Почетна Актуелности Претходни догађаји Наш стратешки циљ је јединство и повезивање са Србијом – свечано затворени дани Српске у Србији
Ел. пошта Штампа ПДФ
29.09.2021.год.
- Наш стратешки циљ је јединство и повезивање са Србијом – свечано затворени дани Српске у Србији

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић на свечаном затварању манифестације „Дани Српске у Србији“

На свечаности затварања овогодишње манифестације „Дани Српске у Србији“ вечерас (29.09.2021.) у Српском народном позоришту у Новом Саду, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић је истакла да је Српска у претходних осам дана представљена у свом најљепшем свјетлу у 11 локалних заједница широм Србије, од Суботице и Новог Сада, преко Београда, Крагујевца и Краљева, па све до Ниша.
- Нови Сад је вечерас у знаку Републике Српске јер у овом прелијепом граду на Дунаву свечано затварамо традиционалну манифестацију „Дани Српске у Србији“.

Представништво Републике Српске у Србији ове године је девети пут успјешно организовало манифестацију чији је циљ промоција наших привредних, инвестиционих, културних, туристичких и других потенцијала - рекла је предсједница Републике Српске у обраћању на свечаном затварању манифестације „Дани Српске у Србији“.

Предсједница је оцијенила да је посебно радује чињеница што су сваким концертом или представом умјетника, промоцијом планина, бања или привредних потенцијала, као и сваким сусретом представника збратимљених градова са двије стране Дрине, Србија и Српска све ближе и све снажније повезане.

Свечано затварање манифестације „Дани Српске у Србији“ у Српском народном позоришту у Новом Саду

- У томе се, заправо, огледа највећи значај ове манифестације јер је наш стратешки циљ: јединство и повезивање са Србијом. Важно је и на овом мјесту подсјетити да су сарадња, као и ниво политичког разумијевања између Србије и Српске данас већи него икада у прошлости. На понос наших грађана може да буде оно што смо заједнички реализовали у претходних неколико година, а биће свакако и оно што ћемо у наредном периоду урадити - навела је Цвијановић и појаснила да ту превасходно мисли на реализацију заједничког енергетског мегапројекта „Бук Бијела“ а као и на изградњу требињског аеродрома и ауто-пута Бањалука-Београд, који ће бити жила куцавица инфраструктурне интеграције.

- Неопходан услов за реализацију наших амбициозних планова јесте очување мира, стабилности и подстицајног окружења за раст и развој. Спремни смо да максимално допринесемо том циљу, иако смо свјесни да широм регије постоје и они на чијој се листи приоритета налазе опструкција и ширење мржње, умјесто мира, стабилности и сарадње. Без обзира на деструктивно окружење, ми имамо свој пут са којег нећемо скренути. Наставићемо да заједнички обиљежавамо значајне датуме из прошлости и повезујемо се инфраструктурно и на сваки други начин - истакла је предсједница Цвијановић.

Она је указала да је много изазова пред Српском и Србијом и да је због тога важно да остану снажне, јединствене и окупљене око својих националних интереса.

- Због тога поздрављам сваку иницијативу која нас приближава и уједињује, а једна од најзначајнијих је свакако ова традиционална манифестација, коју вечерас свечано затварамо у срцу Новог Сада - нагласила је Цвијановић и захвалила Представништву Републике Српске у Србији, као и свима другима који су допринијели томе да овогодишњи „Дани Српске у Србији“ буду успјешно организовани.

- Посебна захвалност Србији, која нам је и ове године широм отворила своја врата и тиме омогућила да своје потенцијале представимо у најљепшем свјетлу. Хвала покрајинским властима и дивној Српској Атини, која нас је вечерас угостила. Живјела Република Српска! Живјела Србија! - поручила је предсједница Цвијановић.

Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић на свечаном затварању манифестације „Дани Српске у Србији“

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је, обраћајући се на свечаности у Српском народном позоришту, рекао да је су „Дани Српске у Србији“ изузетна манифестација која је још једном потврдила чврстину веза Републике Српске и Републике Србије.
- Чак и да нису формализоване у међународним споразумима који нас обавезују да их чувамо и обогаћујемо, те везе су природне, трајне и нераскидиве - рекао је Мировић и додао: - Тај наш идентитет и непоколебљив осећај да су сви Срби његов дио, чине чврсте и никад прекинуте вертикале које су кроз векове градили највећи међу Србима, без обзира на којем дијелу српског простора су поникли.

Као најважнију моралну вертикалу, која је Србе учинила оним што јесу, навео је спремност за жртву и јунаштво Светог кнеза Лазара, Милоша Обилића, Вожда Карађорђа, кнеза Милоша и кнеза Иве од Семберије.
- Исто тако  рекао је Мировић - српски језик не би био тако богат и раскошан, као што јесте, без Иве Андрића, Јована Дучића, Алексе Шантића, Петра Кочића, Бранка Ћопића и других великана. Зато, рекао је он, сваки покушај да се идентитет српског народа посматра парцијално је узалудан.

Говорећи о односима Војводине и Републике Српске, он је оцијенио да су још чвршћи и још дубљи.
- Велики број грађана који живе у Војводини, или је рођен или је поријеклом из крајева западно од Дрине. Својом вриједноћом, упорношћу и истрајношћу, они су одавно постали изузетно важан фактор развоја наше покрајине, али никада нису заборавили ни стазе завичаја којима сте насловили прелијепили концепт који је током ове манифестације обишао Србију и показао сву раскош народног стваралаштва, заједничке традиције и обичаја, нагласио је предсједник Покрајинске владе - рекао је Мировић и најавио да ће у наредним мјесецима почети конкретна сарадња између Војводине и Републике Српске што се тиче универзитета, клиничких центара, болница, развојних агенција, пољопривредних института и служби, културних посленика, привредника, привредних комора и других установа.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији

Говорећи о односима Војводине и Републике Српске, он је оцијенио да су још чвршћи и још дубљи.
- Велики број грађана који живе у Војводини, или је рођен или је поријеклом из крајева западно од Дрине. Својом вриједноћом, упорношћу и истрајношћу, они су одавно постали изузетно важан фактор развоја наше покрајине, али никада нису заборавили ни стазе завичаја којима сте насловили прелијепили концепт који је током ове манифестације обишао Србију и показао сву раскош народног стваралаштва, заједничке традиције и обичаја, нагласио је предсједник Покрајинске владе - рекао је Мировић и најавио да ће у наредним мјесецима почети конкретна сарадња између Војводине и Републике Српске што се тиче универзитета, клиничких центара, болница, развојних агенција, пољопривредних института и служби, културних посленика, привредника, привредних комора и других установа.

Говорећи на свечаном затварању манифестације „Дани Српске у Србији“ у својству иницијатора и домаћине и манифестације, и ове свечаности, Млађен Цицовић, шеф Представништва Српске у Србији, је рекао:

- На крају овогодишње манифестације чији су умјетнички програми, а било их је 13, у једанаест градова и општина у Србији и сви су имали одличан пријем код публике, а ту су и двије конференције, на почетку у Београду и данас овдје у Новом Саду, о инвестиционим потенцијалима Републике Српске, па презентације туризма Републике Српске у седам градова истовремено могу да кажем да је наша манифестација испунила очекивања, а уз добре програме залагала се и залаже за најбоље односе Србије и Републике Српске, за свесрпско јединство, саборност и слободу, православље, српско светосавље, језик и писмо, јер све то смо ми - и с ове, и с оне стране Дрине.

Цицовић је на крају рекао да ће сљедеће године бити јубиларна, десета манифестација „Дани Српске у Србији“ и „трудићемо се да је обогатимо новим програмима и акцијама, јер ћемо је организовати у години у којој наша Република Српска слави тридесет година постојања“.

Састанак предсjеднице Р. Српске Жељкa Цвијановић са предсједником Покрајинске владе Игором Мировићем

Предсjедницa Републике Српске Жељкa Цвијановић претходно се састала са предсједником Покрајинске владе Игором Мировићем са којим је разговарала о конкретним пројектима и могућностима за додатно унапређење економске сарадње Српске и АП Војводине.

У Привредној комори Војводине одржана конференција „Инвестициони потенцијали Републике Српске“ – Цвијановић, Мировић, Цицовић и Вучуревић

Након састанка у Покрајинској влади, Жељка Цвијановић и Игор Мировић су у Привредној комори Војводине учестовали на конференцији „Инвестициони потенцијали у Републици Српској“.

Жељкa Цвијановић, предсjедница Р. Српске, у Привредној комори Војводине на конференцији „Инвестициони потенцијали Републике Српске“

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић оцјенила је да ће данашњи сусрет допринјети унапређењу односа, и још јачој и чвршћој интеграцији Републике Српске и Србије. Она је захвалила Покрајинској влади на томе што је, како је навела, увијек пружала снажну подршку Републици Српској.

- Очекујем заинтересованост привредника с једне и с друге стране, да видимо на који начин се све то може побољашти, уредити - рекла је предсједница Српске.

Предсједница је нагласила да је Подриње и било, и да ће остати важан стратешки простор за развој и за будућност Србије и Српске, наводећи своје опредјељење да институције отворе простор за све оно што су додатна улагања или додатно јачање локалних заједница.

- Србија је наш највећи спољнотрговински партнер када је у питању Република Српска, један од најважнијих улагача. Ми видимо да постоји огроман простор за додатне, трговинске и све друге инвестиционе могућности када је у питању Србија, али исто тако видимо много могућности у неким нашим заједничким пројектима, и у Србији, и у Српској - истакла је предсједница Цвијановић и навела да „Дани Српске у Србији“ представљају манифестацију нечега што се дешава свакодневно, да је то могућност која се користи како би се представили потенцијали Српске и видјеле могућности заједничке сарадње и њеног унапређења“.

- Коначно и ова наша конференција у Привредној комори је један корак у унапређењу наших односа - рекла је Цвијановић.

Предсједница је у обраћању указала и на заједнички пројекат „Бук Бијела“, уз напомену да све што данас заједно раде служи све јачој и чвршћој интеграцији Републике Српске и Србије.

Цвијановић је исказала и велику захвалност покрајинским властима што су увијек предано радили на тој сарадњи, пружали подрушку на сваки могући начин, подсјетивши и да је тога било током ратног периода, као и све оно што је услиједило послије тога. Предсједница је навела да је дошло до повезивања, јачања те сарадње, а указала је на заједнички корпус људи који вуку поријекло са простора Републике Српске, а данас су то грађани Војводине.

- То су споне које нас вежу, као и чињеница да ми припадамо једни другима и да у будућност корачамо на начин да се у свакој области побољша наша сарадња и оставимо траг као озбиљни људи који се баве озбиљним пословима на том пољу сарадње - рекла је Цвијановић.

Игор Мировић, предсједник Покрајинске владе, у Привредној комори Војводине на конференцији „Инвестициони потенцијали Републике Српске“

Предсједник Мировић је оцјенио да ће укупном унапређењу односа допринијети реализација пројекта изградње индустријских зона у Подрињу, уз помоћ националних фондова Републике Србије, а на основу смјерница које је дао предсједник Александар Вучић.

- Наша заједничка намера је да помогнемо развој мањих локалних самоуправа са обје стране Дрине, јер желимо да се спријече миграције ка већим градовима и да људи остану у својим срединама. Данашња конференција управо има циљ да привредницима представи инфраструктурне пројекте и потенцијале и да допринесе расту инвестиција и укупне економије - навео је предсједник Мировић.

Војводина се, према његовим ријечима, према Републици Српској увијек односила срцем, снагом и са пуном подршком.

- Наш однос према Републици Српској пун је солидарности, разумијевања и заједништва у највећем обиму - казао је Мировић.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Р. Српске у Србији, у Привредној комори Војводине на конференцији „Инвестициони потенцијали Републике Српске“

Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији је рекао да „Српска јесте Република могућности и да ће та лијепа метафора оваквим скуповима једног дана постати реалност, свакодневно стање добра“ и додао:

- Представништво Републике Српске у Србији је и раније пружало информације о условима пословања у Републици Српској и то ћемо и наставити да радимо као дио свог свакодневног посла. Ми мислимо да је један од начина привлачења инвеститора у сталним оваквим и сличним окупљањима и у Србији, и у Републици Српској. Манифестација „Дани Српске у Србији“ ће и у наредним издањима имати увијек овакве презентације и промоције инвестиционих потенцијала Републике Српске, окупљање привредника из Републике Српске и Србије у функцији презентације привредног и пословног амбијента Републике Српске и јачања међусобне сарадње и економске активности на нашим просторима и да ћемо успјети да и на овом, привредном нивоу постигнемо сарадњу и сагласје приближно оном које имају Репблика Српска и Србија на највишем политичком и државном нивоу.

На конференцији су учествовали министри у влади Републике Српске Златан Клокић и Вјекослав Петричевић, председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић, представници Привредне коморе Републике Српске, представници Агенције за развој Републике Српске, чланови Покрајинске владе и бројни привредници..

Пријем код Милоша Вучевића градоначелника Н. Сада - Бранко Короман, предсједник Скупштине И. Сарајево, Борислав Максимовић, сарадник у Представништву Р. Српске у Србији, Александар Петровић, помоћник градоначелника Н. Сада, Жарко Мићин, шеф кабинета градоначелника Н. Сада, Огњен Сладоје, шеф Кабинета И. Сарајево и Љубиша Ћосић, градоначелник И. Сарајева

Иначе, новосадски дио манифестације „Дани Српске у Србији“ почео је пријемом код градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, који се завршио потписивањем повеље о братимљењу и сарадњи два града Новог Сада и Источног Сарајева.

Потписивање повеље о братимљењу Новог Сада и Источног Сарајева

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је привилегија бити град пријатељ Новог Сада, другог по величини града у Србији, „Српске Атине“ престонице младих и културе.

- Источно Сарајево настало је 1993. године, на дјеловима некадашњег Сарајева, а у њему и Република Српска. Потписивање овог Споразума је велика ствар за наше Сарајево, јер тај документ ће омогућити да продубљујемо сарадњу и да је институционално ојачамо. Имамо много тога да научимо од ове Градске управе и од Милоша Вучевића. Добре ствари можемо направити посебно тамо где је најтеже, а то је привреда. Привреда Републике Српске наслоњена је на привреду Републике Србије и логично је да се то рефлектује на градове. Из овог Споразума треба да проистекну конкретни резултати, те да наши грађани осјете бенефите од ове сарадње – закључио је градоначелник Ћосић.

Споразум Новог Сада и Источног Сарајева подразумјева, прије свега институционалну сарадњу, заједничке наступе у реализацији међународних и прекограничних пројеката. Наглашено је и да ће та сарадња бити остварена у областима привреде, пољопривреде, туризма, спорта, културе, образовања и заштите животне средине.

Послије пријема домаћини и гости су заједно посјетити штанд презентације туристичке понуде Р. Српске

- Поносан сам што Нови Сад добија још један град за пријатеља, дванаестог по реду за време ове администрације. Драго ми је што је то још један град из Републике Српске. Снажна је симболика што смо Споразум потписали за вријеме традиционалне манифестације „Дани Републике Српске у Србији“. Веома брзо ћемо заједничким подухватима конкретизовати овај Споразум, јер то није само слово на папиру. Србија финансира доста пројеката на територији Источног Сарајева, а инвеститори из Новог Сада тамо реализују пројекте. Војвођани често одлазе на Јахорину, и људи су нераскидиво повезани пријатељским и родбинским односима. Надам се да ће се Босна и Херцеговина више ангажовати на пољу изградње ауто-пута између наше двије државе, да побољшамо и убрзамо саобраћајну комуникацију. Нови Сад има интензивну међуградску и међународну сарадњу, одржавамо старе везе и континуирано остварујемо пријатељства са новим градовима – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Концерт етно групе „Траг“ из Бањалуке - Валентина Милекић Ковачић, Весна Драшковић, Тања Вранчић, Хилда Хрекес, Јелена Шкрбић, Бојан Стијак, Младен Јанковић, Бобан Аџић, Милан Косић и Горан Пивашевић

Умјетнички програм на свечаном затварању манифестације „Дани Српске у Србии 2021“ био је концерт етно групе „Траг“ из Бањалуке. Вокали: Валентина Милекић Ковачић, Весна Драшковић, Тања Вранчић и Хилда Хрекес. Инструменталисти: Јелена Шкрбић - виолина, Бојан Стијак - бас гитара, Младен Јанковић - клавијатуре, Бобан Аџић - гитара, Милан Косић – перкусије и Горан Пивашевић - фруле, гајде, кавал, вокал, а као специјални гост са „Трагом“ је настила група "Београдски синдикат".

Промоција туристичке понуде Републике Српске била је од 12.00 до 19.00 на новосадском Тргу слободе.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3254
Број прегледа чланка : 9620989
Имамо 154 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

06.12.2021.год.
Потписивање Меморандума о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Републике Српске у области дипломатског образовања
Опширније...
 
03.12.2021.год.
Трибина „Република Српска – враћање отетих уставних надлежности“
Опширније...

Претходни догађаји

26.11.2021.год.
Филигранска плакета фестивала Представништву Српске у Србији
Опширније...
 
23.11.2021.год.
Садржај фестивала „Кестенбург“ представљен у Београду
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму