Почетна Актуелности Претходни догађаји Договорена сарадња Суботице и Представништва Републике Српске у Србији
Ел. пошта Штампа ПДФ
12.02.2021.год.
Договорена сарадња Суботице и Представништва Републике Српске у Србији

Шеф Представништва Р. Српске у Србији, Млађен Цицовић, у посjети градоначелнику Суботице, Стевану Бакићу и његовим сарадницима

- Срадња Србије и Републике Српске никада није била боља, конкретнија и квалитетнија него данас - закључили су јуче у отвореном разговору у Градској кући у Суботици градоначелник Суботице Стеван Бакић и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић - нагласивши да је та сарадња добра смjерница и за све локалне самоуправе у Србији и Републици Српској: да и своје везе стално продубљују и унапређују. Састанку у Градској кући Суботице присуствовали су народни посланик и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије, Милимир Вујадиновић, члан Градског вијећа задужен за област привреде, Срђан Самарџић, и предсједник Скупштине Завичајне заједнице „Република Српска“ у Суботици, Мирослав Каран.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић и шеф Представништва Р. Српске у Србији Млађен Цицовић у Градској кући у Суботици

У разговору o односима Републике Српске и Републике Србије и јачању и продубљивању сарадње између Представништва Републике Српске у Србији и суботичке локалне самоуправе градоначелник Бакић је рекао:

- Данас смо поставили темељ односа нашег града са Представништвом Републике Српске у Србији и у наредном периоду ће се та сарадња конкретизовати кроз нове сусрете, пројекте и заједничке активности.

Наглашавајући да Град Суботица има јаке разлоге и одличне услове за јачање сарадње „како са Републиком Српском у цјелини, тако и са њеним појединачним градовима и општинама“ градоначелник Бакић је рекао да је велики број Суботичана поријеклом са тог простора и његује блиске везе са својим рођацима и пријатељима у Републици Српској и додао да и завичајна удружења, која су веома активна у Суботици, представљају велики потенцијал за повезивање у сфери културе, образовања и спорта, али и привреде.

Уз изражавање захвалности градоначелнику Бакићу на срдачној добродошлици и пријему, Млађен Цицовић је рекао да је досадашња сарадња Представништва Републике Српске и Града Суботице била добра и да је од јуна 2015. године, када је Република Српска, односно Привредна комора Републике Српске била партнер 9. Међународног и регионалног сајма привреде у Суботици, интензивирана сарадња привредника из Републике Српске и привредника из овог града.

- Поред економског мотива, сарадња је попримила и један емотивни карактер, с обзиром на то да значајан број привредника у Суботици води поријекло из Републике Српске. Тај завичајни мотив је нешто на чему ми инсистирамо, да наши људи и са једне и са друге стране Дрине интензивно сарађују, јер само тако можемо и једни и други себи да обезбиједимо будућност - казао је Цицовић и подсјетио да је Представништво Републике Српске реализовало у овом граду и програме у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“, да је прије двије године та манифестација и свечано затворена у Суботици.

Цицовић је рекао да је овај разговор допринио „интензивирању сарадње у наредном периоду, у областима у којима је Представништво посебно активно, а то је сарадња са завичајним удружењима, имајући у виду да значајан број људи у Суботици потиче из Републике Српске.

- Веома нам је важно да имамо удружења која раде на његовању и чувању културе, традиције и обичаја краја из кога су дошли, али и на јачању веза са завичајем. Посебно ћемо инсистирати да та завичајна удружења дају пуни допринос и развоју овог града, да са локалним властима активно учествују у реализацији свих пројеката који су на добробит свих грађана Суботице - истакао је Млађен Цицовић.

Осврћући се на укупну сарадњу Републике Српске и Републике Србије, Цицовић је истакао да је последњих седам година та сарадња интензивна и на изузетно високом нивоу.

- То потврђује и чињеница да је у последњих седам година више од 56 милиона евра инвестирано у подршку бројним пројектима који су побољшали живот у градовима и општинама у Републици Српској. Нема града и општине у Републици Српској у којима из Србије није финансиран неки од пројеката. Сагласили смо се да је веома важна привредна сарадња, али и да нам никад није било потребније да будемо јединствени, сабрани, да будемо заједно, да дајемо максималан допринос на очувању нашег националног идентитета. Ако то успијемо да урадимо на најбољи начин, имаћемо будућност - поручио је Млађен Цицовић, и додао да ће делегација Представништва посјетити Суботицу почетком марта, када ће се разговарати о конкретним пројектима који би требало да се реализују до краја ове године.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3207
Број прегледа чланка : 8629360
Имамо 169 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

21.09.2021.год.
„Дани Српске у Србији“ почињу у сриједу 22. септембра
Опширније...
 
17.09.2021.год.
Република Српска на Mеђународном пољопривредном сајму у Новом Саду
Опширније...

Претходни догађаји

18.09.2021.год.
Излагачи из Српске на 88. Међународном пољопривредном сајаму у Новом Саду
Опширније...
 
17.09.2021.год.
„Дани Српске у Србији“ од 22. до 29. септембра у 11 градова
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму