видео изјаву дао је министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић, а лијепа порука је да радне групе завода за унапређивање образовања Србије и Републике Српске раде на синхронизовању наставних планова и програма за наставу историје, географије, музичке културе, језика и књижевности.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић је рекао да "они већ синхронизују све наше наставне планове и програме, који су јединствени и имају за циљ да се свугде где живе Срби кроз образовне системе ради бар национални пакет градива на истоветан начин" и прецизирао да се већ почело са усаглашавањем наставних планова и програма са "реформом курикулума" и да се већ стигло до седмог разреда.

„Tо су групе од по пет људи у сваком заводу, професори и педагози који синхронизују да оно што деца уче у Србији из такозваних националних предмета уче и у Српској. Циљ је да се то деси и на другим територијама у окружењу где живе Срби", додао је Шарчевић.

Говорећи о допунским школама за српску дијаспору, Шарчевић је рекао да је повећан број тих школа и да Србија шаље наставнике, плаћа њихов боравак и рад, нарочито у Њемачкој, Швајцарској, Француској и Италији.

„Сада смо са Аустријом у прилици да изађемо из тог `бе-ха-ес` хибридног система, да се одвоји српски језик и култура, да наша дјеца имају прилику да јединствено похађају одјељења, као и да неке обавезе када су у питању наставници, које за сада има само Србија, подијелимо са браћом из Бањалуке и да можемо тога имати више", рекао је Шарчевић.

Он је истакао да представници министарстава просвјете Србије и Српске имају честе сусрете, радне састанке у Београду и Бањалуци, а да се врло често налазе на пола пута у Tршићу, који је база за изучавање друштвених и хуманистичких наука са тежиштем на лингвистици, прије свега, српском језику.

„Пошто је то родно место Вука Стефановића Караџића, ту имамо врло често састанке, радне групе, као и прилику да ученици и студенти долазе, да се његује српски језик, преводилаштво и низ других вјештина", рекао је Шарчевић и оцијенио да су Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије и Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске „братска министарства братске државе, што даје посебан сензибилитет свим видовим сарадње на свим нивоима образовања и науке".

Шарчевић је подсјетио да се сарадња два министарства, осим на кровном Споразуму о специјалним паралелним везама Србије и Републике Српске, базира и на споразуму међу министарствима у којем је регулисано и питање међународне акредитације високошколских установа.

„Tо је настало нарочито због одређене опструкције која се дешавала у Сарајеву за наше факултете, који се налазе у Српској, тако да смо чак и то превазишли тим нашим добрим везама", рекао је Шарчевић.

Он је подсјетио да споразум подразумијева и размјену истраживача, рад на заједничким пројектима и размјену професора.

„Мислимо да колеге у Републици Српској то раде веома квалитетно и да смо тако без граница, бар кад су образовање и наука у питању, у прилици да то превазилазимо и да имамо све боље планове", рекао је Шарчевић и подсјетио и да је Србија донијела закон о дуалним студијама, будући да се у пракси добро примењује овакво образовање на нивоу средње школе, и напоменуо да ће он бити имплементиран ускоро. Како је навео, у току је израда стандарда у Националном центру за акредитацију, а интерес компанија је велики.

„Постоје компаније које су присутне и у Републици Српској и у Србији, али и оне друге које би могле да добро практикују овај вид размјене кроз праксу. Мислим да је то веома добра прилика за младе људе“, рекао је министар Шарчевић.

Срђан Рајчевић, министар министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Р. Српске у тв емисији у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић најавио је да ће Србија и Република Српска и ове године заједнички организовати такмичење за најбољу технолошку иновацију.

„И ове године, без обзира на ситуацију узроковану епидемијом вируса корона, организоваћемо ову манифестацију с тим што ће бити организована у другачијем формату", рекао је Рајчевић и појаснио да је такмичење вид подршке ресорних министарстава Србије и Српске талентованим људима, а током 13 година награђено је више од 40 тимова и за то издвојен фонд од скоро пола милиона КМ.

Министар Рајчевић је истакао да је програм „Србија дигитализује“ свеобухватан програм који је намијењен, не само грађанима Србије него и Републике Српске, те подсјетио на прошле године потписани меморандум о сарадњи са Канцеларијом за електронску управу Владе Србије и да је у оквиру тога и сарадња на развоју информатичке инфраструктуре - успостављање националног дејта центра, као и техничка помоћ Владе Србије у дефиницији кључних државних информатичких пројеката у Српској, у развоју електронских услуга, односно електронских сервиса.

„У току је реализација неких кључних електронских услуга које су већ реализоване у Србији, а њихову имплементацију очекујемо убрзо и овдје", рекао је Рајчевић и, уз оцјену да сарадња са институцијама у Србији никад није боља него сада, оцијенио да српски народ и са лијеве и са десне стране Дрине треба што више да ради на уједначавању праксе, прије свега у области образовања, али и у области културе.

„Веома ми је драго што и Влада Србије нас из Републике Српске не посматра као некакву дијаспору, јер ми смо дио једног, истог културолошког идентитетског простора", рекао је Рајчевић и поздравио дугогодишњу праксу Србије да по правима изједначи статус студената из Србије и Републике Српске, те указао да студентска размјена доприноси бољем повезивању истог народа који дијели административна граница и једна ријека.

Рајчевић се осврнуо и на сарадњу Србије и Српске у успостављању иновационог и научно-истраживачког центра за младе у општини Осмаци по узору на Истраживачку станицу Петница у Србији, чију је реализацију успорила епидемија вируса корона.

„Оптимиста сам и вјерујем да ћемо ући у оперативну реализацију пројекта и да ћемо до окончања мандата ове владе имати бар контуре пројекта који ће бити имплементиран у Осмацима“, рекао је Рајчевић.

Министар Рајчевић је истакао важност рада Представништва Републике Српске у Србији, истичући да реализација бројних заједничких пројеката, иницијатива, обиљежавању заједничких датума за српски народ, између влада Србије и Републике Српске не би била могућа без оперативних тачки спајања какве су Представништво Српске у Србији и Амбасада Србије и њен конзулат у Бањалуци.

„Представништво Републике Српске у Србији је једно од репрезентативнијих привредних представништава које имамо у свијету, а господин Младен Цицовић и његов тим заиста раде фантастичан посао", рекао је Рајчевић.

Вечерас је на програму четврта емисија овогодишње манифестације „Дани Српске у Србији; гледаоци ће чути и видјети: Милоша Вучевића, градоначелника Новог Сада; Игора Радојичића, градоначелника Бањалуке; Горана Весића, заменика градоначелника Београда и Љубишу Ћосића, предсједника Савеза општина и градова Републике Српске. Вечерас почиње емитовање емисија манивестације „Дани Српске у Србији“ и на Другом програму РТС-а у 20 сати.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3402
Број прегледа чланка : 12659716
Имамо 349 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

13.09.2022.год.
Сутра свечано затварање манифестације Дани Српске у Србији 2022.
Опширније...
 
12.09.2022.год.
Сутра у Нишу, Суботици и Новом Саду „Дани Републике Српске”
Опширније...

Претходни догађаји

15.09.2022.год.
Свечано затвoрена манифестација Дани Српске у Србији
Опширније...
 
15.09.2022.год.
Промовисан Рјечник српскога језика за ијекавски изговор
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму