Почетна Актуелности Претходни догађаји Разговор о сарадњи општине Младеновац са општинама Српске, поклоњене књиге библиотеци
Ел. пошта Штампа ПДФ
16.03.2023.год.
Разговор о сарадњи општине Младеновац са општинама Српске, поклоњене књиге библиотеци

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић посјетио је данас београдску општину Младеновац, гдје је разговарао са руководством о сарадњи са општинама из Српске, као и између младих, те уручио поклон књиге из Републике Српске локалној библиотеци.

Цицовић, у чијој пратњи је био и савјетник у Представништву за развој и унапређење сарадње у просвјети, култури, умјетности и спорту Борислав Максимовић, посјетио је Младеновац у оквиру акције поклањања књига библиотекама у Србији, коју Представништво сваке године спроводи у сарадњи са општинама и градовима у Србији и повезивања градова и општина Српске и Србије.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Р. Српске у Србији заједно са Бориславом Максимовићем, савјетником посјетили Градску општину Младеновац, где их је примио Владан Глишић, председник Градске општине

Он је након разговора са предсједником општине Младеновац Владаном Глишићем истакао да Представништво ради на повезивању Српске и Србије, подстицању и јачању њихових односа.

„Задовољство је било разговарати са предсједником општине Младеновац Глишићем, јер смо и један и други осјетили да радимо изузетно важан посао за наш народ, а то је да га повезујемо, радимо на подстицању и јачању сарадње", рекао је Цицовић.

Он је додао да је било ријечи о свим пројектима, који су прије свега у финкцији опстанка српског народа на овим просторима, очувања идентитета, културе, традиције, обичаја, језика, писма, православне вјере.

„Договарали смо и програме који ће повезати младе људе, јер када их повежемо, онда је гаранција да те наше односе постављамо на дугорочне стазе, да ћемо сигурно и у будућности имати односе какве заслужује наш народ са обје стране Дрине“, рекао је он.

Цицовић је навео да је разговарано и о пројектима који ће привредно повезати Младеновац са општином Пале, који имају већ потписан споразум о братимљењу, али и са другим дијеловима Републике Српске.

Било је ријечи и о томе да се, каже Цицовић, организују привредни тематски скупови, али кључно је да се повезују млади Српске и Србије, јачају односи и даје пуни допринос очувања српског идентитета на овим просторима.

Глишић је рекао да општина Младеновац има добру сарадњу са општином Пале у Републици Српској, са којом је прошле године потписала споразум о братимљењу.

„Тиме смо изградили један мост повезивања наших народа у Републици Српској и Србији и отворили простор да млади људи у будућности упознају једни друге, повежу се и сарађују и живе у оквиру наших држава", рекао је Глишић.

Он је рекао да је веома поносан што је општину Младеновац посјетио Цицовић и да је било ријечи о повезивању грађана Републике Српске и општине Младеновац.

„Заједнички закључак је да ћемо неколико заједничких пројеката спровести у будућности, а то је повезивање основних школа, у смислу дружења ученика, упознавања културно-историјских вредности на територији Србије и Српске, повезивања спортских клубова из Српске и општине Младеновац, као и разних културних дешавања", рекао је Глишић.

На састанку је било ријечи и о сарадњи Младеновца са Представништвом Републике Српске у оквиру других програма, акција и манифестација које Представништво реализује у градовима и општинама широм Србије.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Р. Српске у Србији у разговору са Катарином Миош начелником библиотеке и Владаном Глишићем, председником Градске општине

Након састанка у општини, одржано је уручење поклон књига из Републике Српске библиотеци „Деспот Стефан Лазаревић", која је одјељење Градске библиотеке града Београда у Младеновцу, а којој је Представништво поклонило нешто више од 200 наслова, плус један комплет Пере Слијепчевића.

Цицовић је након уручења изјавио новинарима да Представништво у свом програму има активност која је у функцији афирмације издавачке дјелатности и промоције издања, писаца и издавача из Републике Српске, те напоменуо да се све књиге из Српске, које су биле изложене на Београдском сајму књига и које су остале, поклањају библиотекама широм Србије.

У разговору са руководством Библиотеке, договорена је, навео је он, поновна посјета овој библиотеци у наредном периоду, гдје ће бити отворен посебан кутак за слијепа и слабовида лица, јер ова библиотека нема таква издања, док Библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске има своју издавачку дјелатност.

Поклон књиге из Р. Српске библиотеци „Деспот Стефан Лазаревић“ у Младеновцу

„Доћи ћемо са сигурно квалитетним издањима која ће бити и овдје на располагању слијепим и слабовидим лицима у Младеновцу. Поклоњене књиге су углавном издавача из Републике Српске и издања Представништва у претходном периоду", рекао је Цицовић.

Начелник библиотеке Катарина Миош захвалила је Српској и Представништву на поклону, наводећи да ће то много значити читаоцима ове библиотеке и да се нада бољој сарадњи са Српском кроз књижевне вечери и промоције, те да ће и посебан кутак за слијепа и слабовида лица значити тим особама у Младеновцу.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3658
Број прегледа чланка : 16295258
Имамо 167 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

08.12.2023.год.
Представа „Милка и Неђо” 10. децембра у Београду
Опширније...
 
04.12.2023.год.
У сриједу у подне уручење књижевних награда „Извор“
Опширније...

Претходни догађаји

06.12.2023.год.
Награда „Извор“ Драгици Грбић из Вишеграда и Драгану Величковићу из Грделице
Опширније...
 
30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму