Почетна Актуелности Претходни догађаји Српска на добром путу, веза са Србијом нераскидива
Ел. пошта Штампа ПДФ
11.01.2022.год.
Српска на добром путу, веза са Србијом нераскидива

Свечана академија поводом 30 година Републике Српске одржана синоћ у Новом Саду

У Новом Саду синоћ (10.01.2022.г.) је одржана свечана академија поводом 30 година Републике Српске на којој је наглашено да је Српска са својим народом на добром путу, који није сметња никоме, и истакнута нераскидива веза са Србијом.

Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Р. Српске

Говорећи о значају великог јубилеја, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић истакао је да веза Српске и Србије никад није била јача.
- Та веза никад није била снажнија и никад није била јача подршка Србије Републици Српској. Дубоко сам убијеђен да ће у годинама пред нама та веза још више бити учвршћивана без обзира на притиске са којима ћемо се суочавати - рекао је Клокић, наводећи да ће се у наредном периоду посебно радити на економском јачању Српске, темељу њене стабилности.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Р. Српске у Србији

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да је Српска са својим народом на добром путу, који није сметња никоме.

- То је пут који није на штету било кога у БиХ, као и било кога у региону. И зато, без обзира на све притиске, ми из Српске ћемо градити и даље наше братске односе са Србијом. Заједно ћемо градити и Републику Српску и Србију, јачати регионалне везе од интереса за српски, као и све народе на овим просторима - нагласио је Цицовић.

Огњен Бјелић, секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај у Покрајинској влади Војводине

Овогодишњи кум Огњен Бјелић, секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај у Покрајинској влади, рекао је да је Српска данас пред огромним искушењима, због чега је њена одбрана обавеза свих, и оних који у њој живе, и оних у чијим срцима је заувијек.
- Искушења и изазови са којим се суочава Српска можда су највећа до сада. Кључ те одбране је јединство, како у самој Српској, тако и овде у Србији, као матичној држави свих Срба. Зато с овог мјеста упућујемо снажну подршку руководствима Српске и Србије да заједно и одлучно чувају и очувају интегритет обје српске земље и народа у цјелини - поручио је Бјелић.

Присутнима у Великој сали конгресног центра Мастер гдје је одржана свечаност обратили су се и предсједник Савеза крајишких удружења Ранка Срдић Милић, генерални секретар Скупштине АП Војводине Никола Бањац, директор Фонда за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило, помоћник градоначелника Новог Сада Владимир Стојковић и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић.

Божидар Миловић, предсједник Удружења Херцеговаца из Новог Сада

О настанку Републике Српске говорио је историчар Милан Мицић, генерални секретар Матице српске. У име завичајних удружења присутнима се обратио и предсједник Удружења Херцеговаца из Новог Сада Божидар Миловић.

Кум Огњен Бјелић, секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај у Покрајинској влади ломи славски колач са гостима, а обред води отац Жељко Латиновић, изасланик епископа бачког Иринеја

Пред почетак официјелног дијела свечане академије обављен је чин ломљења славског колача, а обред је водио отац Жељко Латиновић, изасланик епископа бачког Иринеја.

Богат  културно-умјетнички програм у духу српског народа и Р. Српске

У богатом културно-умјетничком програму у духу српског народа и Републике Српске пјесмом су се представили Етно-група Фенечки бисери, Етно-група Храм из Сремске Митровице и Изворна пјевачка група Плитвице.

Покровитељи манифестације били су Представништво Републике Српске у Србији и Фонд АП Војводине за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону.

Свечану академију организовао је Савез крајишких удружења из Новог Сада, заједно са другим пријатељским организацијама.

Дан Републике Српске и њен 30. рођендан протеклог викенда обиљежен је широм Републике Српске. Организовани су помени за погинуле српске борце, свечане академије, концерти.

ИЗВОР: Срна

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3336
Број прегледа чланка : 11302679
Имамо 260 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

24.05.2022.год.
У Руском дому пројекција документарног играног филма „Печат браће Љубовића"
Опширније...
 
23.05.2022.год.
Дани Ћирила и Методија у Београду
Опширније...

Претходни догађаји

24.05.2022.год.
Учесници „Дана Ћирила и Методија" у посјети Представништву Републике Српске
Опширније...
 
24.05.2022.год.
На Сајму технике и техничких достигнућа у Београду четири компаније из Српске
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму