Почетна Актуелности Претходни догађаји Завршен 2. Конгрес привредника српских крајева
Ел. пошта Штампа ПДФ
21.12.2020.год.
Завршен 2. Конгрес привредника српских крајева

У петак 18. децембра 2020. године завршен је 2. Конгрес привредника српских крајева који је ове године одржан путем интернета у организацији Удружења „Српски крајеви“. Као партнер на овом пројекту учествовало је Представништво Републике Српске у Србији.

На овогодишњем конгресу представило се 50 учесника из разних српских крајева који су представили своје дјелатности и пројекте. Они долазе из три категорије по којима су подијељени, а то су:
  • ИНСТИТУЦИЈЕ – републичке институције Републике Србије и Републике Српске, покрајинске институције и институције локалних самоуправа;
  • ПРИВРЕДНИЦИ – мала, средња и велика предузећа, предузетници, репрезентативна удружења у привреди, привредне коморе и други привредни субјекти;
  • ЦИВИЛНИ СЕКТОР – друга удружења и организације која се прије свега баве очувањем културе, традиције и националног идентитета српског народа.

Подједнак је број учесника из свих категорија, а посебан печат су својим учешћем дали представници неколико веома значајних институција Републике Србије и Републике Српске: Министарство привреде и предузетништва Републике Српске, Управа за дијаспору и Србе у региону Министарства спољних послова Републике Србије, Туристичка организација Републике Српске, те Привредна комора Републике Српске и Привредна комора Војводине. Представништво Републике Српске у Србији, као партнер на овом пројекту, дало  је немјерљив допринос реализацији овог конгреса у измјењеним околностима због познате ситуације у вези са пандемијом корона вируса.

Треба истаћи и учешће Покрајинске владе АП Војводине и два њена секретаријата, као и двије важне покрајинске институције – Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима и Архив Војводине. Ту су и представници неколико општина из Републике Српске и из већински српских општина из Федерације БиХ – Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово.

Што се тиче друге двије категорије,  у највећем броју одазвали су се привредници и удружења из Новог Сада који је и сједиште организатора – Удружења „Српски крајеви“. Гледајући презентације привредника – учесника овог конгреса уочљиво је неколико фирми које послују на територијама и Републике Србије и Републике Српске.
Као резултат 2. Конгреса привредника српских крајева настао је јединствен регистар учесника из све три категорије који можете погледати на сајту www.srpskikrajevi.rs односно директним линком на https://www.srpskikrajevi.rs/kongres/registar. У самом регистру су постављени основни подаци сваког учесника, а кликом на постављен лого или фотографије директно идете на сајтове самих учесника овог конгреса или на поједине презентације њихових пројеката, па се могу опширније видјети њихове дјелатности и најважнији пројекти.

„Сматрамо да је на овогодишњем конгресу одржаном у посебним околностима,  направљена добра основа и да је ово тек почетак окупљања привредника, институција и удружења из свих српских крајева“ – истакао је Славиша Рујевић, предсједник Удружења „Српски крајеви“ из Новог Сада.

Он је истакао да је учвршћивање постојећих и стварање нових веза између свих важних чинилаца једног друштва веома значајно за опстанак и просперитет сваког народа, а да се Удружење „Српски крајеви“ са својим партнерима труди да овим конгресом дају допринос напретку свог народа без обзира одакле потичу или гдје живе спајајући их у једну цјелину. Као једну од бољих,  је издвојио презентацију Туристичке организације Републике Српске, а као једну од најзанимљивијих презентацију општине Језеро.

„Већ почетком следеће године, након сумирања резултата овогодишњег конгреса, почећемо припреме за наредни. Позиваћемо непрекидно нове учеснике, постављати њихове презентације у регистар на нашем сајту и направити још бољу основу за одржавање трећег конгреса, који ћемо, надам се, одржати уживо у нормалним околностима и са тематским конференцијама и састанцима“ – закључио је Рујевић.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3271
Број прегледа чланка : 10098201
Имамо 165 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

24.01.2022.год.
Свечано уручење „Посебног признања за развој и унапређење спортске сарадње Србије и Републике Српске“
Опширније...
 
19.01.2022.год.
Представљање портала „Српска земља“ намијењеног правној помоћи заштите и остваривања имовинских права избјеглих и расељених лица из Федерацији БиХ
Опширније...

Претходни догађаји

11.01.2022.год.
Српска на добром путу, веза са Србијом нераскидива
Опширније...
 
23.12.2021.год.
Награда „Извор“ припала Биљани Станисављевић и Весни В. Радовић
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму