Почетна Актуелности Претходни догађаји Представљен Извјештај комисије за истраживање страдања у Сребреници
Ел. пошта Штампа ПДФ
25.08.2021.год.
Представљен Извјештај комисије за истраживање страдања у Сребреници

На конференцији за новинаре у Београду, представљен је Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године. Претходно су чланови комисије у Прес центру УНС разговарали о сазнањима и резултатима до којих су дошли са представницима академске заједнице и невладиних организација из Србије и Републике Српске.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године - г. Аденреле Шинаба, г. Стивен Мејер, госпођа Марија Ђурић, предјседник Комисије г. Гидеон Грајф, потпредсједник госпођа Јуки Оса, г. Маркус Голдбах, г. Валтер Маношек и модератор г. Ђуро Билбија

У Извјештају на 1.106 страница наведени су сви догађаји који су претходили јулу 1995. године. Извјештај је обухватио страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. године у општинама Сребреница, Братунац, Зворник, Милићи и Власеница.

Г. Гидеон Грајф, предјседник Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији 1992-1995. г

Предсједник Независне међународне комисије Гидеон Грајф истакао је да Комисија стоји иза сваког слова Извјештаја и да је једини циљ била истина.
- Дефиниција Трибунала о геноциду неће издржати тест времена, јер је Комисија увјерена да се злочин у Сребреници не може назвати геноцидом. Завршни извјештај требало би да допринесе јачању повјерења и толеранције између народа у БиХ и допринесе коначном помирењу и суживоту садашњих и будућих генерација - истакао је Грајф.

Г. Стивен Мејер

Стивен Мејер је указао да нико не негира геноцид сам по себи, али да се оно што се десило у Сребреници не уклапа у дефиницију геноцида УН.

„Било је масовно убиство и то је било ужасно и рекли смо то Влади Републике Српске - ту су Срби починили злочине. Али ту има и нешто што је и Влада Републике Српске рекла - хоћемо да видимо шта се десило у прошлости, да се помиримо са тим да бисмо могли да имамо бољу будућности", рекао је Мејер.

Г. Валтер Маношек

У Извјештају се наводи да су на судије снажно утицали западни медији гдје је бошњачка страна приказана као бранилац, а свака њихова војна акција приказана у контексту одбране од српских снага.
- Нико никад није чуо за 28. дивизију. Само су вјеровали да су убијани цивили. Нису имали ту информацију јер је 25 година причана иста прича која нема везе са реалношћу - истакао је Валтер Маношек, члан Комисије.

Чланови комисије су разговарали о сазнањима и резултатима до којих су дошли са представницима академске заједнице и невладиних организација из Србије и Р. Српске

У Закључцима извјештаја чланови Комисије позивају научну, академску и стручну заједницу да наставе истраживања ове трагичне теме, ради њеног измјештања из сфере манипулација у сферу науке и струке.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3441
Број прегледа чланка : 13207815
Имамо 166 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

24.11.2022.год.
Фестивал студенских позоришта „Кестенбург 2023“
Опширније...
 
17.11.2022.год.
Састaнак о заштити имовинских права Срба у Федерацији БиХ
Опширније...

Претходни догађаји

25.11.2022.год.
Отварање фестивала „Кестенбург“ 19. фебруара у Београду
Опширније...
 
19.11.2022.год.
Срби имају законску могућност и моралну обавезу да спријече отимање своје имовине
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму