Почетна Актуелности Претходни догађаји Заштитити имовинска права Срба у ФБиХ
Ел. пошта Штампа ПДФ
11.09.2021.год.
Заштитити имовинска права Срба у ФБиХ

Гујон и Цицовић - почетак заједничке кампање Србије и Р. Српске за очување имовине Срба у Федерацији БиХ

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон изјавио је да сваки Србин поријеклом из Федерације БиХ или његов потомак може да контактира Канцеларију за бесплатну правну помоћ коју је основала Република Српска и да се обавијести о својим правима, али и да овласти ову канцеларију да га заступа и штити његова имовинска права.

- Све што је рат донио, изгнанство, патње не можемо исправити, али се данас у миру против неправде можемо и морамо изборити. Неправда је одузети некоме имовину, а да он о томе не зна ништа или да буде избрисан - истакао је Гујон након састанка у Београду са шефом Представништва Републике Српске у Србији Млађеном Цицовићем.

Наводећи да су имовински односи основ у 21. вијеку, Гујон и Цицовић су заједнички најавили почетак кампање информисања и преко медија, у оквиру заједничке акције Србије и Републике Српске на заштити имовине Срба у ФБиХ.

Срби поријеклом из ФБиХ гдје год живјели биће информисани путем медија како да сачувају своју имовину у ФБиХ и не остану без ње због нетранспарентне хармонизације која се спроводи у том ентитету.

Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова

Гујон је рекао на конференцији за новинаре да је забрињавајућа тема и ризик да Срби поријеклом из ФБиХ остану без икаквог права због усклађивања катастра у том ентитету, а да нису ни обавијештени.

Он је напоменуо да се позиви за усклађивање објављују само у Службеном гласнику БиХ и путем појединих федералних медија у Сарајеву и Мостару, који нису доступни Србима који живе у свијету.

- Постоји ризик да прави власник права на имовину буде избрисан, а имовина пређе на општину, а некад и неко ко је користи може да се упише као „власник“ - рекао је Гујон.

Додао је да очекује сарадњу и подршку српских медија и у дијаспори да би се што већи број Срба из ФБиХ упознао о својим имовинским правима, те оцијенио да су Српска и Србија на вријеме реаговале, као и да људи могу да се јаве чак и када се пробије рок од 60 дана од објављивања позива за упис власништва у Службеном гласнику БиХ.

Гујон је подсјетио на пет корака који се спроводе, тј. обавјештавање путем амбасада и конзулата Србије, преко свих удружења Срба, затим епархија СПЦ у дијаспори, као и путем друштвених мрежа.

- Данас се покреће и кампања путем медија, јер су медији гледани, слушани и читани у свијету. Потребно је да се што више чују међу нашим народом у свијету - рекао је Гујон, и додао, да ће РТС направити спот који ће се емитовати 30 дана.

Гујон је рекао да је Република Српска на лично обавјештавање потрошила само на поштанске марке око четири милиона КМ.

Подсјетио је и на акцију Србије на отварању српских школа у дијаспори, како би српска дјеца учила српски језик, те да постоји и идеје о економском оснаживању Срба ван Србије, као што је сточарство и пчеларство за Србе у ФБиХ.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Р. Српске у Србији

Цицовић је изразио захвалност институцијама Србије и Српске које су се ангажовале како би се помогло у заштити имовине Срба у ФБиХ, као и медијима, те истакао да Српска и Србија воде заједничку акцију, јер је поступак усклађивања података у ФБиХ асполутно нетранспарентан.

Он је рекао да ова заједничка кампања на очувању имовине Срба у ФБиХ има за циљ да путем друштвених мрежа, ДКП, српске цркве у свијету, обавијести што више Срба у Српској, Србији и свијету о поступку усклађивања катастра и земљишних књига у ФБиХ.

Цицовић је навео да се, за разлику од ФБиХ, у Републици Српској обавјештавање власника врши лично и да је активност усмјерена на оснивање катастра непокретности као јединствене евиденције и права над непокретностима, а у ФБиХ се врши такозвана хармонизација и остаје дуална евиденција некретнина и у земљишним књигама и у катастру.

- Највећа препрека је што се позив на упис власништва не шаље лично, него преко Службеног гласника БиХ и локалних медија, који нису доступни избјеглим лицима - рекао је Цицовић, док се у Српској позиви шаљу лично свима без обзира на националност - и Србима и Бошњацима и Хрватима.

Подсјетио је да је Влада Републике Српске задужила Републичку управу за геодетске и имовинско-правне послове да обезбиједи стручну и правну помоћ избјеглим лицима из ФБиХ у вези са њиховом имовином, као и да око 400.000 Срба и даље полаже право на непокретности у БиХ.

Цицовић је напоменуо да је у ФБиХ живјело 541.000 Срба по попису из 1991. године, а циљ ових активности на информисању је да се тим лицима помогне да остваре своја права и буду информисани и уписани као власници своје имовине.

Према његовим ријечима, ако би свака имовина Срба у ФБиХ вриједила један евро, то износи око осам милијарди евра вриједности њихове имовине, те истакао да ће информисање о имовинским правима бити доступно за све људе из ФБиХ, не само Србе.

Након свих ових активности на дан 10. августа, додао је он, канцеларије за стручну и правну помоћ су поступале по захтјевима и укупно је ријешено 4.447 захтјева, од чега највише у Бијељини 1.076.

- Вјерујем, имајући у виду чињеницу да је право на имовину нешто што не треба да се ускраћује на начин како се ускраћује роковима и огласима, да ћемо овом заједничком кампањом Србије и Српске на заштити имовине Срба у ФБиХ доћи до сваког Србина поријеклом из ФБиХ и до њихових потомака - рекао је он.

Он је додао да ће се тако они обавијестити о сваком поступку усклађивања података о некретнинама катастра и земљишних књига у ФБиХ и могућности бесплатне правне помоћи у подручним јединицама РУГИПП.

Канцеларије за правну помоћ постоје у Бањалуци, Бијељини, Мркоњић Граду, Невесињу, Источном Сарајеву и Зворнику, а грађани се могу јавити у било коју подручну јединицу РУГИПП-а и оставити своје податке и контактираће их правници.

Цицовић је позвао све заинтересоване грађане да се јаве на телефон: 00387 55 490 940 и сљедеће контакте, имејл: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели Viber и WhatsApp: + 387 65 090-040 Facebook i Instragam: @kancelarijezapravnupomoc; Контакти Одбора за зашти-ту права Срба у Федерацији БиХ: имејл: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели FB @srbiufederacijibih; TW @OdborF

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3270
Број прегледа чланка : 10043838
Имамо 171 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

19.01.2022.год.
Представљање портала „Српска земља“ намијењеног правној помоћи заштите и остваривања имовинских права избјеглих и расељених лица из Федерацији БиХ
Опширније...
 
21.12.2021.год.
Свечано уручење књижевне награде Извор
Опширније...

Претходни догађаји

11.01.2022.год.
Српска на добром путу, веза са Србијом нераскидива
Опширније...
 
23.12.2021.год.
Награда „Извор“ припала Биљани Станисављевић и Весни В. Радовић
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму