Почетна Актуелности Претходни догађаји Поклоњене књиге за слијепе и слабовиде библиотеци у Кикинди
Ел. пошта Штампа ПДФ
14.06.2021.год.
Поклоњене књиге за слијепе и слабовиде библиотеци у Кикинди

Народној библиотеци "Јован Поповић" у Кикинди данас су уручене аудио и књиге намијењене особама оштећеног вида у издању Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске. Књиге су у оквиру акције донација књига библиотекама у Србији, коју спроводи Представништво Републике Српске у Србији, уручили директор Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Желимир Радиновић и самостални стручни сарадник за развој и унапређење сарадње у просвјети, култури и умјетности у Представништву Српске Борислав Максимовић.

Желимир Радиновић, Борислав Максимовић, Боркa Тадић, Дијана Јакшић и Бране Марјановић, Народна библиотека

Замјеник градоначелника Кикинде Дијана Јакшић захвалила је Представништву Републике Српске у Србији за овај хумани гест и истакла да се ради о драгоцјеном поклону будући да га ова библиотека није имала у свом књижном фонду.

Она је указала да је ова посјета представника Републике Српске израз обостране жеље да се оствари трајна сарадња између не само државе Србије, већ и града Кикинде са Републиком Српском односно Представништвом Републике Српске у Србији.

"Циљ је да се оствари сарадња на свим пољима с обзиром на то да се рад о једном народу са обје стране Дрине и фактички о земљама између којих постоји природна и логична повезаност због нераскидиве историјске повезаности и тежње ка јединству народа", рекла је Јакшићева.

Директор Јавне установе Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске Желимир Радиновић оцијенио је култура поље гдје се најбоље остварује сарадња српског народа с једне и друге стране Дрине.

У оквиру посјете одиграна је и монодрама Борке Тадић

Радиновић је указао да је ово била и предивна прилика да скрену пажњу да у друштвима Србије и Републике Српске постоје људи оштећеног вида, да нису баласт већ напротив људи са изузетним потенцијалима.

Максимовић је истакао да је ова донација наставак сарадње са градом Кикиндом, која је за започета претходном посјетом и донацијом књига када су установили да недостају књиге за слијепе, па су организовали данашњи долазак.

Он је објаснио да је циљ ове акције развој сарадње између градова и институција из Српске и Србије, као и скретање пажње на стваралаштво особа са оштећеним видом, али и на њихове проблеме са којима се сусрећу у свакодневном животу.

У оквиру посјете одиграна је и монодрама "У знаку бијелог штапа" у извођењу слијепе књижевнице Борке Тадић из Бањалуке, која је указала на предрасуде према слабовидим лицима, али и на њихову бору да те предрасуде разбијају.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3270
Број прегледа чланка : 10043184
Имамо 148 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

19.01.2022.год.
Представљање портала „Српска земља“ намијењеног правној помоћи заштите и остваривања имовинских права избјеглих и расељених лица из Федерацији БиХ
Опширније...
 
21.12.2021.год.
Свечано уручење књижевне награде Извор
Опширније...

Претходни догађаји

11.01.2022.год.
Српска на добром путу, веза са Србијом нераскидива
Опширније...
 
23.12.2021.год.
Награда „Извор“ припала Биљани Станисављевић и Весни В. Радовић
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму