Почетна Актуелности Претходни догађаји Србија, Српска и СПЦ чувари српског идентитета
Ел. пошта Штампа ПДФ
17.06.2021.год.
Србија, Српска и СПЦ чувари српског идентитета

Србија, Република Српска, Српска православна црква и породица - главни су чувари српског идентитета, истакнуто је на трибини у Београду, на којој је предствљен Зборник радова са научног скупа о овом питању.

Дејан Мастиловић, Срето Танасић, Милимир Мучибабић, Слободан Антонић и Владимир Димитријевић, учесници трибине

Трибину је организовала београдска Просвјета, уз подршку Представништва Српске у Србији.

Нема ниједног сегмента српског друштвеног и духовног живота, који није мета напада, у покушају да се промијени свијест код Срба, каже предсједник Просвјете Милимир Мучибабић. Истиче да је задатак Србије и Српске да о културном идентитету проговоре са српског становишта, не доводећи никог у питање.

- Послије 99. године кад је завршено дивљачко бомбардовање НАТО - оно објективно није престало. Сад је бомбардовање које претпоставља тај културни идентитет, из свих оружја се то ради - рекао је Мучибабић.

Српски језик и писмо леже у темељима српског идентитета, а и они су угрожени, упозорава Срето Танасић. Док Закон о језику и писму годинама чами у фиоци, муњевито је усвојен Закон о родној равноправности, који је, каже, параван за разарање српског језика и његове структуре.

- У питању је озакоњење насиља над језиком, језички инжењеринг у име идеологије, окривљавање језика и његовог народа за дискриминацију, покушај рушења језичког система, укидање појмова у мишљењу у језику, насртај на језик, културу и на виђење света и породице - додао је Танасић.

Главни чувари националног идентитета су држава, црква и породица, и то су, истакнуто је, структуре које су највише на удару.

- Држава треба да кроз образовни систем , кроз културу, кроз културну политику одржава управо оно што су главни елементи српског националног идентитета - навео је Слободан Антонић професор Филозофског факултета у Београду.

Не треба се мирити са атацима на српски идентитет, а наша је обавеза да се на духовном плану боримо за те вриједности, поручили су учесници трибине.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3270
Број прегледа чланка : 10043247
Имамо 167 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

19.01.2022.год.
Представљање портала „Српска земља“ намијењеног правној помоћи заштите и остваривања имовинских права избјеглих и расељених лица из Федерацији БиХ
Опширније...
 
21.12.2021.год.
Свечано уручење књижевне награде Извор
Опширније...

Претходни догађаји

11.01.2022.год.
Српска на добром путу, веза са Србијом нераскидива
Опширније...
 
23.12.2021.год.
Награда „Извор“ припала Биљани Станисављевић и Весни В. Радовић
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму