Почетна Актуелности Претходни догађаји Представљен Извјештај комисије за истраживање страдања у Сребреници
Ел. пошта Штампа ПДФ
25.08.2021.год.
Представљен Извјештај комисије за истраживање страдања у Сребреници

На конференцији за новинаре у Београду, представљен је Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године. Претходно су чланови комисије у Прес центру УНС разговарали о сазнањима и резултатима до којих су дошли са представницима академске заједнице и невладиних организација из Србије и Републике Српске.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године - г. Аденреле Шинаба, г. Стивен Мејер, госпођа Марија Ђурић, предјседник Комисије г. Гидеон Грајф, потпредсједник госпођа Јуки Оса, г. Маркус Голдбах, г. Валтер Маношек и модератор г. Ђуро Билбија

У Извјештају на 1.106 страница наведени су сви догађаји који су претходили јулу 1995. године. Извјештај је обухватио страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. године у општинама Сребреница, Братунац, Зворник, Милићи и Власеница.

Г. Гидеон Грајф, предјседник Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији 1992-1995. г

Предсједник Независне међународне комисије Гидеон Грајф истакао је да Комисија стоји иза сваког слова Извјештаја и да је једини циљ била истина.
- Дефиниција Трибунала о геноциду неће издржати тест времена, јер је Комисија увјерена да се злочин у Сребреници не може назвати геноцидом. Завршни извјештај требало би да допринесе јачању повјерења и толеранције између народа у БиХ и допринесе коначном помирењу и суживоту садашњих и будућих генерација - истакао је Грајф.

Г. Стивен Мејер

Стивен Мејер је указао да нико не негира геноцид сам по себи, али да се оно што се десило у Сребреници не уклапа у дефиницију геноцида УН.

„Било је масовно убиство и то је било ужасно и рекли смо то Влади Републике Српске - ту су Срби починили злочине. Али ту има и нешто што је и Влада Републике Српске рекла - хоћемо да видимо шта се десило у прошлости, да се помиримо са тим да бисмо могли да имамо бољу будућности", рекао је Мејер.

Г. Валтер Маношек

У Извјештају се наводи да су на судије снажно утицали западни медији гдје је бошњачка страна приказана као бранилац, а свака њихова војна акција приказана у контексту одбране од српских снага.
- Нико никад није чуо за 28. дивизију. Само су вјеровали да су убијани цивили. Нису имали ту информацију јер је 25 година причана иста прича која нема везе са реалношћу - истакао је Валтер Маношек, члан Комисије.

Чланови комисије су разговарали о сазнањима и резултатима до којих су дошли са представницима академске заједнице и невладиних организација из Србије и Р. Српске

У Закључцима извјештаја чланови Комисије позивају научну, академску и стручну заједницу да наставе истраживања ове трагичне теме, ради њеног измјештања из сфере манипулација у сферу науке и струке.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3270
Број прегледа чланка : 10043675
Имамо 169 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

19.01.2022.год.
Представљање портала „Српска земља“ намијењеног правној помоћи заштите и остваривања имовинских права избјеглих и расељених лица из Федерацији БиХ
Опширније...
 
21.12.2021.год.
Свечано уручење књижевне награде Извор
Опширније...

Претходни догађаји

11.01.2022.год.
Српска на добром путу, веза са Србијом нераскидива
Опширније...
 
23.12.2021.год.
Награда „Извор“ припала Биљани Станисављевић и Весни В. Радовић
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму