Почетна Актуелности Претходни догађаји Одржана друга сједница Одбора за дијаспору и Србе у региону
Ел. пошта Штампа ПДФ
16.12.2020.год.
Одржана друга сједница Одбора за дијаспору и Србе у региону

У Београду је данас, 16. децембра, у Дому Народне скупштине Републике Србије одржана 2. сједница Одбора за дијаспору и Србе у региону.

2. сједница Одбора за дијаспору и Србе у региону

На сједници је, између осталих, говорио и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Текст новинске агенције Срна тим поводом преносимо у цјелости:

Цицовић: Допринос Србије очувању и напретку Српске - немјерљив

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић оцијенио је данас да су односи Србије и Републике Српске, захваљујући одличној сарадњи највиших званичника, у посљедњих седам година бољи него икад, а да је однос Србије и њен допринос очувању и напретку Републике Српске велик и немјерљив.

- То је, прије свега, резултат одличне сарадње предсједника Србије Александра Вучића, пресједавајућег /и српског члана/ Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, који су заједно са предсједницима влада, Аном Брнабић и Радованом Вишковићем и предсједницима народних скупштина креатори и носиоци најприсније сарадње - како у области привредног развоја и заједничких пројеката, тако и на пољу заштите примарних националних интереса Срба, не само у наше двије републике, него и у региону и потом и у српској дијаспори - рекао је Цицовић.

Цицовић је, говорећи о теми "Положај и перспектива Срба у региону у контексту подршке Србије и утицаја на положај српске заједнице у региону", пред Одбором Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону, нагласио да Српска и Србија заједнички дефинишу стратешке пројекте, заједнички се боре за очување уставне позиције Републике Српске у оквирима БиХ, дефинисане Дејтонским мировним споразумом, те за очување српског националног идентитета, културе, језика и писма у тим оквирима.

Он је указао да је, од 2014. године, Србија најдиректније са више од 59 милиона евра подржала програме и пројекте у градовима и општинама у Републици Српској, општинама са српском већином у Федерацији БиХ, те најдиректније помогла српске повратнике у другим дијеловима Федерације БиХ.

Цицовић је навео да су у том периоду постали видљиви и бројни инфраструктурни пројекти, од моста између Братунца и Љубовије, новог моста на Рачи, најнових пројеката изградње "Аеродрома Требиње", заједничке изградње хидроцентрала на средњој Дрини и изградње ауто-пута Београд-Сарајево.

- Овој, заиста импресивној помоћи и заједничким пројекатима, ваља додати и бројне примјере одличне, како институцијалне сарадње скупштина, министарстава, владиних комисија, одбора, комитета, савјета и института, тако и привредних субјеката, установа културе, универзитета и истакнутих научника и умјетника - рекао је Цицовић.

Обраћање Млађена Цицовића, шефа Представништва Републике Српске у Србији

Он је нагласио да је за положај српске заједнице у региону веома важно досљедно инсистирати на спровођењу договорене политике са Србијом, везано за очување националног идентитета Срба, заштите и очување српског језика и писма, побољшање демографске слике српског народа, економско јачање српске заједнице и његовање културе сјећања.

- Веома је значајно да сва српска дјеца, ма гдје била, уче из истих уџбеника, када је ријеч о националној групи предмета - српски језик и ћирилично писмо, историја и географија. У очувању народа и државе нема пречег посла од тога. Ако нам неко други буде учио и васпитавао нашу дјецу - тај ће сутра владати нашим државама. Дакле, од националног је значаја какве уџбенике дајемо нашој дјеци - поручио је Цицовић.

Цицовић је нагласио да је за Србе у Србији и у региону и дијаспори од прворазредног значаја економско јачање побољшање домографске слике, јер су бројне школе остале са једним учеником или су затворене.

- Подршка Србије, која је економски лидер југоистока Европе, могуће је, осим досадашњих модела помоћи, и директним улагањем у српске породице. Живећи у статусу грађана другог реда, као на примјер у Федерацији БиХ, многе српске породице немају никог запосленог, па им је помоћ једини начин истрајавања на свом огњишту. Други начин могао би бити помагање да сами почну свој бизнис. Наравно, и за једну и за другу могућност треба наћи политички пут - дијалогом са политичким руководствима земаља у региону - рекао је Цицовић.

Он је као посебно важно за српски народ у цјелини истакао његовање културе сјећања, јер ће, како је указао, народ који памти своје славне претке и важне догађаје из своје прошлости имати и будућност.

У складу са тим, Цицовић је подсјетио да је договором српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића успостављен заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе – 15. септембар, који је посебно значајан због историје и очувања националног идентитета.

- Овај празник је истовремено, и сублимација свих задатака која су пред нама на заштити и очувању српског језика и писма, побољшању демографске слике српског народа, економском јачању српске заједнице и његовању културе сјећања на велике, значајне људе нашег рода. Будућност нам је извјесна ако будемо поштовали своју прошлост и знали да њене поруке разумјемо, примјенимо и у насљеђе оставимо онима који ће послије нас доћи - закључио је Цицовић.

На сједници се, измеђи осталих, обратио Емило Лабудовић у име Срба из Црне Горе, док је о положају Срба у Хрватској говорио Срђан Јеремић.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3271
Број прегледа чланка : 10098215
Имамо 165 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

24.01.2022.год.
Свечано уручење „Посебног признања за развој и унапређење спортске сарадње Србије и Републике Српске“
Опширније...
 
19.01.2022.год.
Представљање портала „Српска земља“ намијењеног правној помоћи заштите и остваривања имовинских права избјеглих и расељених лица из Федерацији БиХ
Опширније...

Претходни догађаји

11.01.2022.год.
Српска на добром путу, веза са Србијом нераскидива
Опширније...
 
23.12.2021.год.
Награда „Извор“ припала Биљани Станисављевић и Весни В. Радовић
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму