Почетна Актуелности Претходни догађаји Змијање у Београду, Српска у Србији
Ел. пошта Штампа ПДФ
24.08.2012.год.
Змијање у Београду, Српска у Србији

Кочићев збор, књижевни и народни сабор, чији се програми одржавају у Бањалуци, у Београду, у манастиру Гомионица и у Стричићима, Кочићевом родном мјесту, и ове године је побудио велику пажњу јавности већ од првог дана, од отварања ликовног саборовања 12. августа и изложбе тих дјела седам дана потом, као и поетско-музичког програма и Парку Петра Кочића у Бањалуци и, наравно, програмима који су се у четвртак, 23. августа, одвијали у Београду.

У Београд су јуче из Бањалуке дошли пјесници: Боро Капетановић, Кристина Мрђа и Берислав Благојевић и заједно са г. Недељком Чубриловићем, предсједником Завичајног Друштва Змијање, који је и потпредсједник Организационог одбора 47. Кочићевог збора, Данијелом Павловић, представницом Министарства просвјете и културе у Влади Републике Српске, Млађеном Цицовићем, директором Представништва Републике Српске у Србији и Драгутином Илићем, предсједником Извршног одбора Завичајног друштва Змијање, у 11 сати положили цвијеће и прислужити свијеће на гробу Петра Кочића у Алеји великана на Новом гробљу у Београду.

У Београд су јуче из Бањалуке дошли пјесници: Боро Капетановић, Кристина Мрђа и Берислав Благојевић и заједно са г. Недељком Чубриловићем, предсједником Завичајног Друштва Змијање, који је и потпредсједник Организационог одбора 47. Кочићевог збора, Данијелом Павловић, представницом Министарства просвјете и културе у Влади Републике Српске, Млађеном Цицовићем, директором Представништва Републике Српске у Србији и Драгутином Илићем, предсједником Извршног одбора Завичајног друштва Змијање, у 11 сати положили цвијеће и прислужити свијеће на гробу Петра Кочића у Алеји великана на Новом гробљу у Београду, а потом, у 12 сати, у Чубурском парку цвијећем и поезијом окитили споменик Петру Кочићу. Књижевно подне у парку код Кочића пригодном бесједом отворио г. Недељко Чубриловић.

Делегација је у 12 сати истог дана, у Чубурском парку цвијећем и поезијом окитила споменик Петру Кочићу. Књижевно подне у парку код Кочића пригодном бесједом отворио г. Недељко Чубриловић.

У свом редовном рапорту славном земљаку др Илић је на Кочићевом гробу говорио о коначно успјешном уређењу Кочићевог домаћинства у Стричићима и подизању споменика Кочићу у том заиста лијепом комплексу са амфитеатром и помоћним зградама.

Г. Недељко Чубриловић, министар саобраћаја у Влади Републике Српске, отварајући Књижевно подне у парку код Кочића, београдским Крајишницима и Београђанима окупљеним испред споменика Кочићу у Чубурском парку говорио је о Кочићевом животном путу и подсјетио на Кочићеву борбу и на књижевном, и на политичком пољу, те нагласио да поносна и пркосна Кочићева ријеч и даље живи и његује родољубље.

Др Драгутин Илић, предсједник Извршног одбора Завичајног друштва Змијање, у свечаној сали Удружења књижевника Србије, ул. Француска бр. 7, на књижевној вечери посвећеној Кочићу, са пјесницима и књижевницима из Србије, Републике Српске и руским пјесником Андрејом Базилевским.

Истог дана, у 20 сати, у свечаној сали Удружења књижевника Србије, ул. Француска бр. 7, пјесницима из Бањалуке придружиле су се колеге из Београда Милош Јанковић, Бранислав Вељковић и Мићо Цвијетић, и руски пјесник Андреј Базилевски. Овај програм, који се већ десети, јубиларни пут одржава под истим насловом Змијање у Београду, Српска у Србији, отворио је др Драгутин Илић причом о овогодишњем добитнику Кочићеве награде Јовану Бабићу из Бањалуке, промоцијом књига четворице претходних добитника ове значајне награде и основним информацијама о издавачкој дјелатности ЗД “Змијање“.

На крају, може се слободно рећи да су пјесници одушевили београдску књижевну публику, а ваља напоменути и да је преводе пјесама Андреја Базилевског с руског на српски превела и читала пјесникиња Мирјана Булатовић.

Овом књижевном програму присуствовао је и академик Матија Бећковић, који ће сутра у Банском двору бесједити о Петру Кочићу, српском књижевнику и народном посланику.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3403
Број прегледа чланка : 12681224
Имамо 168 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

28.09.2022.год.
Трибина „Глобалнo престројавање и избори у Српској и БиХ“
Опширније...
 
13.09.2022.год.
Сутра свечано затварање манифестације Дани Српске у Србији 2022.
Опширније...

Претходни догађаји

15.09.2022.год.
Свечано затвoрена манифестација Дани Српске у Србији
Опширније...
 
15.09.2022.год.
Промовисан Рјечник српскога језика за ијекавски изговор
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму