Почетна Актуелности Претходни догађаји Бећковићу уручена Просвјетина Светосавска повеља
Ел. пошта Штампа ПДФ
29.01.2021.год.
Бећковићу уручена Просвјетина Светосавска повеља

Светосавска повеља Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ из Београда данас је уручена академику Матији Бећковићу. Повељу лауреату уручио је предсједник београдског СПКД „Просвјета“ Милимир Мучибабић, истакавши да се Бећковићева поезија у овим превирућим временима јавља као охрабрење и путоказ.

- У његовој ријечи и стиху у чудесној хармонији обитавају онтологија и гносеологија, етика и естетика - рекао је Мучибабић.

Он је подсјетио да је Бећковић од шездесетих година прошлог вијека у центру пажње књижевне јавности, те да се сврстава у ред водећих личности српског књижевног живота и српске културе.

- Највећи је живи српски пјесник. Код њега се може примијенити она Андрићева - „песнику и његовом делу време не може ништа“ - рекао је Мучибабић.

Просвјетина Светосавска повеља уручена академику Матији Бећковићу

Захваливши за признање, Бећковић је рекао да га је СПКД „Просвјета“ пречастило када га је, како је навео, поред толико заслужнијих, придружило досадашњим добитницима Светосавске повеље. Он је рекао и да је та повеља највише признање које додјељује славно српско просвјетно и културно друштво.

- Придружили су ме листи дугој 120 година чланова друштва „Просвјета“, које је своју славу и славу нашега народа пронијело по цијелом свијету - рекао је Бећковић.

Он је подсјетио да су првих 35 школованих Срба основали то друштво да брине о ђацима који су се школовали по свијету.

Бећковић је добитник многих књижевних и републичких награда /Октобарске, „Милан Ракић“, Седмојулске, Змајеве, „Дисово пролеће“, Вукове, „Душко Трифуновић“, „Винаверовог венца“, Његошеве, „Димитрије Митриновић“.../, а носилац је и Ордена белог орла.

Представништво Републике Српске у Србији у континуитету подржава Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“, па је и овај пут пружило подршку у организационом и финансијском смислу. Уручењу награде присуствовао је и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3205
Број прегледа чланка : 8619220
Имамо 156 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

17.09.2021.год.
Република Српска на Mеђународном пољопривредном сајму у Новом Саду
Опширније...
 
16.09.2021.год.
Клокић и Цицовић представиће овогодишњу манифестацију „Дани Српске у Србији“
Опширније...

Претходни догађаји

18.09.2021.год.
Излагачи из Српске на 88. Међународном пољопривредном сајаму у Новом Саду
Опширније...
 
17.09.2021.год.
„Дани Српске у Србији“ од 22. до 29. септембра у 11 градова
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму