Почетна Актуелности Претходни догађаји Наставити инвестиције и привредну сарадњу
Ел. пошта Штампа ПДФ
25.01.2021.год.
Наставити инвестиције и привредну сарадњу

Директор Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ Милица Марковић изјавила је данас у Београду да је интерес и БиХ и Србије да се настави помоћ, инвестиције и свака друга привредна сарадња. Марковићева је послије састанка са шефом Представништва Републике Српске у Србије Млађеном Цицовићем, нагласила значај промоције инвестиционих потенцијала БиХ и Републике Српске, као и сарадњу са Србијом.

„Мислим да је обострани интерес и једних и других да се одређени трендови које је показивала Србија према Републици Српској, а и према БиХ у цјелини - а то је да се помоћ, инвестиције и свака друга привредна сарадња између двије земље - и даље настави”, изјавила је Марковићева. Она је прецизирала да је значајно да „свако са своје инстанце и даље настави - како Представништво Републике Српске тако и Агенција у Сарајеву - да дају свој допринос како би се та сарадња развијала”.

„У претходном периоду Србија је показала да је добронамјерна и пријатељска земља према БиХ и свим њеним народима и све инвестиције које су биле имале су далекосежни значај и корист за све народе у БиХ”, додала је Марковићева.

Састанак у Представништву са представницима Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ

Она је указала да су, због вируса корона, генерално стране инвестиције у застоју, те напоменула да упркос томе „Србија није била у застоју”.

„Србија није била у застоју и давала је свој допринос и баш у тој 2020. години почели су радови на ауто-путу Београд - Сарајево“, истакла је Марковићева.

Према њеним ријечима, то је велика и скупа инвестиција у којој Србија „носи велики дио финасијског дијела“.

„Србија је показала добронамјерну жељу да направи ауто-пут и та инвестиција је веома захтјевна и у географском смислу јер је БиХ брдовита земља... и то ће бити врло скупа инвестиција, наравно са Турском и БиХ“, рекла је Марковићева.

Она је подсјетила да су радови већ кренули, те додала да „нажалост у БиХ и даље има застоја и неријешених питања која су се већ требала ријешити како би се од Кузмина, односно од Раче, напредовало ка Бијељини“.

Цицовић је рекао да ће се Представништво активно укључити у све иницијативе Агенције, те да ће „интензивно радити на промоцији привредних потенцијала и инвестиционих могућности у Републици Српској, а и у БиХ“. Он је додао да је Представништво и основано да ради на подстицању и јачању сарадње Србије и Републике Српске и то, како је указао, прије свега економске сарадње и подстицању инвеститора из Србије.

„Данашња посјета је за нас нови квалитет јер ћемо заједно много више допринијети и ономе што су инвестиције у Републику Српску, а на тај начин ћемо показати и све оно што је БиХ као инвестициони потенцијал“, нагласио је Цицовић.

Марковићева је рекла да је претходно данас била и у Амбасади БиХ у Београду.

Агенцију за унапређење страних инвестиција у БиХ основао је Савјет министара, а осим привлачења страних инвестиција, задатак јој је и подстицање постојећих инвеститора на даља улагања и ширење пословања.

Извор: СРНА

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3205
Број прегледа чланка : 8619606
Имамо 160 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

17.09.2021.год.
Република Српска на Mеђународном пољопривредном сајму у Новом Саду
Опширније...
 
16.09.2021.год.
Клокић и Цицовић представиће овогодишњу манифестацију „Дани Српске у Србији“
Опширније...

Претходни догађаји

18.09.2021.год.
Излагачи из Српске на 88. Међународном пољопривредном сајаму у Новом Саду
Опширније...
 
17.09.2021.год.
„Дани Српске у Србији“ од 22. до 29. септембра у 11 градова
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму