Почетна Актуелности Претходни догађаји У Београду промовисане двије монографије о страдању дјеце у Српској током рата
Ел. пошта Штампа ПДФ
03.12.2022.год.
У Београду промовисане двије монографије о страдању дјеце у Српској током рата

Представљању монографије „Дјеца жртве ратa“ и књиге „Шта су скривиле“ аутора Николе Борковића, присуствовали су Владан Јеремић, предсједник општине Звездара, др Дарко Пауновић, замјеник предсједника општине Палилула и Борислав Максимовић, савјетник у Представништву Р. Српске у Србији

У београдском Центру за културу „Влада Дивљан“ данас су у организацији Координације удружења избјеглих и расељених у Србији и уз подршку Представништва Републике Српске у Србији представљене монографија „Дјеца жртве ратa“ и књига „Шта су скривиле“ аутора Николе Борковића. Представљању ових издања су присуствовали Владан Јеремић, предсједник општине Звездара, др Дарко Пауновић, замјеник предсједника општине Палилула и Борислав Максимовић, савјетник за просвјету, културу, умјетност и спорт у Представништву Републике Српске у Србији.

Презентација монографије „Дјеца жртве рата 1991- 1995” и књиге „Шта су скривила“ аутора Николе Борковића, у издању Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица Р. Српске

Говорећи о монографији „Дјеца жртве рата“, Борковић је као уредник овог дјела објаснио да је ово један од пројеката Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица из Бањалуке, који већ дуже вријеме спроводи истраживања о страдању дјеце на подручју БиХ током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

Он је навео да је прво такво издање монографија „Шта су скривиле“, која говори о страдању 12 беба у Клиничко-болничком центру у Бањалуци 1992.године.

Тада су тек рођена дјеца остала без кисеоника јер је само Србија жељела да га допреми, али јој је лет био онемогућен Резолуцијом 757 Савјета безбједности Уједињене нације, којом су уведене санкције Савезној Републици Југославији.

Сам аутор књигу види као свједочанство о ратном периоду и херојима иза прве борбене линије, о 12 малих мученика, љекарима, пилотима, новинарима и људима који су помагали.

„То је до сада најпотпунија студија на ту тему, у којој су први пут сабрана интегрална свједочења 11 мајки“, рекао је Борковић.

Друга монографија Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, која говори о страдању најмлађих је  „Дјеца жртва рата“, гдје је до сада евидентирано 1.418 страдале дјеце по разним основама.

„Јако је битно да се страдање српског народа у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату представи и у Србији, јер су и људи са ових простора  учествовали у спашавању 12 беба или су апеловали да се помогне тим бебама“, подсјетио је Борковић.

Он је нагласио да су у у вријеме када се драма са бебама које су остале без кисеоника дешавала, глас да се дјеци у тадашњој Аутономној регији Крајина помогне дизали патријарх Павле, књижевник и некадашњи предсједник Савезне Републике Југославије Добрица Ћосић и глумице Мира Бањац и Светлана Цеца Бојковић.

Борковић сматра да је због тога и низа других разлога значајно да се обје књиге данас по први пут намјенски представе у Београду, не рачунајући Међународни сајам књига, гдје је књига „Шта су скривиле“ промовисана 2019. године, а монографија „Дјеца жртве рата“ ове године.

Удружење „Координација удружења избеглих и расељених у Р. Србији“ уз подршку Представништва Р. Српске у Србији, организовало је у Центру за културу „Влада Дивљан“ презентацију монографије „Дјеца жртве рата 1991- 1995” и књиге „Шта су скривила“ аутора Николе Борковића

Промоцији књига о страдању дјеце током рата у Српској у Културном центру „Влада Дивљан“ присуствовали су и представници Удружења „12 звездица за 12 беба“, које сваке године организује поклонички марш на планини Требава у  знак сјећања на страдање новорођенчади у бањалучком породилишту 1992. године.

Догађај је употпуњен изложбом иконописца Милице Мишић „Молитва, Сећање, Васкрсење“, која је посвећена страдању дјеце кроз историју и дјеци мученицима.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3459
Број прегледа чланка : 13731742
Имамо 218 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

01.02.2023.год.
Панел дискусија „Срби у вихору новог свијета“
Опширније...
 
30.01.2023.год.
У уторак у Представништву - свечано уручење књижевних награда „Извор“
Опширније...

Претходни догађаји

31.01.2023.год.
Уручене књижевне награде „Извор“ за најљепшу причу и пјесму о завичају
Опширније...
 
16.01.2023.год.
У Новом Саду одржано 31. Херцеговачко сијело
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму