Почетна Актуелности Претходни догађаји „Дани Српске у Србији“ од 22. до 29. септембра у 11 градова
Ел. пошта Штампа ПДФ
17.09.2021.год.
„Дани Српске у Србији“ од 22. до 29. септембра у 11 градова

Традиционална манифестација „Дани Српске у Србији“, коју организује Представништво Републике Српске у Србији по девети пут, почеће у сриједу, 22. септембра 2021. године, у Београду, а завршиће се 29. септембра у Новом Саду, најавио је данас у Београду шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Р. Српске у Србији и Златан Kлокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Р. Српске, на конференцији за медије – представљање манифестације „Дани Српске у Србији“

- Културно -умјетничко стваралаштво Репубике Српске је увек блиско са стваралаштвом у Србији, јер смо један народ, једне традиције, једног језика и једног писма – нагласио је Цицовић.

Истакао је да ће по девети пут са више програма бити представљени привреда, култура, умјетност, просвјета и наука Републике Српске.

Он је на конференцији за новинаре, на којој је учествовао и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, истакао да ће ове године манифестација бити организована у укупно 11 градова у Србији, и то, осим Београда и Новог Сада, и у Крушевцу, Краљеву, Крагујевцу, Шиду, Кикинди, Зрењанину, Сечњу, Суботици и Нишу.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији

Цицовић је навео да ће током осам дана трајања манифестације бити организоване и двије велике промоције инвестиционих потенцијала пословних слободних зона Републике Српске – 22. септембра у Привредној комори Србије у Београду, а друга, 29. септембра у Привредној комори Војводине.

Цицовић је најавио и сусрете градова из Републике Српске са збратимљеним општинама и градовима у Србији, али и нова братимљења, и навео да ће, као и до сада, публици у Србији би представени и умјетнички програми - шест позоришних представа за одрасле и једна за дјецу, пет концерата озбиљне, забавне и рок музике и један књижевни програм.

- Желимо да и ове године на непосредна начин представимо оно што чини Република Српска данас, а то је привреда са добрим потенцијалима за сарадњу са привредним субјектима из Србије и добрим условима за ново инвестирање - рекао је Цицовић.

Он је навео да ће и ове године бити представљена туристичка понуда Републике Српске - од Јахорине преко рафтинга на Тари и Врбасу, до бањског туризма и могућности заједничког наступа Србије и Републике Српске на туристичким сајмовима у Европи и свијету.

Туристички потенцијали којима Република Српска располаже биће представљени током цијелог трајања манифестације, и то по два дана у Београду, Крушевцу, Краљеву, Крагујевцу, Нишу, Суботици и Новом Саду.

Цицовић је навео да ће у оквиру представљања културно-умјетничког стваралаштва, ове године бити организоване представе Народног позоришта Републике Српске 23. септембра у Новом Саду и Дјечјег позоришта Републике Српске, 27. септембра у Нишу.

- Ту су и представе Градског позоришта из Требиња у Зрењанину и приједорског позоришта у Кикинди 26. септембра, коа и бањалучког Студентског позоришта у Крагујевцу 25. септембра, а први пут на манифестацији наступиће и бијељинско позориште представом у Крушевцу 23. септембра, док ће у Краљеву, 24. септембра бити изведена представа Културног центра Источног Сарајева - навео је Цицовић.

Музички програми почеће концертом Симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније, 22. септембра на свечаном отварању овогодишње манифестације у режији Драгана Елчића, а током манифестације биче организовани и наступи етно групе „Ива“„ из Добоја „Катера“ из Источног Сарајева и „Траг“ из Бањалуке, као и група „Оне три“ из Бањалуке.

У књижевном програму је вече пјесника Горана Врачара и романописца Жељка Пржуља из Источног Сарајева, који ће на захтјев публике у Суботици наступити у том граду 28. септембра у Српском клтурном центру „Свети Сава“ у 19 часова.

-Вјерујем да ћемо и ове године манифестацијом испунити очекивања и оних који ће ове године први пут бити са нама, а и послати јасну поруку о никад пречем јединству српског народа и очувању народног једиснтва и слободе - рекао је Цицовић.

Он је подсјетио да ће слиједеће године, када Република Српска обиљежава 30 година постојања, бити и јубиларна, десета година за „Дане Српске у Србији“. Цицовић је позвао грађане Србије да, поштујући све епидемиолошке мјере, дођу на манифестацију и напоменуо да је улаз слободан.

Златан Kлокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић истакао је посебно представљање пословних и слободних зона Републике Српске у оквиру манифестације, које ће бити организоване у привредним коморама у Београду и Новом Саду, гдје би требало да учествује и министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић.

-Србија је наш најзначајни спољнотрговински партнер, а и најзначајнији инвеститори долазе из Србије, тако да очекујемо још већу и значајнију подршку Србије - рекао је Клокић.

Према његовим ријечима, посебан акценат ће се ставити на регију Подриња, а биће представљене и пословне и слободне зоне четири велика града Републике Српске – Приједора, Градишка, Зворника и Требиња.

-Највише руководство Србије и Републике Српске дефинишу све стратешке пројекте и када је у питању инфраструктура и енергетски пројекти које реализујемо, тако да је значајно да се и на оваквој манифестацији представи досадашња сарадња између двије републике и да покажемо јединство које било у протеклом периоду и нагласимо да оно мора бити још снажније и јаче у наредном периоду - поручио је Клокић.

Снимак прес конференције можете погледати ОВДЈЕ.

Програм манифестације „Дани Српске у Србији“ можете погледати ОВДЈЕ.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3269
Број прегледа чланка : 10032714
Имамо 169 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

21.12.2021.год.
Свечано уручење књижевне награде Извор
Опширније...
 
15.12.2021.год.
Почела студентска конференција „Мост“
Опширније...

Претходни догађаји

11.01.2022.год.
Српска на добром путу, веза са Србијом нераскидива
Опширније...
 
23.12.2021.год.
Награда „Извор“ припала Биљани Станисављевић и Весни В. Радовић
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму