Почетна Актуелности Претходни догађаји П(ј)есници Србије, Српске и Црне Горе и расејања на штанду Републике Српске
Ел. пошта Штампа ПДФ
26.10.2012.год.
П(ј)есници Србије, Српске и Црне Горе и расејања на штанду Републике Српске

Јуче су на штанду Републике Српске (25. октобар) биле “само“ три промоције, али су зато на нашој књижевној вечери Код Андрићеве књиге 2012, учестовала чак тридесет два пјесника из Србије, Српске, Црне Горе и расејања.

Ранко Рисојевић  је представио књигу пјесама Ранка Павловића “Дубље од слутње“.

Прво је, у подне, Ранко Рисојевић представио књигу пјесама Ранка Павловића “Дубље од слутње“; представљање је било у складу с насловом: дубље од уобичајених сајамских представљања. Књига Ранка Павловића објављена је у издању АРТ принта из Бање Луке.

Промоција књиге пјесама „Читач огледала“, Николе Вуколића, која је објављена двојезично, на српском и њемачком. Говорили су: Наташа Мијатовић, приређивач и преводилац, и Душко М Петровић.

У 12.30 је промовисана књига пјесама Николе Вуколића, објављена такође у Арт принту. О Вуколићевој књизи “Читач огледала“, која је објављена двојезично, на српском и њемачком, говорили су: Наташа Мијатовић, приређивач и преводилац, и Душко М Петровић.

Промоција романа Милована Витезовића “Госпођица Десанка, кога је  представила Марина Костић и аутор.

Посебну пажњу посјетилаца сајма јуче је изазвала промоција романа Милована Витезовића “Госпођица Десанка“. Овај Витезовићев роман објавио је Завод за уџбенике и наставна средства из Источног Сарајева, а на штанду Републике Српске представили су га Марина Костић и аутор. Послије извода из рецензија Владете Јеротића и Љубомира Симовића, које је надахнуто прочитала Маја Колунџија, и критичког приказа Марине Костић, Милован Витезовић је, као да гради наставак романа, публици испричао неколико анегдота из живота славне српске пјесникиње.

У сали “Борислав Пекић“ презентација научног скупа о Андрићу “Вишеград 2012“.  Говорили су проф. др Бранко Тошовић из Славистичког центра у Грацу и проф. др Дарко Танасковић. Програм је водио Душко М. Петровић.

У сали “Борислав Пекић“ одржана  је, у организацији Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске и Представништва Републике Српске у Србији, презентација научног скупа о Андрићу “Вишеград 2012“. Проф. др Бранко Тошовић из Славистичког центра у Грацу (мјеста у којем је Андрић докторирао) говорио је о организацији научних скупова које тај центар организује, као и о проблемима који су пратили организацију научног скупа у Вишеграду, а проф. др Дaрко Танасковић о (не)могућностима организације научних скупова у региону (Вишеград, Травник, Сарајево, Београд – мјеста у којим је Андрић боравио, школовао се и радио) и, посебно, о току и значају научног скупа у Грацу, као и зборнику који је после тога приређен и објављен.

П(ј)есничко вече Код Андрићеве књиге 2012, на штанду Републике Српске отворио је академик Гојко Ђого, пригодном бесједом о народу и поезији с двије стране Дрине.

Било је тешко прићи штанду Републике Српске и прије заказаног термина (18 сати), нешто од публике, а нешто од пјесника Србије, Српске, Црне Горе и расејања. П(ј)есничко вече Код Андрићеве књиге 2012, на штанду Републике Српске отворио је академик Гојко Ђого, пригодном бесједом о народу и поезији с двије стране Дрине, а потом су своје пјесме говорили пјесници: Недељко Бабић, Благоје Баковић, Предраг Богдановић Ци, Милован Витезовић, Емил Влајки, Душка Врховац, Јанко Вујиновић, Миљурко Вукадиновић, Никола Вуколић, Даринка Вучинић, Драган Драгојловић, Гојко Ђого, Боривоје Ђокић, Јовица Ђурђић, Добрица Ерић, Миодраг Јакшић, Весна Капор, Милица Лилић Јефтимијевић, Братислав Милановић, Ранко Павловић, Винка Перишић, Александар Петров, Александра Петровић,  Душко М. Петровић, Ранко Прерадовић, Боривој Рашуо, Ранко Рисојевић, Властимир Станисављевић Шаркаменац, Јованка Стојчиновић Николић, Радислав Ћивша, Радомир Уљаревић и Никола Шујица.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3402
Број прегледа чланка : 12645387
Имамо 272 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

13.09.2022.год.
Сутра свечано затварање манифестације Дани Српске у Србији 2022.
Опширније...
 
12.09.2022.год.
Сутра у Нишу, Суботици и Новом Саду „Дани Републике Српске”
Опширније...

Претходни догађаји

15.09.2022.год.
Свечано затвoрена манифестација Дани Српске у Србији
Опширније...
 
15.09.2022.год.
Промовисан Рјечник српскога језика за ијекавски изговор
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму